Kampioenen van 2008-2009: Mendes Da Silva

Gepubliceerd op 13 juni 18, 15:46
ALKMAAR- In de reeks 'Kampioenen van 2008-2009' blikt AZ Media met betrokkenen terug op het kampioenschap van AZ dat in die jaargang werd behaald. Aan het woord in het zesde deel van de serie: David Mendes Da Silva (35).

David, ongeveer een jaar geleden ben je gestopt. Mis je het voetbal?
“Och ja, elke dag. Maar ik ben niet in een zwart gat gevallen hoor. Ik loop twee dagen in de week mee bij de jeugd van Sparta. Dat bevalt erg goed. En het is ontzettend fijn dat ik meer tijd voor mijn familie heb.”

Wat was voor jou het grootste verschil ten opzichte van seizoen 2007-2008?
“Ik zou zeggen de communicatie. Louis van Gaal besloot om meer met ons te delen en ik denk dat dat een positief effect had op de selectie. Er werd een spelersraad gevormd bestaande uit Stijn Schaars, Kew Jaliens en mijzelf. De transparantie nam toe.”

Had je durven dromen van de landstitel?
“Nee, totaal niet. We kwamen van heel ver. We maakten gewoon een frisse nieuwe start dat seizoen.”

Louis van Gaal roemde je ooit om je spelintelligentie.
“Oh ja? Nou kijk, ik was wel altijd bezig met het spelletje. Per wedstrijd kon mijn taak verschillen. Ik kreeg in de duels tegen PSV bijvoorbeeld twee keer de taak om Ibrahim Afellay te schaduwen, op dat moment één van de beste spelers in de Eredivisie, maar hij kreeg geen voet aan de grond tegen mij. In andere wedstrijden moest ik me juist focussen op mijn aanvallende taken. Achter de linies kruipen en beslissende passes geven. Dat kan je spelintelligentie noemen.”

Was iedereen zo met zijn positie en de tegenstander bezig?
“Nee, dat niet. Het beste voorbeeld was Moussa Dembélé. Ik heb vaak zat meegemaakt dat we op vrijdag aan de lunch zaten en dat Moussa geen idee had tegen wie we de volgende dag zouden spelen. Als we niets zeiden dan kwam hij er de volgende dag pas achter, haha. Een echte rasvoetballer, maar met dat soort zaken was hij nooit bezig. Prachtig om te zien dat hij het nu zo goed doet bij Tottenham Hotspur.”

Kun je het driemans-middenveld eens beschrijven?
“Eigenlijk was ons middenveld wel bijzonder. Er vonden altijd veel wisselingen plaats in het elftal. Maar het middenveld bleef vrijwel dat hele seizoen intact. Stijn Schaars was natuurlijk een gedreven speler die altijd de juiste keuzes wist te maken. Dan had je Demy de Zeeuw, die was ongelofelijk slim in zijn spel. Hij voelde altijd precies aan wanneer de pass gegeven moest worden en waar een bal precies ging vallen. En ik was het ‘omschakelmannetje’, overal op het veld te vinden om werk op te knappen.”

Schaars noemde je een antilope.
“Haha, ja zoals ik al zei: ik was overal op het veld te vinden. Maar ja dat wordt verwacht van een box-to-box speler. Het kan goed zijn dat ik dat seizoen de meeste kilometers heb afgelegd ja, haha.”

Was je ook zo snel als een antilope?
“Nou, we hebben in de voorbereiding op het seizoen een aantal sprinttests gedaan. Samen met Jermain Lens kwam ik als snelste uit de bus.”

Je goede prestaties bleven niet onopgemerkt. Bondscoach Bert van Marwijk selecteerde je voor het Nederlands elftal.
“Dat was natuurlijk een mooie beloning. Uiteraard hoopte ik uiteindelijk op een plek in de WK-selectie. Maar ik had spelers als Nigel de Jong en Mark van Bommel voor me. Destijds basisspelers bij Manchester City en Bayern München. Dan maak je je niet al te veel illusies.”

Hoe pepten jullie elkaar op voor een nieuwe competitiewedstrijd?
“Niet speciaal. Maar op een gegeven moment hadden we zoveel vertrouwen dat we gewoon zeiden tegen elkaar van: ‘Hoe gaan we ze vandaag afmaken?’ Haha, dat onoverwinnelijke gevoel was fantastisch.”

Leefde de topscorerstitel van Mounir El Hamdaoui binnen de selectie?
“Jazeker, ik kon het altijd uitstekend vinden met Mounir en gunde hem die persoonlijke prijs van harte. Voorafgaand aan onze laatste competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen had hij aan één treffer voldoende om Luis Súarez achter zich te laten op de topscorerslijst. Ik sprak Mounir voorafgaand aan de wedstrijd en beloofde dat ik hem een assist zou bezorgen. Die belofte kwam uit want in de tiende minuut stuurde ik hem diep en hij maakte het uitstekend af. Hij was zo ontzettend gretig dat seizoen. Haha, Mounir wilde de bal altijd hebben. Elke keer dat hij hem niet kreeg kon hij in woede uitbarsten.”

Na je periode in Alkmaarse dienst volgden buitenlandse avonturen. Hoe blik je daar op terug?
“Met goede herinneringen, spelen voor Red Bull Salzburg was een waardevolle ervaring. En daarna heb ik in Griekenland bij Panatinaikos een prachtige periode gehad. Écht een geweldige club.”

Hoe kijk je nu terug op je carrière?
“Mensen zeggen vaak tegen me dat ik een prachtige carrière heb gehad. Natuurlijk heb ik mooie prestaties neergezet, maar voor mijn gevoel had er nog wel meer in gezeten. In de jeugd werd ik altijd geroemd als supertalent. Dat kwam er pas écht uit bij AZ. Toch heb ik hele mooie clubs mogen dienen en ik heb er een goed gevulde prijzenkast aan over gehouden.”

Zien we je nog terug in de voetballerij?
“Dat denk ik wel. Misschien als trainer, maar ook een andere managende rol zie ik zeker zitten. Doen wat je leuk vindt. Daar draait het om in het leven.”

Tekst: Lars Mulder / AZ Media
Foto's en video: Ed van de Pol & AZ Media


Kampioenen
In de serie 'Kampioenen van 2008-2009' komen verschillende oud-AZ'ers aan het woord.
Deel I - Stijn Schaars
Deel II - Sergio Romero
Deel III - Sébastien Pocognoli
Deel IV - Niklas Moisander
Deel V - Gill Swerts