Jong AZ debuteert met zege bij Den Bosch

Gepubliceerd op 18 augustus 17, 21:57
DEN BOSCH- Jong AZ heeft vrijdagavond op succesvolle wijze gedebuteerd in de Jupiler League. In Stadion De Vliert werd FC Den Bosch met 1-3 verslagen. De ploeg van Martin Haar en Denny Landzaat werkte een vroege achterstand weg.

In het eerste kwartier waren aan beide kanten weinig uitgespeelde kansen te noteren. Het was dan ook een flinke domper voor de Alkmaarders dat de eerste serieuze kans voor Den Bosch direct een treffer opleverde. Na slordig balverlies op het middenveld speelde aanvoerder Niek Vossebelt nieuwkomer Muhammed Mert vrij, die met een hard en laag schot in de verre hoek via de vingertoppen van Nick Olij doel trof.

Helmer
Naarmate de eerste helft vorderde begon het bij de bezoekers beter te draaien en na een klein half uur was het gelijk. Abdel Malek El Hasnaoui schoof binnen nadat in eerste instantie een schot van Jeremy Helmer nog werd geblokkeerd. Op slag van rust was Helmer zelf trefzeker. Hij drong met een mooie solo het Bossche strafschopgebied binnen, werd neergehaald en benutte zelf de door scheidsrechter Oostrom toegekende strafschop.

Dominant
Na rust bleef Jong AZ domineren en was het via onder anderen El Hasnaoui (schot rakelings over), Teun Koopmeiners (van afstand op de paal) en Jamie Jacobs (net naast) dichtbij het vergroten van de marge, maar ook de thuisploeg kreeg prima kansen. De Bosschenaren kwamen zelfs twee keer tot scoren, maar de goals werden afgekeurd vanwege buitenspel en een overtreding. Uiteindelijk gooiden de Alkmaarders het duel in de slotfase in het slot. Helmer legde af op Viktor Karl Einarsson, die de 1-3 binnen tikte.

Landzaat: ‘De kop is eraf’
“We hebben ons de afgelopen zes weken zo goed mogelijk voorbereid op de Jupiler League”, zei Landzaat na de zege. “Tegelijkertijd wisten we nog niet precies wat we van het voetballen op dit niveau konden verwachten, dus we waren allemaal heel benieuwd. Nu is de kop eraf en we beginnen dus met een overwinning. Martin en ik hebben heel goede momenten gezien en ook dat we ook bij tegenslag gewoon bleven voetballen. Dat is knap. Het is goed om te zien dat we klaar zijn voor dit niveau.”

Haar: ‘Voetbalden er steeds makkelijker doorheen’
Landzaat vond de 1-0 van Den Bosch onnodig (“Je ziet dat zulke fouten op dit niveau direct worden afgestraft”), maar prees de veerkracht van de ploeg. Ook Haar stond na de historische overwinning met een brede glimlach in de mixed zone: “We hebben het negentig minuten lang op voetballend vermogen gedaan. Den Bosch stond behoorlijk compact, maar we voetbalden ons daar steeds makkelijker doorheen. Een heel erg goed begin.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Den Bosch - Jong AZ 1-3 (1-2)
Jupiler League

Opstelling FC Den Bosch: Kees Heemskerk; Mats Deijl, Sam Kersten, Ben Santermans, Jonas Heymans (83. Bart Biemans); Jens van Son, Niek Vossebelt (75. Luuk Brouwers), Muhammed Mert; Danny Verbeek, Dennis Kaars, Sven Blummel (70. Ronaldo Lima Duarte Lopes).
Opstelling Jong AZ: Nick Olij; Joerie Church, Rens van Eijden, Justin Bakker, Joris Kramer; Jamie Jacobs, Teun Koopmeiners, Mees Hoedemakers (71. Viktor Karl Einarsson); Abdel Malek El Hasnaoui (71. Matthijs Hardijk), Ferdy Druijf, Jeremy Helmer.

Scoreverloop: 15. Mert 1-0, 29. El Hasnaoui 1-1, 43. Helmer 1-2 (pen.), 89. Einarsson 1-3.
Gele kaarten: Deijl, Van Son, Brouwers (FC Den Bosch), Kramer (Jong AZ)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Ingmar Oostrom

Foto's: OrangePictures