Luirink: ‘Je wilt altijd meer’

Luirink: ‘Je wilt altijd meer’

Gepubliceerd op 07 december 18, 15:25

ZAANSTAD- AZ Onder 16 is bezig aan een imposante eerste seizoenshelft. De ploeg won de eerste tien competitieduels en scoorde daarin liefst 45 keer, maar recent werd ook het eerste puntverlies geleden. Trainer Gijs Luirink over de ontwikkeling van zijn spelers.

Eind november leed AZ Onder 16 pas de eerste nederlaag van het seizoen. De Alkmaarders gingen met 2-1 onderuit bij Vitesse. “Het was voor het eerst dit seizoen dat wij een achterstand ongedaan moesten maken”, blikt Luirink terug. “Dat pakten we niet goed aan: met name in het laatste kwartier gingen wij heel gehaast spelen. Maar juist vanwege deze nieuwe situatie was dit een heel leerzame wedstrijd.”

Scenariotraining
Luirink liet zijn spelers na het nipte verlies op Papendal nadenken over waar het misging. “Zij zagen in dat je nauwelijks kansen creëert als je gehaast speelt. Je kunt je beter focussen op de uitvoering en daarin moeten we het dus in het vervolg beter doen. Dan heb ik het niet per se over de volgende wedstrijd, want wij doen ook regelmatig scenariotrainingen. Die kun je bijvoorbeeld zo inrichten dat een achterstand goedgemaakt moet worden.”

Spelprincipes
De oud-profvoetballer hoopt uiteraard dat dit scenario in de volgende wedstrijd niet aan de orde is. Zaterdag neemt de ploeg het in Amsterdam op tegen Ajax. “Ik ben heel benieuwd naar dit duel. Naar hoe we als team binnen de spelprincipes van AZ spelen en hoe we datgene waarop we getraind hebben uitvoeren, maar vooral ook naar wat de spelers in individueel opzicht laten zien.”

Elke dag ontwikkelen
Want individuele ontwikkeling: dat is waar het uiteindelijk volledig om draait in de AZ Jeugdopleiding. “Een wedstrijd is onderdeel van dat proces, maar ontwikkelen doe je elke dag. Naast zaterdag staan de spelers nog vijf dagen per week op het veld en heb je bij AZ als speler en trainer ontzettend veel mogelijkheden tot je beschikking om individuen te helpen in hun ontwikkeling.”

Doorgeschoven
Dat de goede teamprestaties gepaard gaan met een sterke individuele ontwikkeling, blijkt onder meer uit het feit dat Kian Fitz-Jim, Rio Hillen en Yusuf Barasi zijn doorgeschoven naar AZ Onder 17. “Dat is heel mooi. Het betekent dat die jongens zich op een nog hoger niveau kunnen ontwikkelen, dat andere jongens vaker de kans krijgen in Onder 16 en dat van onderaf Onder 15-spelers vaker aansluiten bij ons.”

De juiste weg
Een maand geleden verzekerde AZ Onder 16 zich al van de officieuze wintertitel. Na de winterstop start de ploeg vervolgens weer op nul in de kampioenspoule. “We hebben veel wedstrijden gewonnen en dat willen we graag blijven doen, maar daarboven hangt altijd de individuele ontwikkeling. Als trainer denk je dus constant na over hoe je de spelers nog beter kunt begeleiden, je wilt altijd meer. Wel is het gevoel na de eerste maanden duidelijk goed. De spelers hebben de juiste weg ingeslagen in hun ontwikkeling.”


Programma AZ Jeugdopleiding
AZ Onder 16 trapt zaterdag om 12:00 uur op De Toekomst. Verder gaan twee ploegen op toernooi naar Duitsland en staan ook het AFAS Trainingscomplex staan enkele fraaie affiches op het programma. Klik hier voor het volledige programma.

Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch