Luirink als jeugdtrainer terug bij AZ

Gepubliceerd op 15 mei 18, 14:03
ZAANSTAD- Gijs Luirink keert terug bij AZ. De 34-jarige oud-prof voetbalde tussen 2006 en 2011 in Alkmaar en tekende dinsdag een contract als jeugdtrainer. Luirink zette zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2020 en heeft komend seizoen AZ Onder 16 onder zijn hoede.

Zijn eerdere periode bij AZ werd door blessureleed geen succes. Toch is hij blij terug te keren op het oude nest. “Als speler werd ik destijds met hoge verwachtingen naar AZ gehaald. Dat is niet gelopen zoals gehoopt, maar misschien dat ik juist daarom wel extra gretig ben om nu als jeugdtrainer de club verder te helpen. Ik heb een goed gevoel bij AZ en ken nog veel mensen uit mijn vorige periode.”

Eerste stappen
De afgelopen jaren zette Luirink al zijn eerste stappen als oefenmeester. “Vierenhalf jaar geleden kwam ik als speler naar FC Volendam, waar ik ook al snel aan de slag ging in de jeugdopleiding. Ik begon als assistent en kreeg steeds meer het idee dat het trainersvak datgene is wat ik wil uitoefenen. De afgelopen twee seizoenen was ik hoofdtrainer van de Onder 16 en Onder 17.”

Fantastische omgeving
Nu acht Luirink de tijd rijp voor een volgende stap. “Ik kan niet oordelen over alle jeugdopleidingen in Nederland, maar ik denk wel dat AZ een van de meest interessante en leerzame is. Door alle goede verhalen en het prachtige complex verwacht ik dat dit een fantastische omgeving is om zowel de spelers als mijzelf maximaal te ontwikkelen. Het was dus een heel makkelijke keuze om hier te tekenen.”

Brandenburg: ‘Duidelijke visie’
“Met Gijs halen we niet alleen een oud-prof met een verleden bij AZ binnen, maar ook een zeer bekwame trainer”, weet Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. “De afgelopen jaren heeft hij bij Volendam bewezen een enorme meerwaarde te hebben op het gebied van talentontwikkeling. Hij heeft een duidelijke visie op voetbal en talent die goed aansluit bij hoe wij daarover denken binnen de AZ Jeugdopleiding.”

Meerwaarde
In de afgelopen weken had Brandenburg al een aantal ‘zeer positieve gesprekken’ met Luirink. “Nieuwsgierigheid voerde daarin de boventoon en dat is precies wat wij in mensen zoeken; dat ze continu op zoek gaan naar verdere ontwikkeling. Gijs weet wat er wordt gevraagd op Eredivisie-niveau. Ik ben heel blij dat Gijs de keuze voor een overstap naar AZ heeft gemaakt en verwacht dat hij een absolute meerwaarde wordt in onze technische staf.”