Johnsen: 'Moet slim zijn'

Gepubliceerd op 16 februari 19, 09:03

ALKMAAR- Hij is geboren in New York, speelt zijn interlands voor Noorwegen en staat sinds afgelopen zomer onder contract in Alkmaar: Bjørn Maars Johnsen (27). De spits over aanpassen, zijn interlandcarrière en het voetbalpad dat hij bewandelt. “Mijn route is misschien moeilijker.”

Hoe kijk je terug op jouw eerste halfjaar bij AZ?
“Ik had graag wat eerder aangesloten, want nu moest ik de Europese wedstrijden missen. Daarnaast had ik mezelf sneller kunnen aanpassen en meer kunnen leren. Ik ben blij met hoe het gaat en met de overstap. AZ is een goede club. Het is een nieuw begin, met nieuwe energie.”

Voldoet AZ tot dusver aan je verwachtingen?
“Ja, zeker weten. Ik had mijn huiswerk goed gedaan. Ik ben me gaan verdiepen in de spelers die hier onder contract hebben gestaan, het stadion en natuurlijk het trainingscomplex. Dat waren ook redenen voor mij om hier te tekenen.”

Afgelopen week begon je in de basis door de blessure van Mats Seuntjens. Voelde dat als dé kans?
“Het is natuurlijk niet de manier waarop je in het team wilt komen. Maar je weet in het voetbal nooit hoe het gaat. De trainer maakt de beslissingen. Nu kon ik spelen vanaf de start en kreeg ik de kans om te laten zien dat ik erin hoor. Natuurlijk wil ik die plek behouden. Ik werk hard op de training en aan het einde van de week zie ik of ik een basisplek heb. Als dat niet het geval is, dan betekent dat dat ik nóg harder moet werken.”

Je bent geboren in New York, maar international van Noorwegen. Hoe zit dat?
“Mijn vader verhuisde van Noorwegen naar New York om daar te gaan werken. Zodoende ben ik daar geboren. Ik was drie maanden oud toen we eigenlijk terug zouden verhuizen, maar mijn vader kreeg een nieuwe baan en we zijn gebleven. Ik heb daarom beide nationaliteiten. Ik heb in Amerika tot mijn vijftiende op school gezeten. De laatste twee jaar van mijn studie deed ik in Noorwegen en zette ik mijn eerste stappen in het professionele voetbal bij Vålerenga.”

Je hebt ook in Spanje, Portugal, Bulgarije en Schotland gespeeld. Hoe zit dat?
“Veel mensen denken dat ik een clubhopper ben, maar ik transfereerde altijd omdat ik naar een betere club kon. Zowel financieel als sportief. Zo speelde ik bijvoorbeeld op het tweede niveau in Portugal en maakte ik 14 goals in 14 wedstrijden. Toen kreeg ik de kans om naar Benfica te gaan, maar dat ketste uiteindelijk af. Vervolgens kon ik bij Litex Lovech in Bulgarije spelen. Een club die meedoet om de prijzen in dat land en regelmatig Europees speelt. Ook zaten er soms 40 tot 50.000 mensen op de tribunes. Dat is toch een stap hoger op dan het tweede niveau in Portugal, waar je voor 4.000 supporters speelt. Sommige spelers gaan op hun zestiende naar Barcelona. Mijn route is misschien moeilijker, maar uiteindelijk heb ik het toch geschopt tot tweede topscorer van de Eredivisie en het nationale team.”

AZ Speelt
Lees het complete interview met Johnsen in het gratis wedstrijdmagazine AZ Speelt door hier te klikken.

Wedstrijd

3
Eredivisie
AZ - VVV-Venlo
zaterdag 16 feb 2019, 18:30
Wedstrijd informatie
0