Keeperstrainer Szénási twee jaar langer bij AZ

Keeperstrainer Szénási twee jaar langer bij AZ

Gepubliceerd op 23 september 22, 09:26

ZAANSTAD- AZ gaat langer door met keeperstrainer Béla Szénási. De 38-jarige Hongaar ondertekende op het AFAS Trainingscomplex een nieuwe verbintenis tot medio 2025. 

Szénási is al vier jaar bezig met het ontwikkelen van keepers in de AZ Jeugdopleiding. Hij richtte zich aanvankelijk op de bovenbouw van de AZ Jeugd, maar ontfermt zich nu over alle teams van AZ Onder 14 tot en met Jong AZ. Szénási had nog een contract tot medio 2023. Dat is nu alvast met twee jaar verlengd.

'Keepers voor hoogste niveau ontwikkelen'
De keepers van AZ behoren op dit moment tot de selecties van Oranje Onder 14, Onder 15, Onder 17 en Onder 18. Ook staat Rome-Jayden Owusu-Oduro op de stand-by lijst van Oranje Onder 19. "Het zegt niet veel over de toekomst, maar wel over hoe het op dit moment gaat", zegt Szénási. "Dit soort ontwikkelingen maken mij blij, maar uiteindelijk wil ik keepers ontwikkelen die op het hoogste niveau onder de lat kunnen staan. Ik geloof erin dat dit bij AZ mogelijk is en daarom wilde ik graag voor langere tijd bij de club blijven."

'Ambitieus, maar daarvoor wel getekend'
Szénási is veel bezig met het mentale gedeelte dat komt kijken bij het halen van de top. "Ik voer daarover gesprekken met de jongens, zeker als ze ouder worden. Hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk eerste keus wordt? Hoe verdien je dat, wat is de weg ernaartoe? Ook hebben we gekeken naar hoe keepers het best geïntegreerd kunnen worden in de teamtraining en de manier hoe er in een trainingsweek aandacht kan worden gegeven aan keeperstraining. De resultaten laten zien dat we een goede weg zijn ingeslagen. Ik zie dat jongens stappen maken en zich ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat we iemand kunnen opleiden tot eerste keeper van AZ. Dat is ambitieus, maar daarvoor heb ik wel getekend."

Brandenburg: 'Veel met onze keepers bezig'
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg: "Béla is een bevlogen keeperstrainer die zowel binnen als buiten het veld veel met onze keepers bezig is. We gaan bewust voor een langere periode met hem verder, omdat hij bij AZ bezig is om binnen de clubvisie onze keepers door te ontwikkelen. De resultaten daarvan zien we niet alleen bij de jeugdteams van de KNVB, maar ook wekelijks op het veld bij de club."