Kampioenen van 2008-2009: Luijckx

Gepubliceerd op 04 juli 18, 11:24
ALKMAAR- In de reeks 'Kampioenen van 2008-2009' blikt AZ Media met betrokkenen terug op het kampioenschap van AZ dat in die jaargang werd behaald. Aan het woord in het negende deel van de serie: Kees Luijckx (32).

Dag Kees, hoe verloopt de voorbereiding op het nieuwe seizoen?
"Ja, goed. Met mijn Deense club SønderjyskE zijn we vorige week op trainingskamp geweest. Niet mijn eerste natuurlijk, dus ik weet wel hoe het is. We hebben met 2-1 gewonnen van FC Midtjylland, de regerend Deens kampioen. Die spelen binnenkort ook tegen AZ heb ik begrepen."

Je bent herenigd met Simon Poulsen. Hoe staat het met je Deens?
"Denen spreken vaak goed Nederlands. Maar voor Nederlanders is het echt lastig om Deens te leren. De uitspraak is wat onduidelijker dan wij gewend zijn. Ik kan me inmiddels goed verstaanbaar maken. Dat scheelt natuurlijk op de club en bij interviews."

Hoe verliep je voorbereiding op het seizoen 2008-2009 bij AZ?
"Ik was met de voetbalploeg mee geweest naar de Olympische Spelen in China. Louis van Gaal was daar niet echt blij mee. Toen ik terugkwam liep ik eigenlijk een stuk achter op de selectie. Ik kwam op het tweede en soms zelfs derde plan terecht. Dat vertaalde zich door naar de eerste seizoenshelft, ik speelde bijna niet. Ik moest mijn plek echt veroveren, en in een goedlopend elftal was dat erg moeilijk."

Je kwam op een gegeven moment als centrale verdediger in de ploeg. Hoe was dat voor je?
"Voor mij persoonlijk was het mooi dat ik een kans kreeg. In de achterhoede liepen eigenlijk niet veel échte verdedigers. Meer voetballers. Het was een kwestie van anticiperen en inschatten. Op die manier hadden we de aanvallers gewoon vaak in de tang. Je kwam niet eens vaak in een fysiek duel terecht. Zeker als ik dat vergelijk met wat ik nu ervaar in de Deense competitie. Het winnen werkte ook als een soort doping voor ons. Bij een naderend kampioenschap speel je gewoon veel beter."

Van wie leerde je veel op de trainingen?
"Louis van Gaal was voor mij de ideale leermeester. Ik weet nog goed dat er een periode was waarin de club hem dreigde te ontslaan, toen is de spelersgroep in actie gekomen. Dat is een cruciaal moment geweest. Daar hebben we voor mijn gevoel de basis gelegd voor de titel. Ik leerde gewoon heel veel. Op de training speelden we vaak elf tegen elf. Toen het aan het begin van het seizoen minder liep gaf dat nog wat spanningen. Maar we stopten daar niet mee. Van Gaal wilde alles tot in het allerlaatste detail herhalen. Uiteindelijk wierp dat zijn vruchten af."

Merkte je dat je als ‘jongen van de club’ werd gezien?
"Jawel. Ik weet nog dat het in die tijd niet zo gebruikelijk was dat jeugdspelers doorstroomden naar het eerste elftal. Er werden eerder spelers van buitenaf gehaald. Op een gegeven moment sloot ik aan, maar dat was niet omdat ik jeugdspeler was. Er werden eerlijke keuzes gemaakt, gebaseerd op kwaliteit. Ik vind het wel mooi om te zien dat er nu zoveel jeugdspelers doorbreken bij AZ. In dat opzicht is het een wereld van verschil met tien jaar geleden."

Hoe heb je dat seizoen verder ervaren?
"Het was natuurlijk heerlijk toen ik eenmaal mijn minuten begon te maken. We bleven maar winnen. Tijdens het seizoen werden we weleens weggezet als een counterploeg. Daar was ik het totaal niet mee eens. We speelden met een duidelijk plan waarin elk individu optimaal tot zijn recht kwam. PSV en Ajax hadden dat seizoen ook geen misselijke ploegen. Maar ons team was simpelweg te goed. Tijdens de periode dat we zolang ‘de nul’ hielden, kreeg ik veel leuke reacties. Mijn klasgenoten waren groot fan van het team waarin ik regelmatig speelde. Dat was natuurlijk ook wel speciaal."

Er zijn nog mooie beelden van je dat je met de schaal staat te zwaaien.
"Haha, ja ik kan me nog wel herinneren dat ik een beetje naar voren werd geduwd. Stond ik daar ineens als jonge snotneus met de kampioenschaal. Schitterend. Het was natuurlijk geweldig om met deze groep een prijs te pakken. Ik weet nog goed dat mijn familie en mijn voormalige klasgenoten allemaal langs de kant stonden."

Tekst: Lars Mulder / AZ Media
Foto's en video: Ed van de Pol & AZ Media


Kampioenen
In de serie 'Kampioenen van 2008-2009' komen verschillende oud-AZ'ers aan het woord.
Deel I - Stijn Schaars
Deel II - Sergio Romero
Deel III - Sébastien Pocognoli
Deel IV - Niklas Moisander
Deel V - Gill Swerts
Deel VI - David Mendes Da Silva
Deel VII - Maarten Martens
Deel VIII - Simon Poulsen