Martens nieuwe trainer Jong AZ

Martens nieuwe trainer Jong AZ

Gepubliceerd op 10 mei 21, 19:04

ZAANSTAD- Maarten Martens is komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Jong AZ. De 36-jarige Belg zette maandag op het AFAS Trainingscomplex zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2023. Daarmee keert hij terug bij de club waarvoor hij zelf zevenenhalf seizoen speelde.

Martens begon zijn actieve spelersloopbaan bij RSC Anderlecht. In 2005 maakte hij de overstap naar RKC Waalwijk, waarna hij één seizoen later tekende bij AZ. In Alkmaar kwam de middenvelder tot 225 wedstrijden, waarin hij 45 keer scoorde en zeventig assists gaf. Met AZ werd hij in 2009 landskampioen, won datzelfde jaar de Johan Cruijff Schaal en legde in 2013 beslag op de KNVB Beker.

Recordhouder
De negenvoudig Belgisch international is AZ's gedeelde recordhouder wat betreft Europese duels. Hij kwam in Europees verband 45 keer in actie en staat daarmee op gelijke hoogte met Kew Jaliens.

Aan de wilgen
In januari 2014 liet Martens AZ achter zich voor een dienstverband bij PAOK Saloniki. Na een verhuurperiode bij Cercle Brugge hing hij in 2015 zijn voetbalschoenen aan de wilgen en focuste zich sindsdien op een trainerscarrière. 

Trainersdiploma
Nadat hij in 2016 kort stage liep in de AZ Jeugdopleiding kreeg hij in zijn geboorteland verschillende jeugdteams van Club Brugge onder zijn hoede. Hij behaalde zijn trainersdiploma voor betaald voetbal en was dit seizoen assistent-trainer bij de beloften van de Blauw-Zwarten


Martens: 'Goede volgende stap'
Bij Jong AZ begint Martens aan zijn eerste baan als hoofdtrainer op profniveau. "Ik ben er heel blij mee. En dat is ook logisch, aangezien ik terugkeer op een plek waar ik mezelf altijd goed heb gevoeld. Ik heb hier lange tijd gespeeld en krijg bij Jong AZ de kans om mezelf verder te ontwikkelen als trainer. Dit voelt als een goede volgende stap."

Brandenburg: 'Weet wat in de top wordt gevraagd'
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg: "De aanstelling van Maarten is mooi voor de club en de opleiding. Met hem halen we iemand in huis die als speler bij AZ zijn sporen op het allerhoogste niveau heeft verdiend. Hij heeft hier drie hoofdprijzen gewonnen en weet wat in de top wordt gevraagd."

'Veel contact gehouden'
"Bij Club Brugge heeft hij daarnaast veel ervaring opgedaan als trainer van verschillende leeftijdscategorieën", vervolgt Brandenburg. "De manier waarop Maarten zijn teams laat voetballen en zijn visie op opleiden sluiten goed aan bij hetgeen waarin wij bij AZ geloven. Met zijn verleden als speler en in zijn beleving van het trainersvak brengt hij daarnaast de juiste mentaliteit met zich mee. Na zijn trainingsstage in 2016 hebben we veel contact gehouden en zo leerden we elkaar nog beter kennen. De afgelopen maanden zijn er weer meerdere gesprekken gevoerd en dat resulteert in deze samenwerking."

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl