Level Up van start

Level Up van start

Gepubliceerd op 16 januari 20, 15:58

ALKMAAR- Het maatschappelijk project Level Up is, na het succes van vorig jaar, donderdag 9 januari wederom van start gegaan. AZ en Bibliotheek Kennemerwaard slaan voor dit project de handen ineen om kinderen, ouders en leerkrachten op een speelse manier inzicht te geven over hoe je bewust omgaat met gamen. 

Veel kinderen spelen thuis games of komen daarmee in aanraking. Gamen is leuk en door het spelen van deze spelletjes ontwikkel je veel vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan reactievermogen, geheugen, samenwerken en ruimtelijk inzicht. Echter lopen kinderen ook het risico van negatieve effecten. Verslaving en een ongezonde leefwijze liggen op de loer. Level UP zorgt ervoor dat kinderen inzicht krijgen in hun gamegedrag en de bijbehorende mediawijsheid door middel van een vijf weken durende lessenserie. 

Programma 
Level Up wordt op verschillende basisscholen in het werkgebied van Bibliotheek Kennemerwaard uitgevoerd. In vijf lessen leren zij bewust omgaan met gamen. Daarnaast staan ook verschillende belangrijke hedendaagse vaardigheden centraal. De leerlingen leren samenwerken, op een creatieve manier problemen oplossen, communiceren (onderling en met ouders), zelfregulering en hoe zij kritisch moeten denken. 

Levels
De lessen van Level Up worden levels genoemd. Een level begint met een kort filmpje waarin Aristote Ndunu, de eSporter van AZ, kort uitleg geeft over het thema van de week. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met een doe-opdracht. Tot slot wordt er een opdracht voor thuis meegegeven. Kinderen kunnen samen met hun ouders in gesprek gaan over bewust gamen. 

Kick OFF
Om het project in te luiden is op donderdag 16 januari een informatiebijeenkomst georganiseerd in de bibliotheek in Heerhugowaard. Leerkrachten en ouders van de leerlingen maakten kennis met het programma Level Up. Daarnaast is er gesproken over gamen binnen het gezin en de effecten van gamen op het kind. Ook Aristote Ndnunu was aanwezig om de leerkrachten en ouders mee te nemen in de virtuele wereld. Op vrijdag 17 januari gaat de eerste school in Heerhugowaard van start met de lessenreeks.