Luckassen: 'Altidore is mijn grote broer'

Gepubliceerd op 22 september 11, 00:00
ALKMAAR- Kort nadat Ali Messaoud zijn AZ-debuut maakte, liet Gertjan Verbeek donderdag nog een speler uit de eigen jeugdopleiding debuteren. De 18-jarige Kevin Luckassen maakte in het gewonnen bekerduel met FC Groningen zijn eerste minuten in de hoofdmacht. “Ik wilde zo graag, ik hield het bijna niet meer.”

“Heerlijk dat ik mocht invallen, alleen jammer dat ik niet gescoord heb”, toonde de spits na afloop zijn gemengde gevoelens. “Ik zag vanaf de kant dat Messaoud hard in zijn gezicht was geraakt en dat het niet zo goed met hem ging. De trainer riep tegen me: ‘Schiet op, schiet op, je gaat nu invallen.’ En verder zei meneer Verbeek: ‘Je moet bikkelen, Kevin. En elke keer eerste paal lopen.’”

Luckassen viel in de 75e minuut in bij een 0-1 achterstand. “Ik kreeg al snel de bal en versierde een corner. Daaruit maakte Nick Viergever de 1-1. Best lekker, ja. Ik probeerde in de minuten daarna om een goed aanspeelpunt te zijn. Kracht en snelheid zijn mijn sterkste punten, maar dit was wel even wat anders dan in de A1 van AZ. Als je nu een bal verspeelt, is de tegenstander direct gevaarlijk met een counter en kan er zo een goal vallen. Dat was ik niet gewend. In de laatste minuut van de verlenging kon ik zelf nog bijna scoren, maar ik werd neergehaald en die verdediger kreeg rood. Jammer voor mij.”

Luckassen: “Ik hoorde woensdag dat ik bij de wedstrijdselectie zou zitten. De trainer liep langs en zei: ‘Kevin, je zit morgen bij de achttien.’ Mooi meegenomen, dacht ik toen. Nou, ik dacht inderdaad wel wat meer dan dat. Ik heb hier lang op gewacht. Ja, ik weet het, ik ben pas achttien. Maar ik wilde zo graag, ik hield het bijna niet meer. Ik droomde ervan om in vol een stadion te spelen. Nou ja, vol. Een stadion, dat is al heel mooi, haha. Doordat het verlenging werd, duurde mijn debuut nog langer. Een mooi moment voor mij en mijn familie.”

Een familie met voetbalgenen, want: “Ik heb nog een broertje dat bij Ajax in de jeugd speelt. En twee andere broers zitten ook bij AZ. Die spelen in Onder 17 en Onder 14. Of ze mijn debuut gezien hebben, weet ik niet. Waarschijnlijk lagen ze al in bed.”

Luckassen, die in 2009 over kwam van de amateurs van AFC Amsterdam, geniet ervan om te trainen met Jozy Altidore, die vlak voor de aftrap uitviel met een enkelblessure. “Ik zie hem als mijn grote broer. Soms denken mensen dat ik Altidore ben, haha. We lijken wel wat op elkaar, ook qua spel. Hij probeert me vaak te helpen, net als Adam Maher. Die gaf me vandaag aanwijzingen in het veld: ‘Loop zo en loop zo.’ Een goede jongen, ik ken hem al lang.”

Tekst: AZ Media/ Eelke Schulte Nordholt

Foto’s: Ed van de Pol/ www.edvandepol.nl