Jansen: 'Streven naar hoger rendement'

Gepubliceerd op 14 januari 22, 15:35

ZAANSTAD- Na zeven overwinningen op rij in december, de feestdagen en een trainingskamp in Spanje schoof Pascal Jansen vrijdagmiddag digitaal aan voor het eerste perspraatje van 2022. De trainer besprak de accenten die hij wilde aanbrengen tijdens de winterstop, coronaperikelen en de wedstrijd van zondag tegen Fortuna Sittard. "De beloning gekregen."

Jong AZ heeft door verschillende coronabesmettingen al twee duels in 2022 verplaatst zien worden. Bij het eerste elftal van de Alkmaarders is de situatie anders. Jansen: “Vooralsnog kunnen wij gewoon aantreden. We kunnen alleen niet beschikken over Bruno Martins Indi die nog niet inzetbaar is vanwege een voetblessure. Jelle Duin is al langer uit de running en op Yusuf Barasi zijn we zuinig. Hij is met wat lichte klachten uit het trainingskamp gekomen, zaterdag beslis ik of hij meegaat.”

Accenten
Na een trainingskamp in Spanje werd afgelopen week opnieuw de eigen speelwijze gefinetuned. “Wanneer we kijken naar het aanvalsspel moeten we streven naar een hoger rendement”, zei Jansen daarover. “Ondanks dat we al ruim dertig goals hebben gemaakt. We hebben gekeken of we daar meer variatie in kunnen aanbrengen. Als we de dominantie aan de bal willen vergroten, moeten we ook alert blijven. De counterorganisatie moet goed staan. In het verdedigen zelf hebben we gezien dat we niet altijd resoluut genoeg zijn geweest en op basis van persoonlijke fouten doelpunten hebben geïncasseerd. Dat percentage moet naar beneden.”

Jansen spreekt de spelersgroep toe tijdens het trainingskamp / Foto: Ed van de Pol

Fortuna
AZ begon december met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Na een 0-1-achterstand wonnen de Alkmaarders met 2-1 door goals van Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson. Jansen: “In de thuiswedstrijd kwamen we onnodig op achterstand vanuit een corner. Vervolgens kregen we de overhand, maar waren we niet doortastend genoeg om die mogelijkheden om te zetten in doelpunten. Wat wel mooi was in die wedstrijd, was dat we de aanval zijn blijven zoeken en ook de beloning daarvoor hebben gekregen door twee keer te scoren. Ik verwacht dat we zondag ook vaker de bal hebben dan de tegenstander. Het is aan ons om daar goed mee om te gaan. In het aanvalsspel zullen we zoals gezegd de verbeteringen moeten vinden.”

Live
AZ - Fortuna Sittard begint zondag om 16:45 uur en is live te zien op ESPN. Meediscussiëren over het verloop van de wedstrijd kan via het Twitter-account van de club of op Instagram en Facebook


Wedstrijd

1
Eredivisie
Fortuna Sittard - AZ
zondag 16 jan 2022, 16:45
Wedstrijd informatie
2