Jansen: 'Hij zal in de basis staan'

Gepubliceerd op 20 januari 23, 15:54

ZAANSTAD- Na twee opeenvolgende overwinningen tegen Excelsior en sc Heerenveen neemt AZ het zondag 22 januari op tegen Fortuna Sittard. Pascal Jansen blikt vooruit op het affiche. "Moeten weer beter voor de dag komen dan tegen Heerenveen."

"Het is wat rumoerig geweest bij Fortuna", analyseert Jansen. "Aan het begin van het jaar is de coach ontslagen en een nieuwe coach gekomen. Sindsdien boeken ze betere resultaten. Het doel is natuurlijk handhaving en hoe ze dat proberen voor elkaar te krijgen moet je respecteren.'

Toppers
Fortuna Sittard pakte afgelopen week in extremis nog een punt tegen PSV. Eerder speelde het ook al gelijk tegen Feyenoord en verloor het maar nipt van Ajax. "Complimenten voor deze resultaten", vervolgt de trainer. "De wedstrijd tegen PSV heb ik met verwondering naar gekeken. PSV was uiteraard veel beter, stond in de slotfase met de volle buit in handen maar dan wordt het op bizarre wijze toch nog 2-2. Als je het vizier niet op scherp hebt staan loop je altijd risico dat je schade oploopt."

Beukema
Sam Beukema moest tegen sc Heerenveen het veld met een blessure verlaten. "We zullen hem een aantal weken moeten missen. We hopen dat zijn herstel voorspoedig zal verlopen zodat we hem snel weer zien op het veld." Jansen heeft twee kandidaten als vervanger op het oog. "Maxim heeft in een eerder stadium dit seizoen laten zien van waarde te kunnen zijn. Dat heeft hij goed ingevuld. Maar het was de eerste keer op het hoogste niveau en dat heeft ook aardig wat energie gekost. Zinho is ook weer terug en heeft vorige week weer minuten gemaakt. Dat zijn twee jongens die Sam kunnen vervangen."

Wouter Goes
Nu Beukema geblesseerd is traint Wouter Goes van Jong AZ mee met het eerste. "Wouter traint nu mee met ons omdat Sam niet beschikbaar is. We zijn erg over hem te spreken, hij doet het goed in de training. Hij zet zijn vorm en ontwikkeling die hij bij Jong AZ laat zien door. Dat maakt het op termijn ook weer hartstikke interessant."

Verbeteren
"Het elftal staat er goed voor, zowel fysiek als mentaal. Die twee overwinningen werken daar natuurlijk ook aan mee. Dat neemt niet weg dat we tegen Vitesse matig hebben gepresteerd. Het is nu zaak dat we ons komend weekend weer gaan verbeteren en beter voor de dag komen dan tegen Heerenveen."

Mathew Ryan
Aanwinst Mathew Ryan is officieel speelgerechtigd voor de wedstrijd tegen Fortuna Sittard en zal direct in de basis beginnen, zo laat Jansen weten. "Hij is beschikbaar en zal nu ook direct gaan spelen." De doelman is goed ontvangen door zijn teamgenoten. "We hebben op dit moment een kleedkamer waarin de zaken helder zijn qua hiërarchie en drang om dingen samen voor elkaar te krijgen. Hij komt met een vergelijkbare mentaliteit vanuit zijn cultuur. Er zijn veel raakvlakken en je zag in de eerste dagen dat hij hier was direct die match."