Kids geven ZaansFit AZ Winterkamp een tien

Gepubliceerd op 04 januari 17, 20:05
ZAANSTAD- Het ZaansFit AZ Winterkamp, een initiatief voor kinderen met (beginnend) overgewicht, is woensdag met een voldaan gevoel afgesloten. Niet alleen bij de winnaars van het bijbehorende toernooitje stond een brede glimlach op het gezicht. Dat gold namelijk voor alle deelnemers.

Op het AFAS Trainingscomplex in Zaanstad kregen rond de vijftig kinderen van 8 tot en met 12 jaar drie dagen lang een programma aangeboden waarin plezier, sport en spel centraal stonden. ’s Ochtends werd getraind op voetbaltechnische vaardigheden, ’s middag was plaats voor vermakelijke en leerzame spelvormen. Dit deden de kinderen in een officieel AZ-trainingsshirt, dat ze overigens mogen houden.

Dekker: ‘Kinderen meer laten sporten’
De deelnemers werden begeleid door AZ-trainers, maar ook door vier sportbuurtwerkers van Sportbedrijf Zaanstad. Daar is Corina Dekker er een van. “Ons doel is om kinderen meer te laten sporten”, vertelt Dekker over haar werk. “Wij organiseren daarom activiteiten na schooltijd en geven les op brede scholen. Dit Winterkamp sluit daar goed bij aan, een heel erg leuk initiatief.”

Enthousiast
“De samenwerking tussen de verschillende instanties verloopt heel goed”, vervolgt Dekker. “Je ziet dat je door samen te werken iets groots kunt opzetten voor die kinderen. Dat het goed aanslaat, is wel duidelijk. De kinderen hebben allemaal een enquête ingevuld en bijna allemaal geven ze het Winterkamp een tien. Zij zijn super enthousiast!”

‘Kan nu veel beter voetballen’
De deelnemers aan het ZaansFit AZ Winterkamp, een initiatief van Sportbedrijf Zaanstad, JOGG Zaanstad, gemeente Zaanstad en AZ, waren stuk voor stuk enthousiast. “Ik kan nu veel beter voetballen en heb nieuwe vrienden en vriendinnen gemaakt”, zei Bente. Ook Ivy klonk opgewekt: “Ik vond de oefeningen leuk en gezellig en de trainers waren héél lief!”

Eigen sportdrank
Behalve gezellig was het driedaagse kamp ook leerzaam. De diëtist van AZ ging bijvoorbeeld op speelse wijze met de kinderen in gesprek over gezond eten en drinken. Zo mochten de deelnemers hun eigen sportdrank maken om te zien wat daar nu eigenlijk allemaal in zit. En vanwege het belang van continuïteit kregen ook ouders de mogelijkheid te leren over een gezonde opvoeding. Iedere ochtend werd daarom in het spelershome van het AFAS Trainingscomplex een oudersessie gehouden.

Zwagerman: ‘Kids durfden zich te profileren’
Na afloop kon Dennis Zwagerman, coördinator van het evenement, alleen maar enorm tevreden zijn. “Het was een zeer geslaagd Winterkamp. Heel mooi om te zien dat de kids zich durfden te profileren en vol enthousiasme werkten aan een gezonde, actieve leeftstijl. Zij hebben er allemaal wel iets van opgestoken en het is geweldig dat zij na dag drie vol energie zaten en er nog steeds zin in hadden.”

Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto’s: AZ Media / Rein Schouten