Lam: 'Leef van dag tot dag'

Gepubliceerd op 08 maart 13, 13:19
ALKMAAR- Thomas Lam (19) doorliep de jeugdopleiding van AZ en klopt sinds vorig jaar op de deur van de A-selectie. De Finse jeugdinternational over Mino Raiola, het overlijden van zijn vader en het hotel van zijn moeder. “Mijn broer is de klusjesman.”

Men kent je als verdediger, maar in de jeugd…
“… was ik een middenvelder, een nummer tien. Ik voel me dus ook prima op het middenveld. Pas in de A-junioren ben ik in de verdediging gezet door mijn toenmalige trainer Dennis Haar. Eigenlijk per toeval, want er was iemand geblesseerd. Dat ging meteen goed, waarna ik er niet meer ben weggegaan.”

Een zelfde scenario als bij jouw landgenoot.
“Niklas Moisander? Ja, klopt.”

En dat is niet de enige overeenkomst met hem.
“We spelen op dezelfde positie, we zijn Fins en moeten het vooral van onze technische en opbouwende kwaliteiten hebben. Ook qua karakter lijken we wel op elkaar. Niklas en ik zijn van nature geen uitbundige jongens.”

Rekende jij op een basisplaats toen Moisander afgelopen zomer bij AZ vertrok?
“Ik had al verwacht dat Etiënne Reijnen de voorkeur zou krijgen op die positie. Hij heeft nou eenmaal meer ervaring en zit al langer bij de A-selectie. Logisch. Vorig seizoen zat ik soms op de bank; het was aanklampen. Dit jaar zit ik altijd bij de wedstrijdselectie. Ik zie het als een ontwikkeljaar waarin ik gezien heb dat ik het niveau aan kan.”

Bij Jong AZ ben je dit seizoen ook geregeld trefzeker.
“Ik heb een grote drive om naar voren te gaan. Waarschijnlijk omdat ik dus een aanvallende middenvelder was. Ik geloof dat ik dit seizoen zes goals heb gemaakt.”

Wat is volgens Verbeek het voornaamste dat jij nog moet verbeteren?
“Ik heb geen leiderskwaliteiten in me, terwijl het als centrale verdediger heel belangrijk is dat je andere spelers coacht. Dat is nu nog mijn zwakte. Als ik een heel goede verdediger wil worden, moet ik dat nog door ontwikkelen. Verder ben ik beter geworden in koppen en doe ik nu drie keer per week aan krachttraining.”

Je hebt op jonge leeftijd al dezelfde zaakwaarnemer als Zlatan Ibrahimovic en Mario Balotelli. Leg uit.
“Ik ben bij Mino Raiola terecht gekomen via Bryan Roy. Ik zat op dezelfde basisschool als zijn zoon en dochter. We speelden bij elkaar en ook onze ouders raakten bevriend. Op een gegeven moment heeft Bryan mij aan Mino voorgesteld. Dat klikte meteen.”

Het is niet een doorsnee zaakwaarnemer.
“Ik hoor vaak mensen die denken dat het een onaardige man is die alleen maar geld wil. Zo zie ik dat niet. Hij is aardig voor me en haalt er voor zijn spelers het maximale uit. Mino is eigenlijk een vriend van me geworden. Ik kan met hem over alles praten.”

Je bent geboren in Amsterdam en hebt gespeeld voor amateurclub AFC. Heeft Ajax dan zitten slapen?
“Ik heb daar aan de talentendagen meegedaan. Bij de laatste ronde ben ik echter afgevallen. Danny Blind was geloof ik Hoofd Jeugdopleiding en besloot dat ik niet verder mocht. Ik was nog erg jong en achteraf gezien dus niet goed genoeg. AZ-scout Derk Grot heeft me toen bij AFC zien spelen, waarna ik elke woensdag mocht meetrainen met de Voetbalschool. Zo ben ik bij de AZ Jeugdopleiding terecht gekomen. Ik ben blij hoe het is gegaan, want deze club past beter bij me.”

Voornamelijk in de B-junioren heb je een moeilijke tijd gehad door het overlijden van je vader.
“Toen hij overleed aan longkanker is het een periode bergafwaarts gegaan met me. Ik had het mentaal moeilijk en beleefde meer dalen dan pieken. Michael Buskermolen was toen mijn trainer. Net als de andere mensen van de club heeft hij me goed gesteund. Al mijn medespelers kwamen naar de begrafenis. Dat voelde ook goed.”

Ben jij door deze tegenslag vervroegd volwassen geworden?
“Dat denk ik niet. Het was een heftige gebeurtenis, maar volwassen? Zo heb ik het nooit bekeken. Ik heb er wel heel erg door leren te relativeren. Met mijn moeder en broer hebben we ook besloten om echt te genieten en van dag tot dag te leven omdat het elk moment over kan zijn. Mijn vader zei ons ook: ‘Ga door met het leven en ga niet bij de pakken neer zitten.’ Dat lukt ons tot nu toe goed.”

Je hebt een sterke band met je moeder.
“Ze komt ook naar veel wedstrijden kijken. Ze houdt van voetbal. We kijken ook wel eens samen naar praatprogramma’s over voetbal en ze leest de VI. Soms vertelt ze me een nieuwtje dat ik nog niet wist. Leuk.”

Ze heeft een eigen hotel.
“Ja, Hotel de Gerstekorrel in Amsterdam. Zo’n 21 jaar geleden kwam ze uit Finland voor mijn vader naar Nederland. Door haar heb ik een Fins paspoort. Toen hebben mijn ouders dat hotel gekocht. Het is een goed draaiend driesterrenhotel, vlak naast de Dam. Een toplocatie. Mijn broer werkt er nu ook. Hij doet klusjes en leert van mijn moeder hoe de boekhouding gedaan moet worden. Later kunnen we het hotel samen gaan runnen.”

AZ Speelt
Het volledige interview met Lam staat in AZ Speelt, het programma magazine dat wordt uitgedeeld aan de bezoekers van AZ - ADO Den Haag. Daarin staan ook interviews met Tom Beugelsdijk en Fred Filippo.

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media
Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl