Jong AZ morst punten tegen Helmond

Gepubliceerd op 05 oktober 18, 21:49
ZAANSTAD- Een kansen missend Jong AZ heeft vrijdag puntverlies geleden tegen Helmond Sport. De ploeg van trainers Koen Stam en Michel Vonk werkte in Zaanstad twee keer een achterstand weg, maar moest genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Richard Sedlacek maakte zijn debuut.

Jong AZ trad aan met zeven spelers die dinsdag ook in het oefenduel met Willem II op het veld stonden en kwam scherp uit de startblokken. Het leidde al vroeg tot forse kansen. Zo zag Ferdy Druijf de bal na fel doorjagen rakelings over gaan toen doelman Stijn van Gassel tegen hem aanschoot en ging een poging van Vince Gino Dekker net naast. Ondertussen was het oppassen geblazen voor Helmondse counters, getuige een schot op de paal van Tibeau Swinnen.

Deksel op de neus
De beloften creëerden in een vermakelijke eerste helft legio kansen, maar bleven ze missen. Een schot van Kenzo Goudmijn werd uit de hoek getikt, Mees Kaandorp kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Henri Weigelt binnen te werken en een kopbal van Léon Bergsma kwam op de paal. Jong AZ kreeg vervolgens het deksel op de neus toen Arne Naudts de bezoekers tegen de verhouding in op voorsprong zette.

Druijf
Nadat Druijf al en forse kans op de gelijkmaker kreeg (hij miste oog in oog met Van Gassel), maakte hij er op slag van rust alsnog 1-1 van. Uit een afgemeten voorzet van Dekker knikte de topscorer van de Eerste Divisie zijn achtste goal van het seizoen binnen. Na rust kwam Jong AZ vervolgens minder overtuigend voor de dag. Helmond Sport zette meer druk en kwam op 1-2. Naudts profiteerde van slap verdedigen bij de gastheren.

Debutant
Jong AZ oogde in de fase na de 1-2 weer wat feller en produceerde rap een nieuwe gelijkmaker. De twee ‘Mezen’ in de ploeg vormden het eindstation bij de 2-2: Mees Kaandorp legde breed, waarna Mees Hoedemakers koelbloedig raak schoot. In het resterende halfuur waren de kansen over en weer schaars en was alleen Kai Koreniuk nog dicht bij de winnende. De aanvaller was even daarvoor ingevallen, net als Sedlacek. De Tsjech (foto onder) maakte zijn officiële debuut in Jong AZ.

Vonk: ‘Veldspel steeds beter’
“We speelden een zeer sterke eerste helft, maar het verval na rust was te groot”, zag Vonk. “Het werd slordig en wij voetbalden ons niet goed onder de toegenomen druk uit. Maar wij zien vanaf de bank wel dat een aantal jongens zich heel goed ontwikkelen. Ook wordt het veldspel steeds beter. Als we met zijn allen hard blijven werken op de training, dan gaat dit veldspel uiteindelijk resulteren in meer zeges. Dat is belangrijk, want de kunst van het winnen is wat gevraagd wordt als je een kans krijgt in AZ 1.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ – Helmond Sport 2-2 (1-1)
Eerste Divisie

Opstelling Jong AZ: Jasper Schendelaar; Henri Weigelt, Léon Bergsma, Justin Bakker, Mauro Savastano; Mees Hoedemakers (80. Peer Koopmeiners), Tijjani Reijnders (73. Richard Sedlacek), Kenzo Goudmijn; Mees Kaandorp, Ferdy Druijf, Vince Gino Dekker (79. Kai Koreniuk).
Opstelling Helmond Sport: Stijn van Gassel; Jeroen Verkennis, Bart Meijers, Nick de Louw (43. Dylan de Braal), Joeri Poelmans; Jordan van der Gaag (73. Koen Wesdorp), Tibeau Swinnen, Bodi Brusselers (84. Diego Snepvangers), Dean Koolhof; Arne Naudts, Furhgill Zeldenrust.

Scoreverloop: 29. Naudts 0-1, 42. Druijf 1-1, 56. Naudts 1-2, 61. Hoedemakers 2-2.
Gele kaarten: Swinnen, Poelmans (Helmond Sport).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Nagtegaal.
Toeschouwers: 510.

Foto's: Orange Pictures / Johannes Klinkenberg