Jansen: 'Moeten ons oprichten'

Jansen: 'Moeten ons oprichten'

Gepubliceerd op 18 mei 22, 14:50

ZAANSTAD- AZ trapt donderdag de play-offs om Europees voetbal af tegen sc Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion wordt om 18:45 uur afgetrapt. Pascal Jansen over het verwerken van het teleurstellende competitieslot, de vorm van Heerenveen en het debuut van Myron van Brederode.

AZ besloot de competitie zondag in mineur. Daar werd door de selectie nog kort bij stilgestaan. "We hebben in de afgelopen dagen de tijd genomen om elkaar nog eens goed in de ogen te kijken en te bespreken hoe de partij tegen RKC is verlopen. Dat is niet meer dan logisch, want we lieten ons daar in veel opzichten niet van onze goede kant zien. Dat hebben we besproken en vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de voorbereiding op Heerenveen."

Oprichten
"Gezien waartoe wij als team in staat zijn, hebben wij onszelf tegen RKC ontzettend tekortgedaan. Het is belangrijk de pijnpunten te bespreken, maar we moeten ons nu vooral focussen op de volgende wedstrijd. Om die reden moeten we dus niet blijven hangen in mineur. We moeten ons oprichten en ervoor zorgen dat we tegen Heerenveen weer goed voor de dag komen."

Nieuwe competitie
In de Eredivisie gaapte een gat van twintig punten tussen nummer vijf AZ en nummer acht Heerenveen, maar in de play-offs beginnen beide ploegen uiteraard weer op nul. "Dat verschil in punten telt inderdaad niet meer en is dus geen thema meer. Dit is een nieuwe competitie waarin we aftrappen tegen Heerenveen, en zo benaderen wij het ook."

Flow
De ploegen troffen elkaar recent nog in de Eredivisie. Op 23 april werd het 2-1 in Alkmaar. "Heerenveen gaf toen al blijk van de goede flow waarin zij zitten. Door een behoorlijke reeks en een iets andere speelwijze is het elftal met meer vertrouwen gaan spelen, en met name in de eerste helft hebben ze het ons toen moeilijk gemaakt."

Dieper graven
Dat bleek ook, want in het AFAS Stadion kwamen de Friezen al na zeven minuten op voorsprong. Amin Sarr opende de score. "Zij maakten een goede goal. Wij lieten vervolgens onze kracht zien door ons uit geslagen positie terug te knokken en de wedstrijd alsnog te winnen. We waren over het algemeen wel de betere ploeg, maar moesten wat dieper graven om tot een goed resultaat te komen."

Op nul
De ploeg van voormalig AZ-speler Ole Tobiasen legde zondag beslag op een ticket voor de play-offs door een 3-1 zege op concurrent Go Ahead Eagles. De stemming zal in Heerenveen dus goed zijn. "Dat zal bij hen ongetwijfeld zo zijn, maar dat is voor ons niet relevant. Zoals die twintig punten verschil ook niet relevant zijn, zo beginnen ook zij donderdag tegen ons weer op nul. Wij moeten ervoor zorgen dat we als winnaar uit de strijd komen."

Van Brederode
Een lichtpuntje bij AZ was zondag het debuut van jeugdexponent Myron van Brederode. Hij viel tien minuten voor tijd in. "Myron heeft een bijzonder jaar, met ups en downs. Recent traint hij vaker bij AZ 1 en laat hij zien van waarde te kunnen zijn en kwaliteit op eerste elftal-niveau te hebben. Het is belangrijk dat jongens als ze het verdienen minuten maken, en nu was die kans weggelegd voor Myron."

Aansluiten
Voor Van Brederode was zijn debuut een prachtig moment, maar hij zal ook al uitkijken naar meer. "En hij heeft inmiddels ook de mededeling gehad dat hij in de zomer in ieder geval tot aan het trainingskamp zal aansluiten bij AZ 1, net als wat andere jonge gasten. En dan is het aan hen om hun plek in de selectie te verdienen."

Barasi
Jansen beschikt over een nagenoeg fitte selectie. Daar hoort ook Yusuf Barasi bij, maar de jonge spits komt dit seizoen niet meer in wedstrijdverband in actie. "We laten Yusuf doortrainen zodat we hem in de zomer weer volledig belastbaar hebben."


Live
Heerenveen - AZ begint donderdag om 18:45 uur. De wedstrijd is live te volgen via AZ Radio en op het Twitter-kanaal van AZ. Ook zendt ESPN de wedstrijd integraal uit.

Return in Alkmaar
Zondag wacht voor AZ de return in eigen stad. In het AFAS Stadion wordt om 14:30 uur afgetrapt. Seizoenkaarthouders kunnen gratis naar de thuiswedstrijd in de play-offs, ook is dinsdag de losse kaartverkoop van start gegaan. Klik hier voor tickets.

Wedstrijd

3
Nacompetitie
sc Heerenveen - AZ
donderdag 19 mei 2022, 18:45
Bestel nu Wedstrijd informatie
2