Luirink: ‘Real-ervaring meenemen naar Italië’

Luirink: ‘Real-ervaring meenemen naar Italië’

Gepubliceerd op 23 mei 19, 14:21

ZAANSTAD- Voor AZ Onder 16 eindigt het seizoen met Europees voetbal. Donderdag vertrekt de ploeg naar Italië, waar wordt deelgenomen aan een toptoernooi in de buurt van Milaan. Trainer Gijs Luirink: “Mooie kans om leren winnen en ontwikkelen te combineren.”

Voor de Alkmaarders is het de tweede internationale trip van het seizoen, nadat een eerder meerdaags verblijf bij Zenit Sint-Petersburg. “We kunnen de borst nat maken voor een aantal mooie en zware wedstrijden. Dat begint gelijk al in de poulefase, waarin we FC Porto, Fiorentina en La Biellese treffen. Dit soort duels zijn heel leerzaam en daarom spelen we dit soort toernooien ook.”


Zuid-Europese mentaliteit
Ploegen uit andere landen spelen bovendien vaak anders dan Nederlandse tegenstanders. “We moeten niet alle Zuid-Europese teams over één kam scheren, maar zij staan er wel om bekend er alles aan te doen om wedstrijden te winnen. Aan ons de komende dagen de taak om te laten zien dat wij dat ook kunnen. Wij willen daar zo ver mogelijk komen.”

Winnen & ontwikkelen
Luirink hoopt dat zijn ploeg ver komt op Mondialito Junior Milano 2019. “In het opleiden van onze spelers ligt de focus ook op de manier van spelen, maar dit toernooi is een mooie kans om leren winnen en ontwikkelen te combineren. Het is interessant om te zien of wij in staat zijn om anders spelende tegenstanders van hoog niveau te verslaan. Dat vereist aanpassingsvermogen en bevraagt onze spelers in het lezen van wedstrijden.”

Real-ervaring
Hoopgevend is het feit dat AZ Onder 16 onlangs de nieuwe indoorhal op het AFAS Trainingscomplex inwijdde met een zege op Real Madrid. “De jongens zeiden na afloop dat zij duidelijk merkten dat het tempo hoger lag dan normaal. Dat duel was dus een mooie ervaring en is ook iets om mee te nemen naar Italië. Zeker als wij het daar in de tweede helft zwaarder krijgen, want dat was het geval tegen Real Madrid.”


Topsportbegeleider

“In de aanloop naar het toernooi hebben we specifiek getraind op penalty’s. Daarbij hebben we vooraf besproken wat we als team allemaal kunnen doen aan kansvergroting bij het nemen en tegenhouden van penalty’s. Verder hebben de spelers met topsportbegeleider Bart Heuvingh gezeten over het tonen van topsportgedrag op een zwaar toernooi. De jongens worden daarin bij AZ fantastisch opgeleid. Ik verwacht dus dat wij ons in Italië zowel op als buiten het veld als topsporters gedragen.”

Fysiek en mentaal
Luirink kijkt uit naar het toernooi. “Ik ben heel benieuwd of wij de facetten uit ons spel die wij dit seizoen vaak hebben laten zien ook daar kunnen laten terugkomen. Denk aan zaken als druk zetten en het schakelen tussen aanvallen en verdedigen. Hoe dan ook wordt dit een heel mooie uitdaging, zowel op fysiek als mentaal vlak.”

AZ-Selectie
Luirinks groep is een mix van Onder 16- en Onder 15-spelers. Daartoe behoren ook enkele nieuwe AZ'ers. De selectie: Gijs van Schouten, Daniel Deen, Finn Stam, Nigel Owusu, Loek Postma, Jurre van Aken, Luuk Kluiters, Wouter Goes, Maxim Dekker, Nick Twisk, Damienus Reverson, Floris Quaedvlieg, Fedde de Jong, Jari van der Lippe, Job Kalisvaart, Tymen Niekel, Nick Koster, Levi de Wilde, Myron van Brederode, Thijs Reuvers.

Deelnemersveld
In Noord-Italië doen twintig teams uit negen landen mee. Dit is het deelnemersveld: Atletico Madrid, Bresso, Parma, Standard Luik, Renate, Lokomotiv Moskou, Sevilla, Cremonese, Rostov, Genoa, Lokomotiv Zagreb, RB Leipzig, AEK Athene, Zenit Sint-Petersburg, KRC Genk, Torino, Fiorentina, La Biellese en FC Porto.


Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch