Martens: 'Moeten we tegen gewapend zijn'

Gepubliceerd op 09 februari 24, 16:39

ZAANSTAD- Na twee wedstrijden tegen Feyenoord is het zaterdagavond tijd voor een andere tegenstander. Dan reist AZ voor het eerst ooit voor een Eredivisie-duel af naar het Yanmar City, waar om 20:00 uur tegen Almere City FC wordt gespeeld. Maarten Martens staat nog even stil bij de bekerwedstrijd en blikt vooruit. 

"Het was wel even een tik natuurlijk", begint Martens over de bekerwedstrijd. "Zeker wetende dat als we in de beker deze hadden gewonnen, we ver waren en ook een goede kans hadden nog verder te komen. Dat hakt er wel in. Maar we weten dat de wedstrijd tegen Almere City er alweer aankomt, dus we hebben de knop snel omgezet."

Fysiek
Martens weet nog niet welke spelers hij in de basis zet zaterdag. "Iedereen is wel goed de week doorgekomen, maar we moeten vandaag nog even kijken hoe iedereen er voor staat. Nog niet iedereen is naar huis vandaag. Sommige zijn nog even bij medisch. Drie wedstrijden in zeven dagen is pittig. Daarom staat de ploeg nog niet. We moeten de balans nog even opmaken."

Belangrijk
In Stadion Feijenoord koos Martens voor Wouter Goes in de basis. Daardoor moest Bruno Martins Indi op de bank plaatsnemen. "Ik was dermate tevreden over de wedstrijd van Feyenoord op zondag dat ik daar geen wijziging in wilde brengen. Dat was wel een moeilijke beslissing. Bruno gaat daar heel professioneel mee om. We hadden hem ook al vrij snel nodig en daarin heeft hij ook laten zien dat het team op hem kan rekenen. Bruno is heel belangrijk voor ons, zowel op als naast het veld."

Mathew Ryan
Ook Ryan begon weer in de basis. "Dat hebben we ook richting Rome-Jayden Owusu-Oduro tijdig gecommuniceerd", gaat Martens verder. "Het is geen leuke boodschap, maar het hoort erbij in de topsport. Rome-Jayden heeft het naar behoren gedaan. Hij is een hele goede keeper. We moeten ook niet vergeten dat hij op doel komt in een fase waarin het niet soepel gaat. Als je dan zulke dingen laat zien als dat hij gedaan heeft, laat je wel zien dat je een goede doelman gaat worden en ook al bent."


Mayckel Lahdo
Lahdo zat de laatste wedstrijden op de bank. "Hij kampt met een kneuzing", vertelt Martens. "Daar heeft hij hinder van. Het is iedere dag even kijken hoe dat weer gaat. In de afgelopen tijd heeft hij niet alles mee kunnen doen. Dat is nu een beetje zijn situatie. Een goede Mayckel kan het elke verdediging lastig maken, maar dat is niet het geval momenteel."

Almere City
De promovendus staat momenteel op een knappe twaalfde plek in de Eredivisie. "Het is een ploeg die progressie heeft gemaakt. De kracht van Almere City is dat ze weten waar ze heel goed in zijn en ook waar ze niet goed in zijn. Daar hebben ze een goede strategie voor gevonden. Hun spelstijl hebben ze geperfectioneerd. Ze spelen vaak vanuit de tweede bal met een stukje opportunisme. Dat houden ze goed vast en in veel wedstrijden zijn ze daar succesvol mee geweest. Dus daar moeten wij gewapend voor zijn."

Peer Koopmeiners
Bij Almere City loopt met Koopmeiners natuurlijk een bekende rond. Vanuit zijn vorige rol heeft Martens daardoor Almere City al veel aan het werk gezien. "Zoals ik die stijgende lijn bij Almere zie, zie ik de evolutie bij Peer ook. Hoe beter het team het ging doen, hoe beter hij ook ging spelen. Hij is een hele belangrijke speler daar. Hij is heel goed gaan spelen op de tweede bal. Maar ook het duelleren en van daaruit het spel verdelen en dan met de name de standaardsituaties die hij neemt zijn steeds effectiever geworden. Het is goed om te zijn dat hij progressie maakt. Hij is een speler van ons en we houden hem in de gaten met het oog op de toekomst."