Kampioenen van 2008-2009: Swerts

Gepubliceerd op 06 juni 18, 16:12
ALKMAAR- In de reeks 'Kampioenen van 2008-2009' blikt AZ Media met betrokkenen terug op het kampioenschap van AZ dat in die jaargang werd behaald. Aan het woord in het vijfde deel van de serie: Gill Swerts (35).

Aan het begin van het seizoen kwam je transfervrij over van Vitesse. Voor welke positie was je gehaald?
“Mijn hele carrière heb ik op verschillende posities gespeeld, maar bij AZ wist ik meteen waar ik aan toe was. Louis van Gaal deelde me mee dat hij in mij de opvolger zag voor de vertrokken Grétar Steinsson. Ik kon me dus volledig richten op die plek in de ploeg. AZ kwam trouwens net op tijd. Ik had bijna bij Club Brugge getekend.”

Speelde werken met Louis van Gaal een rol in je keuze?
“Absoluut. De manier waarop hij te werk ging was fascinerend. Hij zag bepaalde dingen die niemand anders zag. Ik weet nog goed dat ik een keer terugkwam van een blessure. Van Gaal liet me meteen weer spelen maar besloot toen plotseling om me een keer rust te geven. Hij had het vermoeden dat Kew Jaliens tegen een schorsing aan zou lopen. En dus moest ik hoe dan ook fit zijn voor de wedstrijd van die week daarna. Tijdens de wedstrijd kwam zijn voorspelling uit. Vanaf de reservebank zag ik dat Jaliens inderdaad geel kreeg. Van Gaal draaide zich toen om naar me en sprak: “Zie je wel, ik zei het toch.”

En wat werd er van jou verwacht als back in het AZ-systeem?
“Ik fungeerde in mijn rol als rechtsback eigenlijk als een soort opkomende rechtermiddenvelder. De hele wedstrijd trok ik van achterlijn naar achterlijn. We speelden vanuit een bepaald blok en dan werden Sébastien Pocognoli en ik aan het werk gezet op de zijkanten. De verdedigende één-tegen-één was zeker niet mijn sterkste punt. Maar door het systeem en het feit dat wij ontzettend veel balbezit hadden kwam ik bijna nooit in die situatie. Ik kon me richten om mijn eigen spel en wist dat het qua organisatie gewoon goed stond.”

Jullie verdediging stond dat seizoen als een huis. Waar kwam dat door volgens jou?
“Er was een groot geloof en vertrouwen in elkaar. Het maakte niet uit wat er gebeurde maar wij als verdediging zouden er alles aan doen om de nul te houden. Kijk bijvoorbeeld naar de standaardsituaties die we tegen kregen. Ons team bestond voornamelijk uit kleine spelers en weinig koppers. Toch wisten we met behulp van zonedekking en de juiste coaching veel gevaarlijke situaties te neutraliseren.”

Hoe beleefde jij de trainingen?
“Die waren altijd reuze intensief. Van Gaal zag werkelijk alles. Om aan zijn verwachtingen te voldoen moest je gewoon altijd 100 procent gefocust zijn. Na afloop moesten we ook onze eigen prestaties op de training analyseren. Ik was voor het eerst in mijn loopbaan écht toe aan de winterstop.”

En de sfeer buiten het veld?
“Uitstekend! Daarin hebben we misschien wel de basis gelegd voor de titel. Ik weet nog dat we een paar dagen vrij waren en met bijna het hele team de trein naar Parijs hebben gepakt. Daar stond de club volledig buiten. We konden het gewoon erg goed vinden met elkaar.”

Wie waren de grappenmakers in de groep?
“In ieder geval Nick van der Velden. Haha, die was altijd overal bij betrokken met zijn grappen en grollen. Gewoon zijn karakter. Mousa Dembélé kon heel speels zijn. En dan had je nog Joey Didulica en Ari. Die hadden ieder op hun eigen manier heel leuke humor.”

Je maakte zelf twee doelpunten tijdens het seizoen. Weet je nog tegen wie?
“Jazeker, tweemaal met het hoofd en wel tegen Sparta en PSV. Tegen PSV was ik zelfs dichtbij mijn tweede van de middag. We hadden een aantal afspraken bij corners. Die van mij was duidelijk: ik rende bij elke hoekschop in een noodgang naar de eerste paal. Dit om verwarring te stichten en ruimte te maken voor andere spelers.’ ‘Jij bent zo’n blinde die gewoon volop naar de eerste paal rent’, zo schetste Van Gaal het. Dat bedoelde hij niet lullig. Hij wist gewoon dat hij op me kon rekenen in die rol.”

Jullie waren het hele seizoen niet te houden. Maar in de kampioenswedstrijd tegen Vitesse ging het mis.
“Ongelofelijk, niemand had daar eigenlijk rekening mee gehouden. We kwamen nog mooi op voorsprong maar Vitesse kwam terug. In de slotfase ging het zelfs helemaal mis. Alexander Büttner wilde vanuit een vrijwel onmogelijke positie op doel gaan schieten. Op het laatste moment besloot ik om mezelf voor die bal te gooien. De bal kreeg een hele rare boog en vloog zo over Joey Didulica heen. 1-2. Zo’n bal gaat er een van de honderd keer in. Het moest blijkbaar zo zijn.”

Waar keken jullie de volgende dag PSV - Ajax?
“We zagen het voor de tv gebeuren in het spelershome. PSV won met 6-2 van Ajax en het kampioenschap was alsnog binnen. De club had gelukkig nog de nodige voorbereidingen getroffen, dus we konden het meteen goed vieren.”

Nog gekke momenten meegemaakt tijdens de huldiging?
‘’Haha, nou we hadden in de persoon van Ari natuurlijk wel een bijzondere speler lopen. Hij had altijd een tolk bij zich, Marcio heette hij, overal ging die mee naartoe. Op een gegeven moment dachten mensen gewoon dat hij bij de technische staf hoorde. Tijdens de huldiging stond hij in een keer met die schaal te zwaaien en handtekeningen uit te delen. Niet te geloven.’’

Je hebt veel van de huldiging en festiviteiten zelf vastgelegd op camera.
“Zo’n kampioenschap maak je waarschijnlijk maar een keer in je leven mee. De volgende dag is alweer anders. Ik heb bewust geen alcohol gedronken die dag. Wilde elk moment helder ondergaan. Af en toe kijk ik die beelden nog eens terug. Schitterend.”

Wat houdt je tegenwoordig bezig?
“Ik volg de trainersopleiding. Toevallig ook met Maarten Martens. Voor een voetballende uitdaging sta ik nog zeker open, al moet het natuurlijk wel te combineren zijn met mijn ontwikkeling als trainer en mijn thuissituatie.”

Tekst: Lars Mulder / AZ Media
Foto's en video: Ed van de Pol & AZ Media


Kampioenen
In de serie 'Kampioenen van 2008-2009' komen verschillende oud-AZ'ers aan het woord.
Deel I - Stijn Schaars
Deel II - Sergio Romero
Deel III - Sébastien Pocognoli
Deel IV - Niklas Moisander