Martens: 'Die stap wilde ik graag maken'

Martens: 'Die stap wilde ik graag maken'

Gepubliceerd op 29 december 21, 10:36

ZAANSTAD- Stabiel en perspectiefrijk. Dat zijn de woorden die Jong AZ's eerste seizoenshelft omschrijven. De beloften begonnen ijzersterk en gingen zelfs even aan kop. Inmiddels bezetten zij de veertiende plaats en hebben de hogere klasseringen nog altijd in het vizier. Trainer Maarten Martens blikt terug op de ontwikkeling en prestaties van de selectie, maar ook op zijn eerste maanden als hoofdtrainer in het betaald voetbal. 

Na de eerste vier speelrondes ging Jong AZ ongeslagen aan kop in de Keuken Kampioen Divisie. Achtereenvolgens werden Almere City FC (2-1), Helmond Sport (1-2), TOP Oss (1-0) en VVV-Venlo (0-1) over de knie gelegd. De ploeg van Martens – dit seizoen als coach debuterend bij Jong AZ – zette zelfs een record neer: nog nooit eerder won een beloftenteam de eerste vier wedstrijden van een Eerste Divisie-jaargang. Ook werd daarmee de langste zegereeks op profniveau geëvenaard. 

Lat omhoog
"Onze start was heel goed", vertelt Martens, die mede door deze prestaties werd verkozen tot Beste Trainer van de Eerste Periode. "Wel hadden we het geluk soms aan onze zijde, maar dat is ook iets wat je afdwingt. Later lukte dat minder en viel het vaker de andere kant op. Uiteindelijk zijn onze prestaties wisselend geweest. We zijn verdedigend en in de samenwerking als team vrij stabiel, maar moeten dat gaan combineren met een hogere kwaliteit in de afronding. Daar ligt de uitdaging voor de tweede seizoenshelft. De lat moet omhoog."

Maarten Martens werd in oktober verkozen tot Beste Trainer van de Eerste Periode. Foto: Ed van de Pol

Grote stappen
De ervaringen in de Keuken Kampioen Divisie zorgen ervoor dat spelers zijn gegroeid in wat voor sommigen hun eerste jaar op profniveau is. Martens: "Hoewel ik qua resultaten niet helemaal tevreden ben, kan ik dat over de ontwikkeling van de selectie grotendeels wel zijn. Meerdere jongens zetten grote stappen. Zo hebben we onder meer ook gespeeld vanuit meerdere spelsystemen, zonder af te wijken van onze spelprincipes. Iets wat in het hedendaagse voetbal belangrijk is. Zo creëer je tactische flexibiliteit en dat is een meerwaarde voor later."

Winnaars creëren
De ontwikkeling van het individu is ook onderdeel van het teamproces. "We zijn bezig met het creëren van winnaars, die hun eigen groei combineren met goede prestaties. Het winnen van wedstrijden moet daarvan het gevolg zijn. Die balans is belangrijk en daarin moet je je als team ontwikkelen. Als je alleen focust op winnen kan dat op de korte termijn lukken, maar dan leveren wij misschien geen spelers af aan AZ 1."

Debutanten
Een aantal Jong AZ'ers kloppen al nadrukkelijk op de deur bij de hoofdmacht. Zo maakten Zico Buurmeester en Yusuf Barasi onlangs hun Eredivisie-debuut. Laatstgenoemde scoorde zelfs zijn eerste goal in het bekerduel met Heracles Almelo (4-1 zege). "Ik ben heel blij voor hen", vertelt Martens. "Zelf zat ik vanaf mijn achtste in de jeugdopleiding van RSC Anderlecht en heb daar uiteindelijk ook gedebuteerd in het eerste elftal. Ik kan me dus goed in hen verplaatsen. Zij zitten ook van jongs af aan al bij AZ en als dat debuut dan komt is het heel bijzonder."

Jong AZ'ers Zico Buurmeester en Yusuf Barasi debuteerden op 5 december in de Eredivisie. Foto: Ed van de Pol.

Knallen
Toch geeft het geen garanties voor de toekomst. "Het gaat er vooral om waar je als 21- of 22-jarige staat. Als je daarvoor bent blijven focussen op persoonlijke groei is er op die leeftijd veel mogelijk. Ze moeten ervoor zorgen dat ze zo breed mogelijk ontwikkeld zijn, zodat ze daarna kunnen knallen. Het is aan ons als club hen daarvan te overtuigen."

Andere omgeving
Ook Martens ontwikkelt zich als trainer. "Dat komt vooral door de uitdagende omgeving. Na iedere wedstrijd of training zijn er weer zaken waarover je gaat nadenken. Had ik iets anders moeten doen, of heb ik het juist goed gedaan? Het helpt ook dat ik na mijn periode bij Club Brugge bij AZ weer in een andere omgeving met een duidelijke visie terecht ben gekomen. Dat geeft nieuwe inzichten. Het is de kunst daarvan de beste dingen mee te nemen en er zelf iets aan toe te voegen."

Stap naar betaald voetbal
"Het is een mooie uitdaging met deze jongens iedere week iets neer te zetten", vervolgt Martens. "Ik werk nu met spelers die al dicht tegen het Eredivisie-niveau aanzitten en de stap naar het betaald voetbal was er één die ik graag wilde maken. Vooralsnog ben ik nog niet tegen verrassingen aangelopen. Vorig jaar was ik assistent-trainer bij de beloften van Club Brugge en toen heb ik me al kunnen voorbereiden op bepaalde moeilijkheden. Het is wat ik ervan had verwacht en dat bevalt goed."

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto boven: Orange Pictures