Kampioenen van 2008-2009: El Hamdaoui

Gepubliceerd op 12 september 18, 13:54

In de reeks 'Kampioenen van 2008-2009' blikt AZ Media met betrokkenen terug op het uiterst succesvolle kampioensjaar van AZ. Aan het woord in het elfde deel van de serie: Mounir El Hamdaoui (33). De onnavolgbare spits die het beste seizoen uit zijn loopbaan kende.

Je kwam hier in 2007 aan na goede seizoenen bij Willem II. Waarom koos je toen voor AZ?
“AZ wilde me écht graag hebben. Er speelden destijds veel goede spelers en er was een duidelijke filosofie. Bovendien speelde de aanwezigheid van Louis van Gaal een grote rol in mijn keuze. Als je met Van Gaal kan werken laat je dat niet zomaar voorbij gaan.”

Was je al bekend met Van Gaal?
“Nee totaal niet. Natuurlijk hoor je wel verhalen over zijn methodes. Bovendien kende ik de beelden.                         
Mijn eerste kennismaking met hem zal ik nooit vergeten. Ik liep de bestuurskamer in om mijn contract bij AZ te ondertekenen en daar zat Van Gaal. ‘Welke positie wil je spelen?’, vroeg hij aan me. Dus ik zei: “Achter de spitsen”. “Dat kan je vergeten”, zei hij bloedserieus. “Daar hebben we Simon Cziommer of Maarten Martens lopen” .”Ik lachte er maar om. Je kent hem dan natuurlijk nog niet maar je weet dat hij zo direct kan zijn.”

Uiteindelijk kreeg je een vrije rol. Hoe beviel dat?
“Tijdens mijn eerste seizoen in Alkmaar kwakkelde ik wat met blessures maar in mijn tweede seizoen kreeg ik inderdaad een vrije rol in de voorhoede. Heel prettig voor mij persoonlijk. Ik kon doen en laten wat ik wilde.”

Zelf afgedwongen?
“Dat denk ik wel. Maar een trainer moet zoiets natuurlijk ook zien. Ik begon steeds fitter en scherper te worden. Ons team stond goed voorafgaand aan het seizoen. Veel veranderingen waren er niet ten opzichte van het seizoen 2007-2008. Maar iedereen was gebrand op revanche na de ondermaatse 11e plaats die we toen behaalden.”

Toch verloren jullie de eerste twee competitiewedstrijden.
“Ja, van NAC en ADO. Het verlies tegen NAC vond ik erg geflatteerd. Tegen ADO Den Haag speelden we gewoon niet goed. De ommekeer volgde gelukkig tegen PSV dat we met 1-0 wisten te verslaan.”

Was er sprake van een ideale mix?
“Zeker weten! Om een voorbeeld te noemen: als een basiskracht als Hector Moreno uitviel dan stond Kees Luijckx meteen klaar om zijn positie uitstekend in te vullen. Niklas Moisander en Simon Poulsen waren ook spelers die er meteen konden staan als het team hen nodig had. Je werd er zeker niet slechter van.”

“Wat ik heerlijk vond aan het team was het feit dat er veel automatismen waren. Maarten Martens had de bal dan bijvoorbeeld aan de linkerkant. Het enige wat ik dan dacht was: naar de eerste paal, want die vroege voorzet gaat komen. Martens ging dan niet meer kappen of draaien en gaf die bal dan inderdaad bij de eerste paal. Iedereen voelde elkaar aan en wilde werken voor het team. Heerlijk spelen.”

‘Hij maakt alleen maar mooie doelpunten’, hoorde je vaak. Was je daar extra naar op zoek?
“Nee dat niet hoor, afmaken is gewoon een van mijn grootste kwaliteiten. Wanneer de bal op een bepaalde manier in je buurt komt vertrouw je op je kwaliteit en techniek. Lelijke goals vind ik ook heerlijk hoor, haha.”

Uiteindelijk pak je drie prijzen: de landstitel, topscorer en voetballer van het jaar.
“Die titel was natuurlijk fantastisch. We dankten dat seizoen echt aan het collectief en alle puzzelstukjes vielen op het juiste moment in elkaar. Ik was oprecht nooit gefixeerd op die individuele prijs. Maar gaandeweg het seizoen merk je wel dat je lekker op koers ligt voor de topscorerstitel. Uiteindelijk troefde ik Luis Suárez af door in de laatste competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen mijn 23e competitiedoelpunt te maken. Om dan ook nog voetballer van het jaar te worden was de kers op de taart.”

Wat denk je van het huidige AZ?
“Het is een team dat kan groeien. Er lopen veel jonge en talentvolle spelers. Een mooie eindpositie in de subtop is zeker mogelijk, Europees voetbal zit er dus ook zeker in denk ik.”

Tekst: Lars Mulder (Stag.) / AZ Media
Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

Kampioenen
In de serie 'Kampioenen van 2008-2009' komen verschillende oud-AZ'ers aan het woord.
Deel I - Stijn Schaars
Deel II - Sergio Romero
Deel III - Sébastien Pocognoli
Deel IV - Niklas Moisander
Deel V - Gill Swerts
Deel VI - David Mendes Da Silva
Deel VII - Maarten Martens
Deel VIII - Simon Poulsen
Deel VIIII - Kees Luijckx
Deel X: Louis van Gaal