Luirink: 'Elke dag beetje beter'

Luirink: 'Elke dag beetje beter'

Gepubliceerd op 04 oktober 19, 15:02

ZAANSTAD- AZ Onder 16 heeft de weg naar boven ingezet. De ploeg won tegen Sparta Rotterdam zijn eerste competitieduel en staat zaterdag voor de volgende test. In eigen huis is Feyenoord de opponent. Trainer Gijs Luirink vertelt over het proces dat zijn team doorloopt.

De Alkmaarders openden de competitie met twee punten uit drie duels. Tegen ADO Den Haag en FC Utrecht bleef het 0-0, maar in eigen huis werd wel ruim verloren van Ajax: 0-3. “De resultaten waren in deze speelrondes wat minder. Tegen ADO en Utrecht beloonden we onszelf niet. We creëerden veel kansen, maar hadden beter moeten afronden. Daartegenover staat dat de nederlaag op Ajax wel terecht was.”

Niet heel anders
Op Sportpark Nieuw Terbregge in Rotterdam kwam afgelopen weekend een einde aan deze magere reeks. Sparta werd met 1-5 verslagen. “We speelden niet heel anders dan in de vorige duels. Het enige verschil was dat we hier wel scoorden. Al waren er ook in deze wedstrijd nog genoeg dingen te verbeteren in wat we zelf altijd willen brengen.”

Maximaal ontwikkelen
Deze verbeterpunten hebben vooral raakvlakken met het mentale gebied. “We willen dat het team altijd honderd procent inzet toont, goed samenspeelt en dat de jongens elkaar aanspreken als iets niet goed gaat. Daarnaast moeten we er ook voor waken dat we niet te makkelijk gaan denken. Dit kwam tegen Sparta in de tweede helft naar voren toen we al met 0-3 aan de leiding gingen. Hierdoor werd de wedstrijd niet aangegrepen om onszelf maximaal te ontwikkelen.”

Zeven trainingsmomenten
De combinatie van individueel stappen zetten en het behalen van goede resultaten staat bij Luirink hoog in het vaandel. “We hebben in een week zeven trainingsmomenten. De wedstrijden zijn daarin de meetmomenten. Die willen we winnen doordat we op en naast het trainingsveld elke dag een beetje beter worden.''

Gelijke hoogte
Komende zaterdag wacht AZ Onder 16 een nieuwe test als Feyenoord op bezoek komt op het AFAS Trainingscomplex. De Rotterdammers staan in de competitie op gelijke hoogte met AZ. De eerste wedstrijd van het seizoen werd met 0-7 gewonnen van FC Volendam. Daarna volgden remises tegen Excelsior en ADO (beiden 3-3), waarna onlangs met 1-3 van Ajax werd verloren.

Herkennen van kwaliteiten
“Ik ben zelf niet erg bekend met het Feyenoord waar wij tegen zullen spelen”, vertelt Luirink. “Ik zie uitslagen voorbij komen, maar verdiep me er niet erg in hun kwaliteiten. Dat is iets waar ons team tijdens de wedstrijd zelf achter moet zien te komen. Het kunnen inzien waar de krachten van een tegenstander liggen is namelijk ook een onderdeel van het ontwikkelproces. Wel verwacht ik dat Feyenoord een goede tegenstander is om te kijken waar we nu zelf als team staan.”


Aanvang

De wedstrijd tussen AZ Onder 16 en Feyenoord wordt zaterdag om 12:30 uur gespeeld op het AFAS Trainingscomplex. Verder komen ook nog acht andere jeugdteams van AZ in actie. Klik hier voor het volledige programma.

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto's: Herbert Dekkers

Wedstrijd

5
Landelijke Onder 16 competitie
AZ - Feyenoord
zaterdag 5 okt 2019, 12:30
Wedstrijd informatie
1