Jong AZ te sterk voor TOP

Gepubliceerd op 13 januari 20, 21:53

ZAANSTAD- Jong AZ heeft drie punten overgehouden aan de eerste wedstrijd van 2020. De ploeg van trainers Michel Vonk en Koen Stam won maandag met 3-1 van TOP Oss. Yusuf Barasi maakte zijn debuut in het betaald voetbal.

De beloften kregen al vroeg een grote kans via Mauro Savastano. De linksback werd diep gestuurd door Des Kunst en schoot rakelings voorlangs. Even later was Thijs Oosting dicht bij; keeper Ronald Koeman voorkwam ternauwernood dat de middenvelder een corner ineens indraaide.

Strafschop
Ook TOP werd een paar keer gevaarlijk, vooral via Danzell Gravenberch. De fysiek sterke spits schoot op de lat en rakelings naast. De kansenverhouding was dus in evenwicht, maar de Alkmaarders kregen halverwege de eerste helft een penalty. Koeman vloerde Félix Correia, Kunst benutte de strafschop.

Afgekeurd
Direct na rust rook Kunst aan zijn tweede met een afstandsschot dat net over ging. Waar de 2-0 uitbleef, trof Olivier Rommens vervolgens wél doel met een poging uit de tweede lijn: 1-1. Jong AZ ging direct op zoek naar een nieuwe voorsprong en dacht deze via Savastano te vinden. Hij prikte binnen, maar werd ogenschijnlijk ten onrechte teruggefloten.

Beslissing
Waar TOP twee keer dicht bij 1-2 was, slaagde Jong AZ er steeds minder vaak in gevaarlijk te worden. Totdat het twintig minuten voor tijd plots raak was. Richonell Margaret schoot in de kruising. Kort daarna zorgde Kunst voor de beslissing door via Ossenaar Lion Kaak een vrije trap tegen de touwen te werken.

Entree
In de slotfase maakte Yusuf Barasi nog zijn entree in het betaald voetbal. De pas zestienjarige aanvaller loste Richonell Margaret af. Ook Justin Baas kende een primeur. De Filipijns international startte voor het eerst in de basis bij Jong AZ.

Stam: ‘Blij met overwinning’
“We wisselden vandaag goede en slordige momenten af”, zag Stam. “Als wij het vaker goed uitspelen en zorgvuldig blijven voetballen, kunnen wij hier een grotere uitslag neerzetten. Maar we zijn wel heel blij om onder moeilijke omstandigheden en met een heel jonge ploeg winnend uit de winterstop te komen. Lekker om drie punten te pakken en mooi voor Yusuf dat hij zijn debuut heeft gemaakt.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - TOP Oss 3-1 (1-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Jasper Schendelaar; Joerie Church, Joey Jacobs, Maxim Gullit (63. Justin Bakker), Mauro Savastano; Justin Baas, Thijs Oosting, Peer Koopmeiners; Félix Correia, Des Kunst (84. Yusuf Barasi), Richonell Margaret (75. Iman Griffith).
Opstelling TOP Oss: Ronald Koeman; Hennos Asmelash, Henk Dijkhuizen, Lorenzo Piqué, Rick Stuy van den Herik, Dean van der Sluys; Olivier Rommens, Lion Kaak, Philippe Rommens; Danzell Gravenberch (73. Giovanni Büttner), Cas Peters.

Scoreverloop: 23. Kunst 1-0 (pen.), 49. O. Rommens 1-1, 71. Margaret 2-1, 74. Kunst 3-1.
Gele kaarten:
 Church, Jacobs, Barasi (Jong AZ), Koeman (TOP Oss).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Robin Hensgens.
Toeschouwers: 350.

Foto: Orange Pictures