Martens: 'Weet wat het inhoudt'

Gepubliceerd op 18 oktober 13, 13:53
Als routinier en stilist zijn de ogen op hem gericht. Maarten Martens (29) aan de hand van stellingen over het aanvoerderschap, de WK-kansen van België en zijn toekomst: “Het is geen functie die ik ambieer.”

De aanvoerdersband zit me als gegoten.
“Mensen die mij niet zo goed kennen, zien geen aanvoerder in mij. Ik ben namelijk niet iemand die die rol met veel lawaai en op de voorgrond invult. Dat past niet bij me. Intern laat ik wel mijn stem horen. Introvert? Dat vind ik wel meevallen. Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat het heel natuurlijk voelt om aanvoerder te zijn. Ik zit ook al als langste bij de club. In het verleden ben ik ook aanvoerder geweest van Jong België en de Olympische ploeg. Ik weet dus wat het inhoudt.”

België is momenteel veel beter dan Nederland.
“Ik vind België wel beter op dit moment. Zeker. Er zit meer kwaliteit in de selectie. Het is van afstand moeilijk te zeggen, maar ik zie in de Belgische ploeg ook meer een team dan bij Oranje. Gretiger ook, maar dat is logisch. Het is voor België al lang geleden dat ze aan een eindtoernooi hebben meegedaan.”

“De Belgische internationals spelen bijna allemaal in topcompetities en in topelftallen. Bij Nederland is dat nu iets minder, al kunnen ze ook zomaar ineens hoge ogen gooien. België kan best als een outsider voor het WK gezien worden. Je hebt een beetje geluk nodig dat alles soepel verloopt. Een slechte start of een akkefietje kan een heel elftal uit evenwicht brengen.”

Als ik in België ben, voel ik me een Nederlander.
“Dat begint wel een beetje zo te voelen. Ik kom er nog heel weinig; de bezoekjes zijn minimaal. Ik ben nu al zo lang in Nederland dat België wel wat begint te vervreemden. Een voorbeeld? Ik gebruik wel eens een uitdrukking die mijn vader en moeder niet begrijpen; ze hadden geen flauw idee wat ik bedoelde. Tijdens mijn eerste jaar in Nederland was dat andersom. Dan werd ik raar aangekeken in de RKC-kleedkamer als ik een Belgische uitdrukking gebruikte.”

“Maar buiten de taal om zijn er ook in het verkeer duidelijke verschillen. Als ik in België op een tweevaksweg rij en een kruispunt nader, moet ik echt opletten. Als je linksaf wil, kruis je het verkeer dat op de parallelweg rechtdoor rijdt. Je moet dus op je beurt wachten. In Nederland zouden die twee stoplichten nooit tegelijk groen kunnen hebben.”

In het seizoen 2008-2009 kon ik naar Juventus.
“Dat is nooit concreet geworden. Ik heb het destijds ook gelezen, maar het bleef bij een gerucht. Ik nam het dus niet heel serieus omdat mijn zaakwaarnemer van niets wist en er geen bod binnenkwam.”

Na mijn carrière word ik analist op tv.
“Dat denk ik niet. Ik kan als liefhebber inderdaad het spel lezen en er over praten. Het is echter geen functie die ik ambieer. Ik ga steeds vaker denken over de toekomst. Scouting lijkt me ook niets voor mij, maar je moet iets ervaren voordat je het echt weet. Om te beginnen is jeugdtrainer misschien wel een goede optie. Ik heb de kans gekregen om met veel mensen samen te werken die heel veel verstand van voetbal hebben. Van iedereen pik ik wat op. Als ik jeugdtrainer zou worden, is de kans inderdaad groot dat het daar niet bij blijft. Want in alles wat ik doe, wil ik beter worden…”

AZ Speelt
Lees het complete interview met Martens in AZ Speelt. Dit programmamagazine wordt zondag uitgedeeld aan de bezoekers van AZ - SC Cambuur. Daarin staan ook interviews met Ramon Leeuwin en Gijs Luirink.

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media
Foto’s: Ed van de Pol /
www.edvandepol.nl