Remise Jong AZ en Jong FC Utrecht

Gepubliceerd op 12 oktober 18, 21:51
ZAANSTAD- Jong AZ heeft een punt overgehouden aan de tweede beloftenclash van het seizoen. Op het AFAS Trainingscomplex kwam de ploeg van trainers Michel Vonk en Koen Stam vrijdag niet verder dan 2-2 tegen Jong FC Utrecht. Topscorer Ferdy Druijf scoorde tweemaal.

De beloftenclash kwam los toen Richard Sedlacek na tien minuten de eerste doelpoging liet noteren. Het afstandsschot van de Tsjechische basisdebutant ging recht in de handen van Thijmen Nijhuis. Twee minuten later moest de Utrechtse keeper alsnog de bal uit het net vissen toen hij oog in oog met Ferdy Druijf kwam te staan. De Eerste Divisie-topscorer benutte een strafschop die was gegeven na een overtreding van Sylian Mokono op Vince Gino Dekker.

Op een haar
In de fase na de goal was Druijf driemaal dicht bij 2-0, maar kopballen uit voorzetten van Dekker misten het doel op een haar. Hierna kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd en werd Jong AZ iets meer onder druk gezet, zonder dat dit tot grote Utrechtse kansen leidde. Tien minuten voor rust kwam de thuisploeg wel goed weg toen een vrije trap van Rayan El Azrak maar net over het doel van Joey Roggeveen ging.

Druijfs tiende
Roggeveen – die net als invallers Justin de Haas en Joey Jacobs zijn betaald voetbal-debuut maakte – was kort na rust wel kansloos op een inzet van Sylla Sow. Halverwege het tweede bedrijf maakte voormalig AZ Jeugd-speler Jeredy Hilterman er zelfs 1-2 van, maar lang konden de Domstedelingen niet genieten van de voorsprong. Druijf knikte uit een voorzet van Dekker zijn tiende van het seizoen binnen: 2-2. Kansen over en weer in de slotfase konden een gelijkspel niet meer voorkomen.

Stam: ‘Groot verval’
“We spelen nu voor de derde keer op rij een fantastische eerste helft”, zag Stam. “Het publiek werd vermaakt door een ploeg die erbovenop vliegt en de tegenstander afjaagt. Zo zien wij Jong AZ graag, maar ook voor de derde week op rij is het verval na rust te groot. Je moet negentig minuten een bepaald niveau vasthouden en daarin gaat het niet alleen om conditioneel top zijn, maar ook mentaal. Daar moeten we met zijn allen keihard aan werken, want dit moet beter. Ferdy Druijf was een van de positieve uitzonderingen. Hij werkte er keihard voor en scoort weer twee keer. Heel mooi voor hem, net als voor de drie jongens die vandaag hun debuut maakten.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - Jong FC Utrecht 2-2 (1-0)
Eerste Divisie

Opstelling Jong AZ: Joey Roggeveen; Henri Weigelt, Léon Bergsma (74. Joey Jacobs), Justin Bakker, Mauro Savastano; Mees Hoedemakers (58. Kai Koreniuk), Richard Sedlacek (68. Justin de Haas), Tijjani Reijnders; Mees Kaandorp, Ferdy Druijf, Vince Gino Dekker.
Opstelling Jong FC Utrecht: Thijmen Nijhuis; Sylian Mokono (81. Redouan El Yaakoubi), Rick van der Meer, Junior van der Velden, Gabriel Culhaci; Tim Brinkman, Odysseus Velanas, Rayan El Azrak; Mehdi Lehaire (66. Jeredy Hilterman), Nick Venema, Sylla Sow (84. Jonas Arweiler).

Scoreverloop: 12. Druijf 1-0 (pen.), 51. Sow 1-1, 68. Hilterman 1-2, 75. Druijf 2-2.
Gele kaarten: Bergsma (Jong AZ), Mokono, El Azrak, Culhaci, Brinkman (Jong FC Utrecht).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Mulder.
Toeschouwers: 550.

Foto’s: Orange Pictures / Johannes Klinkenberg