Knappe zege Jong AZ op De Graafschap

Knappe zege Jong AZ op De Graafschap

Gepubliceerd op 13 september 21, 21:56

ZAANSTAD- Jong AZ heeft maandag een knappe zege geboekt op De Graafschap. In Zaanstad was de ploeg van trainer Maarten Martens met 2-1 te sterk voor De Superboeren en heroverde daarmee de koppositiePeer Koopmeiners en Yusuf Barasi verzorgden de doelpunten. 

De thuisploeg begint sterk aan het treffen in Zaanstad. Uit een vrije trap van Mohamed Taabouni dacht Tijs Velthuis al na zes minuten de score te openen. De verdediger stond echter buitenspel, dus de goal ging niet door.

Combineren
Een kleine tien minuten later was het wel raak. Jong AZ combineerde zich langs de blauw-witte defensie, waarna Koopmeiners van randje zestien kon uithalen: 1-0.

Kansen De Graafschap
Ook de bezoekers uit Doetinchem lieten hierna van zich horen. Na balverlies van Beau Reus kon Joey Konings bijna profiteren en ook Mees Kaandorp was tweemaal dichtbij. De oud-AZ’er – die binnen een minuut al moest invallen voor de geblesseerde Danny Verbeek – schoot voorlangs en later op de vuisten van Reus.

Tegenstoot
In de tegenstoot kreeg Håkon Evjen nog een goede kans. De Noor was het eindstation van een counter, maar schoot in de korte hoek op Hidde Jurjus.

Fraaie volley
Na de pauze kwamen De Superboeren sterk uit de kleedkamers en voerden de druk flink op. De kansen die vrijwel direct daarna ontstonden resulteerden in de 48e minuut in de gelijkmaker. Jong AZ kreeg de bal niet goed weg, waarna Elmo Lieftink met een fraaie volley scoorde.

Redding Reus
Ook na de goal was De Graafschap meermaals gevaarlijk. Zo ging een inzet van Giovanni Korte net naast, waarna de aanvaller even daarna Reus tot een fraaie redding dwong.

Knap terug
Jong AZ herpakte zich en nam in de 62e minuut opnieuw de leiding. Robin Lathouwers zette voor vanaf rechts en vond invaller Fedde de Jong. De middenvelder legde de bal knap terug op – de eveneens kort daarvoor ingevallen – Barasi. De spits schoot van dichtbij raak: 2-1.

In extremis
Met de eindstreep in zicht kon Taabouni het duel beslissen. Hij kwam oog-in-oog met Hidde Jurjus, maar de doelman bracht redding. Aan de overzijde toonde ook Reus andermaal zijn waarde. Hij plukte een kopbal van Devin Haen uit de bovenhoek en keerde in extremis een inzet van Danzell Gravenberch. Zodoende kwam De Graafschap niet tot scoren, boekte Jong AZ een zege en staat het daardoor weer bovenaan de ranglijst. 

Martens: 'Heel volwassen'
"Ik heb vooral genoten van wat we de eerste twintig minuten lieten zien", vertelde Martens. "De jongens voerden het plan tot in de punten uit, brachten kwaliteit en maakten ook het verschil door de 1-0 te maken. Na rust hadden we het wat lastiger en toen kregen we een goal tegen. Maar daar reageerden we goed op, met onder meer een sterke bijdrage van invallers De Jong en Barasi die al gauw het verschil maken. Na de 2-1 koos De Graafschap ervoor alle ballen de zestien in te gooien. Daar zijn wij heel volwassen mee omgegaan en bleven overeind."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - De Graafschap 2-1 (1-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Beau Reus; Joey Jacobs, Jorn Berkhout, Tijs Velthuis; Robin Lathouwers, Bram Franken (60. Fedde de Jong), Peer Koopmeiners, Thijs Oosting; Håkon Evjen (89. Iman Griffith), Ernest Poku (60. Yusuf Barasi), Mohamed Taabouni. 
Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Julian Lelieveld, Jasper van Heertum, Elmo Lieftink, Roland Baas; Rick Dekker (78. Devin Haen), Johnatan Opoku (67. Jesse Schuurman), Jeffry Fortes; Danny Verbeek (1. Mees Kaandorp), Joey Konings (67. Danzell Gravenberch), Giovanni Korte (78. Hicham Acheffay). 

Scoreverloop: 14. Koopmeiners 1-0, 48. Lieftink 1-1, 62. Barasi 2-1.
Gele kaarten: Berkhout (Jong AZ). 
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Martin Pérez.

Foto's: Orange Pictures

Wedstrijd

2
Netherlands Keuken Kampioen Divisie 2021/2022
AZ - De Graafschap
maandag 13 sep 2021, 20:00
Wedstrijd informatie
1