Kick-off Walking Football in beeld

Kick-off Walking Football in beeld

Gepubliceerd op 22 maart 19, 09:56

ALKMAAR- AZ organiseerde donderdag in samenwerking met Alkmaarsche Boys, de KNVB en Gemeente Alkmaar de kick-off van Walking Football. Ruim twintig 55-plussers maakten op het veld van de amateurvereniging kennis met de aangepaste vorm van voetbal. AZ Media was erbij en legde het evenement vast in een foto- en videoverslag.

De dag begon met een kopje koffie in de kantine van Alkmaarsche Boys. Waarna verschillende sprekers, waaronder Joost Vriend (Alkmaarsche Boys), Daan van den Eeckhout (KNVB) en Henk van Rijnsoever (AZ) aan het woord kwamen. Hierna was het tijd voor het omkleden en kon de training beginnen.

Goud van De Hout
Onder de deelnemers was ook een aantal oud-spelers van AZ. Vanuit Goud van De Hout lieten onder andere Kees Kist, Van Rijnsoever en Eric te Paske zien dat ze het voetballen nog niet verleerd zijn. "Ik vond het een inspirerende dag. Ik ben nu toch alweer een tijd gestopt met voetballen, maar na zo’n dag als vandaag ben je meteen weer enthousiast om aan de slag te gaan," vertelt Te Paske.

Niet rennen
Het Walking Football is een aangepaste manier van voetbal speciaal voor de oudere doelgroep. Zo wordt er op een kwart veld gespeeld en is lichamelijk contact (inclusief slidings) niet toegestaan. De bal mag niet boven heuphoogte komen en het belangrijkste: je mag niet rennen. Te Paske: "Ja, dat was even wennen. Het rennen blijft er bij mij toch gewoon inzitten als oud-voetballer."

Initiatief
Het initiatief voor de samenwerking tussen AZ, de KNVB, Gemeente Alkmaar en Alkmaarsche Boys komt van Joost Vriend. Hij is een niet-spelend lid van de amateurclub en kwam vorig jaar met het idee voor Walking Football: "Naar mijn inzien wordt er voor de doelgroep die wij willen bereiken nog te weinig aangeboden. In Alkmaar is het iets wat er nog helemaal niet is. Dus ik dacht: laten we dit gewoon op touw gaan zetten. Ik legde mijn idee voor aan het bestuur en zo zat ik even later rond de tafel met de huidige partners."

Meer dan bewegen
Vriend benadrukt dat Walking Football meer is dan actief bezig zijn. "Het gaat om het plezier op het veld, maar daarnaast hebben we te maken met een kwetsbare doelgroep. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Zo zijn sommige ouderen eenzaam. Op deze manier willen wij hen weer bij een club betrekken en hun sociale netwerk vergroten. Ik heb zelf een voetbalverleden en als ik die mannen zo bezig zie dan word ik daar vrolijk van en krijg ik ook weer zin om een balletje te trappen," aldus Vriend.

‘Talking’ Football
De training stond donderdag onder leiding van Marcel Frankena. Hij is trainer van de Cambuur OldStars in Leeuwarden en vierde onlangs het vijfjarig jubileum van de sport bij de club. Zijn uitspraak: 'Walking football is talking football', bevestigt wat Vriend al eerder zei: "In gesprek komen met elkaar is misschien wel net zo belangrijk als actief bezig zijn."

Evaluatiemoment
Na de training was er tijd voor een evaluatiemoment. Om de dag af te sluiten was er een gezamenlijke lunch.

Goede samenwerking
Daan van den Eeckhout, Verenigingsadviseur regio Noord-Holland bij de KNVB, blikt terug op een geslaagde dag. "Alle aspecten van het Walking Football kwamen langs: het samenkomen en elkaar ontmoeten, sociaal bezig zijn, het bewegen, maar ook herinneringen ophalen. Alle partijen gaan een goede samenwerking tegemoet."

Aanmelden
Was je niet bij de kick-off aanwezig, maar ben je wel enthousiast geworden? Geef je nu geheel vrijblijvend op voor (één van) de Walking Football-trainingen bij Alkmaarsche Boys via walkingfootball@alkmaarscheboys.nl.

Fotoverslag
Bekijk hieronder het fotoverslag. 

Tekst & foto's: Denise van der Bij (Stag.) / AZ Media