Kick-off Level UP

Gepubliceerd op 20 mei 19, 12:29

ALKMAAR- AZ en Bibliotheek Kennemerwaard slaan de handen ineen. In Bibliotheek Heerhugowaard vond op 16 mei de aftrap van Level UP plaats. Een project bestaande uit een reeks informatiebijeenkomsten voor ouders en leerkrachten en een lessenserie voor leerlingen uit groep 5/6 over bewust gamen.

Om het project in te luiden vond op 16 mei om 19:30 uur een informatiebijeenkomst plaats in de bibliotheek in Heerhugowaard. Op deze avond, bedoeld voor leerkrachten en ouders van leerlingen uit groep 5/6, stond het thema ‘Gamen binnen het gezin’ centraal. ECV esports: kennispartner van AZ, Aristote Ndunu: de officiële AZ-eSporter en bibliotheekmedewerkers verzorgden een workshop rondom dit thema.

Lessenserie
De workshop is tevens de introductie van een vijf weken durende lessenserie voor vijf groepen 5/6 van verschillende basisscholen in het werkgebied van Bibliotheek Kennemerwaard. In vijf lessen, waarin elke week een ander thema wordt besproken, leren de kinderen om inzicht te krijgen in hun gamegedrag en bijbehorende mediawijsheid. Elke les bestaat uit een introductie waarbij één thema centraal staat en waarna de kinderen via een doe-opdracht en energizer hier zelf mee aan de slag gaan. De lessen worden ondersteund door video’s van Aristote Ndunu.

Vaardigheden
Naast dat de kinderen leren over hoe zij bewust moeten gamen, staan ook verschillende belangrijke hedendaagse vaardigheden centraal. De leerlingen leren samenwerken, op een creatieve manier problemen oplossen, communiceren (onderling en met ouders), zelfregulering en hoe zij kritisch moeten denken.

AZ Challenge
De besproken thema’s tijdens de lessenserie komen op één afsluitende dag samen tijdens de AZ Challenge in het AFAS Stadion. Op deze middag kunnen leerlingen hun FIFA-kwaliteiten testen in een eSports-clinic, is er een bewegingsonderdeel in de vorm van een voetbalclinic op het trainingsveld van AZ en vindt er in het stadion een speurtocht plaats waarin de leerlingen al hun in de lessenserie opgedane kennis in de praktijk kunnen brengen.

Ouders
De ouders spelen een belangrijke rol tijdens het project. Veel kinderen spelen games immers thuis. Gamen is leuk en door het spelen van games kun je veel vaardigheden ontwikkelen, maar kinderen lopen ook risico op de negatieve effecten. Daarom zijn opdrachten die de leerlingen samen met hun ouders moeten uitvoeren. Dit, om zowel de ouders als de kinderen zelf, inzicht te geven in hoe onder andere de gametijd wordt ingedeeld en of de games die gespeeld worden wel geschikt zijn voor de leeftijd van het kind.

Meer informatie over het programma lees je hier