Jeugdteams weer in training

Jeugdteams weer in training

Gepubliceerd op 29 april 20, 17:33

ZAANSTAD- De AZ Jeugd is weer in training. Na zeven weken thuis oefenen meldden enkele teams zich woensdag weer op het AFAS Trainingscomplex. Daarmee is niet alles weer bij het oude, want er is een strak protocol in werking waarmee de coronamaatregelen in acht worden genomen.

Op de persconferentie over de coronamaatregelen maakte premier Rutte vorige week bekend dat teamsport voor kinderen tot en met achttien jaar vanaf 29 april weer toegestaan is. Spelers moeten wel anderhalve meter afstand tot elkaar houden, behalve in de jongste leeftijdscategorieën. Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven op het veld dus niet na te denken over de onderlinge afstanden.

Geen verplichting
AZ vindt het belangrijk dat eenieder zich in de huidige tijd veilig en op zijn gemak voelt. Trainingen zijn om die reden niet verplicht: de club respecteert het als een kind of ouder besluit thuis te blijven. Dat kan uit angst voor de gezondheid zijn, of bijvoorbeeld omdat het vervoer naar Zaanstad een lastig verhaal blijkt. Momenteel worden door AZ namelijk geen busjes ingezet die spelers brengen, omdat daarmee de anderhalvemeter-regel niet kan worden gerespecteerd. Spelers moeten dus zelf vervoer regelen.

Opgesplitst
Op het veld wordt door trainers toezicht gehouden op het naleven van de afstandsregels. Om dit goed realiseerbaar te maken, worden de teams opgesplitst in drieën. Ieder ploegje werkt vervolgens een uur lang een ander onderdeel af, waarna door wordt gedraaid. Duels zijn in geen enkele trainingsvorm aan de orde. Ook is koppen verboden.

Looproutes
Het protocol van AZ beperkt zich niet enkel tot wat op het veld gebeurt. Zo komen de spelers om te beginnen met hun thuis gevulde bidon al omgekleed op de club, waar zij in speciaal uitgezette looproutes naar binnen worden begeleid. Daar wast iedereen verplicht zijn handen met water en zeep, terwijl de kleedkamers worden vermijd. De spelers verlaten maximaal vijf minuten na afloop van de training het complex.

Eén team tegelijk
Tijdens de huidige periode wordt gewerkt in 'shifts'. Dat houdt in dat op één moment nooit meer dan één team tegelijk aanwezig is, met uitzondering van de ploegen in de leeftijdscategorieën tot en met Onder 12. Teams zijn in totaal drie uur aanwezig en worden na vertrek afgelost door de volgende ploeg, zowel qua spelers als staf.

Besloten trainingen
Ouders en begeleiders zijn momenteel niet welkom op het terrein. Bij verkoudheid, koorts of andere ziekteverschijnselen blijven ook de spelers thuis. Verder wordt hen verzocht direct contact op te nemen met de medische staf van AZ als iemand in de familie met gezondheidsklachten kampt.

Brandenburg: 'Veiligheid waarborgen'
"Het is mooi dat er weer getraind kan worden", zegt Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. "Voor de spelers zal het even wennen zijn om rekening te houden met de nieuwe regels, maar veiligheid en gezondheid gaat voor alles. We zijn dan ook blij dat we dat met ons protocol kunnen waarborgen. Voor de ontwikkeling van onze talenten is het cruciaal dat zij weer meters gaan maken op het voetbalveld."

Foto’s: Ed van de Pol / edvandepol.nl