Kumykov: ‘Hopen dat hij net zo ver gooit’

Gepubliceerd op 06 november 13, 12:30
ALKMAAR- Shakhter Karagandy-trainer Viktor Kumykov en spits Igor Zenkovich blikten woensdag in het AFAS Stadion vooruit op de wedstrijd tussen AZ en Shakhter Karagandy. De Rus nam maar veertien spelers mee naar Alkmaar: “We spelen zondag de belangrijke bekerfinale."

“Ik denk dat dit de langste reis is die wij ooit met de ploeg hebben gemaakt”, antwoordde de succesvolle trainer van Shakhter op de vraag hoe de trip was verlopen. In eerste instantie zou de charter met de delegatie uit Kazachstan na een tussenstop in Kiev landen op Schiphol. Het toestel moest echter uitwijken naar Rotterdam, waardoor de recordreis voor de Kazachstanen nog een uur langer duurde. “In totaal duurde het veertien uur voordat we hier waren. Het was een ramp."

Kumykov: ‘Hopen dat hij net zo ver gooit’
In de eerste wedstrijd tussen Shakhter en AZ werd veel gevaar gesticht door de verre inworpen van Litouwer Gediminas Vicius. Hij is één van de vijf basisspelers die er donderdag niet bij is. “Natuurlijk kunnen die wijzigingen invloed op ons spel en systeem hebben", reageerde de coach. "Daar ben ik mij terdege van bewust, maar we zien donderdag wel hoe het afloopt. Wij moeten dit jaar op drie fronten strijden en spelen zondag de belangrijke bekerfinale. We kunnen tussendoor geen spelers meer toevoegen aan de Europese lijst. Vandaar de kleine selectie die nu in Alkmaar is. Voor de positie van Vicius hebben we een goede vervanger, hopen dat hij net zo ver gooit."

Kans
“Er is een kans van 99% dat ik ga spelen”, was de reactie van Zenkovich op de vraag of dit de belangrijkste wedstrijd uit zijn carrière wordt. Hij zal hoogstwaarschijnlijk donderdag de spitspositie innemen. “Dit is een uitgesproken mogelijkheid om me te bewijzen. Het blijft echter wel een teamprestatie en ik denk dat iedereen het beste van zichzelf wil laten zien. Het is een lange reis geweest, maar de twee dagen tussen de aankomst in Rotterdam en de wedstrijd zouden genoeg moeten zijn om te acclimatiseren.”

Verwachting
Over de kansen van Shakhter gaf Kumykov het volgende aan. “Het zal niet makkelijk worden tegen AZ. Ze staan niet voor niets eerste in de nationale competitie. Het is knap als je clubs als Ajax, Feyenoord en PSV achter je laat. Ze hebben een aantal grote clubs verslagen, maar we gaan ons best doen. Ons doel blijft, ondanks de smalle selectie, om een uitgangspositie te verschaffen waarmee we kans houden om door te gaan in de Europa League.”

Indruk
“Voor wat ik zo ver heb gezien ben ik erg tevreden over de faciliteiten en het stadion. Mooi, modern en indrukwekkend.", sprak de Russische oefenmeester met weinig woorden.