Johansson: ‘Ik vloog over het veld’

Gepubliceerd op 20 december 13, 12:48
ALKMAAR- Na een reservebeurt van anderhalf jaar bestrijkt Mattias Johansson (21) nu wekelijks de gehele rechterflank bij AZ. Het geduld van de Zweed werd beloond. AZ Media sprak met hem: “Wil aanvallend weer mijn niveau halen.”

Nog geen jaar geleden spraken we met een teleurgestelde speler die dacht aan een verhuurperiode. Hoe snel kan iets veranderen in de voetballerij?
“Toen we vorige keer een interview hadden, wachtte ik al een jaar op een kans als basisspeler. De vorige trainer koos echter steeds voor dezelfde opstelling, met Dirk Marcellis als rechtsback. Omdat we goede resultaten boekten, klaagde ik niet. Toen het slecht ging met het team, verwachtte ik een kans te krijgen. Dat gebeurde niet. Daarom zocht ik naar een uitweg.”

Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart wees een verhuurperiode direct af.
“In een gesprek sprak hij het volste vertrouwen in me uit. Zelf had ik ook altijd het gevoel goed genoeg te zijn voor AZ. Ik heb dus mijn geduld bewaard. Veel andere spelers hadden in mijn situatie de handdoek in de ring gegooid. Ik ben hard blijven werken en kreeg dit seizoen eindelijk de kans. Mijn geduld werd beloond.”

In de eerste maanden van dit seizoen baarde je opzien met rushes over het hele veld.
“Ha, al de energie die ik anderhalf jaar had opgekropt kwam er binnen korte tijd helemaal uit. Ik voelde me vrij en vloog over het veld. De laatste tijd ben ik minder gaan presteren. Dat steekt me. Momenteel heb ik het lichamelijk wat moeilijk. Ik heb veel van mijn lichaam gevraagd en ben daardoor wat vermoeid. De winterstop komt me gelegen.”

Je staat derde op de Eredivisie-topscorerslijst van AZ. Wat zegt dat?
“Dat vooral mijn linkerbeen on fire is. Als ik de strafschoppen mag nemen, kan ik Aron Jóhannsson misschien nog wel inhalen. Maar zonder dollen, het zegt dat ik mijn aanvallende kwaliteiten kan laten zien vanwege de manier van spelen. Onder Dick Advocaat spelen we leuk, verrassend en aanvallend. Dat past bij me.”

Waarom past dat bij je?
“Doordat Johann Berg Gudmundsson als rechtsbuiten naar binnen trekt, ontstaat er veel ruimte voor me. Ik hou ervan om dan met de bal aan de voet op te komen. Daarom voel ik me het lekkerst als rechtsback. Dan heb ik het spel voor me. Op het middenveld of in de aanval krijg je vaak de bal met de rug naar het doel.”

Wanneer is jouw seizoen geslaagd?
“Met AZ moeten we Europees voetbal halen. Dat is een grote club aan zijn stand verplicht. Persoonlijk wil ik zoveel mogelijk wedstrijden spelen en aanvallend weer het niveau halen van de eerste maanden van dit seizoen. Ik heb mezelf als doel gesteld om meer assists te leveren. Daarnaast hoop ik dit seizoen te debuteren als A-international. De komende periode speelt ons nationale team slechts oefeninterlands. Als de trainer het in me ziet zitten, dan verwacht ik de komende maanden een oproep.”

Je grootste concurrent is Michael Lustig van Celtic.
“Hij is momenteel de eerste keuze als rechtsback van Zweden. Toch vind ik mezelf zeker niet minder. Als de bondscoach me een kans geeft, wil ik dat laten zien. We hebben ons niet gekwalificeerd voor het WK, dus dit is een mooi moment om een jongere generatie Zweedse talenten een kans te geven. Hopelijk komt de bondscoach eens kijken in Alkmaar.”

Tekst: Daan Ruiter / AZ Media
Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl