Jeugdtrainers AZ: ‘Deze periode soort test’

Jeugdtrainers AZ: ‘Deze periode soort test’

Gepubliceerd op 25 maart 20, 16:46

ZAANSTAD- De AZ Jeugd zit vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus thuis en werkt een aangepast programma af. Trainers Michel Vonk (Jong AZ), Gijs Luirink (Onder 16) en Sander Veraart (Onder 13) vertellen over hoe zij hun teams managen in een periode waarin al het contact op afstand plaatsvindt. Inspireren, uitdagen en het motiveren van initiatiefrijk gedrag zijn de sleutelwoorden.

Wie de AZ Jeugdopleiding volgt op Instagram en Twitter, ziet zo nu en dan filmpjes van spelers voorbijkomen. Jongens die in de woonkamer, op het balkon of in de achtertuin aan hun conditie en technische skills werken: thuis is waar alle actie plaatsvindt. Ook voor de trainers van AZ is dat flink wennen. “Ik heb nu meer tijd voor mijn gezin en om gitaar te spelen, maar ik mis de jongens zeker”, zegt Luirink. “Lekker samen trainen en wedstrijden spelen is er nu even niet bij.”

Positiviteit
Ook Vonk – met Koen Stam trainer van de beloften – maakte in zijn loopbaan als speler en trainer nooit een vergelijkbare situatie mee. “Dit is ook voor mij helemaal nieuw. Een bizarre situatie, ook omdat we niet weten hoe lang het nog duurt en welke gevolgen het allemaal heeft. Wel is mooi om te zien dat er veel positiviteit heerst, niet alleen in het voetbal maar in de hele samenleving. Mensen zijn creatief en helpen elkaar. Hopelijk geldt ook voor onze spelers dat zij elkaar onderling stimuleren.”

Appgroepjes
Of dat ook echt gebeurt, kunnen de trainers niet met zekerheid zeggen. Al het contact verloopt immers op afstand. Zo hebben de teams eigen Whatsapp-groepjes waarin ideeën worden gedeeld en vragen gesteld. Luirink: “Die groepsapp is een middel om het contact op gang te houden. Verder hebben we vrijdag een videochat met het hele team en topsportbegeleider Bart Heuvingh om elkaar verder te inspireren en prikkelen.”

Luirink (r): "De groepsapp is een middel om het contact op gang te houden."

Nieuw ritme

Ook hangen de trainers regelmatig aan de lijn voor een individueel gesprek met een speler, vertelt Veraart. “Maandag heb ik nog alle spelers individueel gebeld. Uit die gesprekken kwam naar voren dat de meeste jongens eerst moeite hadden een nieuw ritme te vinden, maar daar inmiddels wel in geslaagd zijn. Vaak beginnen zij de dag met schoolwerk, om daarna aan de slag te gaan met hun voetbaltraining.”

Nieuwsgierigheid
De spelers hebben allen een schema voor zichzelf gemaakt. In de leeftijdscategorieën Onder 11 tot en met Onder 15 krijgen zij namelijk geen opdrachten mee. Veraart: “Vanuit de AZ-visie geloven we erin dat het leereffect veel groter is als spelers zelf nieuwsgierig zijn en zoeken naar oplossingen waarvan zij denken dat ze er beter van worden. Als je ergens intrinsieke motivatie voor hebt, stop je daar vanzelf meer tijd en energie in dan wanneer ik jou iets opdraag. Als de speler dan toch vragen heeft, komt hij alsnog uit bij de trainer. Die kan bijvoorbeeld met een prikkelende opmerking of vraag bijdragen aan het vinden van het antwoord.”

Fysiek schema
Zelfstandigheid en initiatief nemen worden in alle leeftijdscategorieën aangemoedigd, maar vanaf Onder 16 krijgen de spelers wel een fysiek programma mee. Luirink: “Wij volgen net als Jong AZ, Onder 19 en Onder 17 het fysieke programma van AZ 1. Dat is vrij pittig en niet iedereen heeft thuis dezelfde trainingsmogelijkheden. De jongens moeten dan zelf op zoek naar oplossingen als zij thuis de middelen niet hebben.”

Improviseren
Vonk merkt dat zijn spelers fanatiek op het schema zijn gedoken. “Het is niet eenvoudig. Je moet individueel aan de slag, soms improviseren en je eigen periodisering in de gaten houden. Maar Koen en ik merken wel dat de jongens positief reageren en het schema goed oppakken. Sommigen hebben ook het geluk dat ze nog wel samen kunnen trainen. Zo zitten Thijs Oosting en Richard Sedláček samen in Emmen en kan Joey Jacobs optrekken met zijn broer Jamie.”

Vonk: "Merken dat de jongens positief reageren."

Touwtjes in handen

Toch zijn de meeste spelers op zichzelf aangewezen. “Wel worden onderling veel filmpjes gedeeld”, zegt Veraart. “Jongens die hardlopen, een balletje hooghouden of iets origineels hebben verzonnen. Zo houden ze elkaar enthousiast. Ook hebben ze de mogelijkheid via SoccerLAB veel wedstrijdbeelden te bekijken en met mij te bespreken. Belangrijk is dat hierin de regie bij de speler blijft liggen. Zo krijg ik ook vragen van ouders over wat zij kunnen doen, want zij zien hun kind nu de hele dag. Maar ook hen geef ik mee dat de speler vooral de touwtjes in handen moet houden.”

Onzekerheden
Voor de AZ Jeugd is het dus in zekere zin ook een leerzame periode. “Dat denk ik wel”, knikt Vonk. “Maar de onzekerheid is verre van ideaal. Als je drie weken individueel moet trainen, weet je waar je aan toe bent en kun je je daar op instellen. Nu raakt een concreet doel uit zicht en dat kan demotiverend werken, al ervaar ik dat gelukkig nog zeker niet bij onze spelers. Voor ons als staf is ook een heel lastige situatie. Hoe gaan we dit oppakken als we verdergaan? Veel is op dit moment onzeker.”

Test
“Het is een heel bijzondere situatie die waarschijnlijk nog wel even voortduurt”, voegt Luirink toe. “In het begin is alles nieuw en wellicht goed op te brengen, maar hoe gaat dat over twee of vier weken? Wil je in je loopbaan iets bereiken, dan moet je dit ook kunnen opbrengen. Wat dat betreft kun je deze periode zien als een soort test. Wie komen er topfit terug op de club en wie zijn er minder in geslaagd het voor zichzelf goed te organiseren?”

Accepteren
Veraart: “De spelers hebben nu een ritme gevonden en zijn goed bezig, maar willen natuurlijk ook zo snel mogelijk weer met elkaar voetballen. Het is afwachten wanneer dat weer kan, maar we moeten in het achterhoofd houden dat er mogelijk tot de zomerstop niet meer wordt getraind. Het moet in de eerste plaats verantwoord zijn. Het is allemaal jammer en vervelend dat we nu niet kunnen voetballen, maar de gezondheid gaat voor alles. We moeten deze situatie dus gewoon accepteren en er het beste van maken.”

Veraart: "Moeten deze situatie gewoon accepteren."


Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto's: Jarrik Bijsterbosch, Soccrates Images en Herbert Dekkers