Kick-off AZ Voetbalschool: 'Wijndal één van mijn voorbeelden'

Kick-off AZ Voetbalschool: 'Wijndal één van mijn voorbeelden'

Gepubliceerd op 23 januari 22, 12:26

ZAANSTAD- "Gefeliciteerd, jullie zijn nu officieel spelers van AZ!" Met die woorden werd een nieuwe lichting talenten zaterdag verwelkomd tijdens de kick-off van de AZ Voetbalschool in de Regio. In een traditioneel kennismakingsmoment kregen zij een presentatie te zien en werd hun AZ-kleding overhandig. 

Bartek Fesser begint aan zijn tweede seizoen in de AZ Voetbalschool in de Regio West-Friesland. Hij stroomde halverwege de vorige jaargang in. "Ik heb al veel geleerd bij AZ", vertelt de speler van FC Medemblik. "Vooral in het dribbelen en maken van doelpunten. Ik heb er erg veel zin om weer aan de slag te gaan."

Hoogtepunten
Verdeelt over vijf groepen nemen de nieuwe spelers van de regio's Zaanstad, West-Friesland, Alkmaar, Haarlem en Amsterdam om beurten plaats in het Family Home van het AFAS Trainingscomplex. De presentatie wordt geopend met beelden van mooie goals, gave acties en andere hoogtepunten van de AZ Jeugd. 

Handen omhoog
De video eindigt met de woorden 'Who's Next?' en een foto van jeugdexponent Teun Koopmeiners. Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg neemt het woord en herhaalt de vraag. Er gaan voorzichtig wat handen omhoog. Tijdens de presentatie vertellen Brandenburg en Sander Veraart - Coördinator AZ Voetbalschool en trainer van AZ Onder 13 - alles over de AZ Jeugdopleiding, de visie van de club en het traject dat de nieuwe AZ'ers wacht. 

Wijndal, De Ligt en Van Dijk
Nadat de kledingpakketten zijn uitgedeeld blijft Stan Smit nog even hangen in het Family Home. Het talent van HVV Hollandia laat met een bal wat trucjes zien aan zijn streekgenoten. "Het leukste aan de presentatie vond ik de beelden van spelers die nu in AZ 1 zitten. Ik vind vooral Owen Wijndal erg goed. Hij is samen met Mathijs de Ligt en Virgil van Dijk één van mijn voorbeelden. Zelf sta ik vaak rechtsback, maar als we met drie verdedigers spelen ook wel eens centraal achterin." 

Voortraject
De AZ Voetbalschool in de Regio is het voortraject van de AZ Jeugdopleiding. Spelers met potentie trainen iedere zondag bij een club in de eigen regio onder leiding van AZ-trainers. Zo worden zij niet uit hun eigen leefomgeving gehaald. Wie zich positief laten gelden, stromen mogelijk door naar AZ Onder 11. De anderen nemen een tas vol nieuwe ervaringen mee terug naar hun amateurvereniging.

Prikkel in ontwikkeling
"In de AZ Voetbalschool in de Regio spelen en trainen deze jongens met en tegen andere goede voetballers", vertelt Veraart. "Zo krijgen ze op jonge leeftijd een extra prikkel in hun ontwikkeling. Daarnaast kunnen zij dicht bij huis blijven voetballen en hebben ze niet te maken met lange reistijden. Doordat AZ op zondagen naar hen toe komt conflicteren de trainingen zo min mogelijk met hun sociale leven."

Voor- en najaar
De nieuwe lichting van de AZ Voetbalschool in de Regio krijgt in zowel het voor- als najaar twaalf trainingen. Tussendoor wordt in mei en december het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi georganiseerd, waarin de kersverse AZ'ers hun kunsten mogen tonen en strijden om een bokaal. 

Tekst en foto's: AZ Media / Mitchell Burger