Jong AZ blaast NAC weg

Gepubliceerd op 28 oktober 13, 20:20
ALKMAAR- Jong AZ heeft maandagavond het thuisduel met Jong NAC Breda gewonnen. Op het winderige Sportcomplex ’t Lood werd het 5-2. De AZ-treffers kwamen op naam van Wesley Hoedt (2x), Thom Haye (2x) en Joris van Overeem.

Het duel had 21 minuten de schijn van gelijkwaardigheid. Nadat de bezoekers tegen een rode kaart opliepen omdat de doorgebroken Fernando Lewis werd gevloerd, profiteerde AZ direct van de overtalsituatie.

Treffers
Een minuut na de betreffende kaart schoot Hoedt een vrije trap via de NAC-muur binnen: 1-0. Zestig seconden later liet Van Overeem doelman Sven van der Maaten kansloos na een voorzet van de snelle linksbuiten Meraj Allahdad: 2-0.

Kruising
In het vervolg voorkwam de kruising dat Van Overeem er met een hard schot 3-0 van maakte. In de slotfase van de eerste helft zag Lewis zijn schot via de keeper op de lat eindigen. NAC kwam niet verder dan een doelpoging van Mounir El Allouchi, die onschadelijk werd gemaakt door Yves De Winter.

In het tweede bedrijf was AZ mild voor NAC. Van Overeem, Dabney Dos Santos, Yovany van der Stelt, Haye en Etiënne Reijnen lieten het na om de Alkmaarders aan dubbele cijfers te helpen. De bezoekers uit Breda beten nog wel twee keer van zich af via Mounir El Allouchi (2-1) en Dalian Maatsen (4-2), maar konden niet voorkomen dat de spanning definitief terugkeerde.

Haye
Twintig minuten voor tijd schoot Hoedt met een bal in de kruising zijn tweede vrije trap van de avond binnen: 3-1. In het vervolg deed uitblinker Haye met twee prachtgoals recht aan de krachtsverhoudingen. Eerst schoot hij in het dak van het NAC-doel (4-1), vervolgens krulde hij de bal hard in de bovenhoek (5-2).

Haar: ‘Veel kansen’
“Ondanks de wind viel het me alles mee zoals er gevoetbald kon worden”, zei Dennis Haar na afloop over de omstandigheden. “We hebben dik verdiend gewonnen dankzij prachtige goals. Het had ook 10-3 kunnen worden want we hebben veel kansen gecreëerd. Het afmaken van die kansen had dus beter gemoeten.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - Jong NAC Breda 5-2 (2-0)


Opstelling Jong AZ: Yves De Winter; Yemaro Hoogdorp, Etiënne Reijnen (78. Derrick Luckassen), Wesley Hoedt, Jonas Heymans; Thom Haye, Joris van Overeem, Raïes Roshanali; Fernando Lewis (46. Dabney Dos Santos), Denni Avdic (46. Yovany van der Stelt), Meraj Allahdad.
Opstelling Jong NAC Breda: Sven van der Maaten; Yorik van Deelen, Dalian Maatsen, Rick Stuy van den Herik, Oguzhan Kazanci; Mounir El Allouchi (75. Casper Knoester), Tim Gilissen (60. Brandon Tichem), Peter Gommeren, Joey Steenbergen (26. Gijs van Baast), Thomas Wuyts, Martin la Cruz.

Scoreverloop: 22. Hoedt 1-0, 23. Van Overeem 2-0, 64. El Allouchi (pen.) 2-1, 71. Hoedt 3-1, 78. Haye 4-1, 81. Maatsen 4-2, 90. Haye 5-2.
Gele kaarten: Heymans (Jong AZ), Van der Maaten (Jong NAC Breda).
Rode kaarten: 21. Kazanci (NAC Breda).
Scheidsrechter: Erwin Blank
Toeschouwers: 200

Uitslagen Eredivisie Beloften, Groep B:
AZ - NAC Breda 5-2
Almere City - Willem II 2-3
De Graafschap - Roda JC 3-0
FC Den Bosch - Feyenoord/Excelsior 0-2
RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam 2-0

Stand:
1. Willem II 7-18
2. Feyenoord/Excelsior 7-17
3. AZ 7-14
4. RKC Waalwijk 7-12
5. Sparta Rotterdam 7-9
6. Roda JC 8-9
7. De Graafschap 8-9
8. FC Utrecht 7-6
9. FC Den Bosch 7-6
10. Almere City 7-5
11. NAC Breda 8-5