Jansen: ‘Goed voorbereid op zaterdag'

Gepubliceerd op 30 september 22, 15:32

ALKMAAR- AZ hervat zaterdag in Groningen de Eredivisie. In de Euroborg wordt tegen FC Groningen om 18:45 uur afgetrapt. Pascal Jansen blikt terug op de afgelopen interlandperiode en kijkt vooruit naar het komende duel met de Groningers.

AZ is als enige ploeg nog ongeslagen in het huidige Eredivisie-seizoen. Vijf keer werd er gewonnen en twee keer werd er gelijkgespeeld. 

Debuut Kerkez
In de afgelopen interlandperiode kwamen vijf AZ'ers in actie voor hun land. Vooral voor Milos Kerkez was het een bijzondere interlandperiode. De linksback maakte zijn debuut voor Hongarije. "Ik heb de wedstrijden van Milos gevolgd", vertelt een trotse trainer. "Het zijn niet de minste tegenstanders, maar hij heeft het goed gedaan en is natuurlijk vol energie weer teruggekomen."

Internationals
Behalve Kerkez kwamen ook Pantelis Hatzidiakos, Yusuf Barasi, Maxim Dekker en Ernest Poku in actie. "Panta's eerste wedstrijd verliep wat minder tegen Cyprus. De tweede wedstrijd ging beter. Yusuf heeft een goede week gedraaid bij Jong Turkije. Hij heeft in zijn situatie speeltijd nodig. De nationale ploeg heeft daar nu ook bij geholpen. Maxim is met Onder 19 op pad geweest. Helaas hebben ze het EK niet gehaald, dat is wel spijtig. Dat zijn altijd mooie momenten voor jonge talenten. Maar goed, ook dat is voetbal."

Bruno Martins Indi
Aanvoerder Bruno Martins Indi werd deze week geopereerd en zal in elk geval dit kalenderjaar niet meer in actie komen. "Het is een pittige ingreep geweest van wat ik heb begrepen", vertelt Jansen. "Ik ga vanmiddag even bij hem langs. We zijn hem voorlopig kwijt dus dat is vervelend. Hij is een belangrijke speler voor de groep. Maar zoals jullie ons kennen staat er gewoon weer een ander op. We hopen in ieder geval dat het herstel voorspoedig zal verlopen."

Zinho Vanheusden
In de oefenwedstrijd van Jong AZ tegen Schalke 04 speelde Zinho Vanheusden negentig minuten. Na 45 minuten gespeeld te hebben tegen Jong AS Monaco was het voor de verdediger de volgende stap richting zijn debuut voor AZ. "Hij zit niet ver meer af van spelen in het eerste", bevestigt Jansen. "Het was een belangrijk moment voor Zinho. Negentig minuten spelen is altijd wel een drempeltje. Hij speelde een prima wedstrijd en heeft zich daarin goed staande gehouden."

FC Groningen
"Ze zijn wat wisselend", analyseert Jansen de aankomende tegenstander. "Verdedigend zijn ze redelijk stabiel, maar ze boeken wisselende resultaten. Frank Wormuth is natuurlijk gekomen vanuit Heracles en is volgens mij druk bezig om zijn kijk op het spel te implementeren. We hebben ze goed in kaart gebracht en we zijn goed voorbereid op die wedstrijd van zaterdag."

Terugkeer
Jesper Karlsson doet sinds vorige week weer mee met de groepstraining en zal tegen FC Groningen voor het eerst weer bij de selectie zitten. "Hij heeft hard gewerkt. Ik heb hem van dichtbij ook gevolgd op de momenten dat hij weer hier was. Hij heeft zich helemaal in de blubber gewerkt. Ook een groot compliment aan het medisch team dat het heel nauwkeurig heeft aangepakt. Jesper is heel hongerig en gretig om de ploeg te versterken."

Blessures
Behalve Martins Indi zijn ook Vangelis Pavlidis en Håkon Evjen nog langere tijd geblesseerd. "Håkon mag binnenkort uit zijn spalk en ook Pavlidis heeft geen loopgips meer. Wat dat betreft gaat het voorspoedig. Als alles goed loopt zouden ze voor het WK nog terug kunnen keren, maar ik houd rekening met het slechte scenario dat ze pas na het WK weer beschikbaar zijn. Dan is het alleen maar mooi als ze er weer eerder bijkomen."