Martens: ‘Wisselvalligheid moet eruit’

Gepubliceerd op 20 oktober 13, 18:52
ALKMAAR- Tijdens zijn 200e Eredivisie-duel leverde hij zondag een grote bijdrage aan de 3-1 zege op SC Cambuur. Aanvoerder Maarten Martens over de terugkeer op zijn favoriete positie en de eerste dagen onder Dick Advocaat: “Het was heel herkenbaar.”

“Ik heb het gevoel dat we over de hele wedstrijd beter waren en veel meer konden creëren”, zei de spelmaker na afloop. “Toch kwamen we al vroeg op achterstand. Gelukkig hebben we dat voor rust al rechtgezet. Dat speelt daardoor lekker tijdens de tweede helft, waarin we veel kansen kregen. Bij de 3-1 was het beslist en brak een relaxtere fase aan .”

Tien
Martens begon tegen de Friezen voor het eerst als middenvelder aan een wedstrijd. Eerder dit seizoen stond hij als invaller twintig minuten op tien tijdens AZ - Ajax. “Dat was natuurlijk nog wat wennen. Maar met Celso Ortiz en Nemanja Gudelj om me heen zie je toch dat er meer gevoetbald wordt. Daartegenover staat dat je met deze samenstelling wat minder duelkracht hebt. Het is wat minder compact omdat ik een speler ben die de bal wil hebben en vooruit wil. We zijn eigenlijk het hele seizoen al op zoek naar wat het beste is voor het elftal.”

Vertrouwen
“Ik vind het fijn voetballen nu ik op het middenveld sta”, vervolgde de stilist die Aron Jóhannsson zondag twee keer in stelling bracht. “Maar ook als ik linksbuiten stond, had ik veel vrijheid om naar binnen te trekken. Het goede van vandaag is dat we best wat kansen hebben gecreëerd. Dat geeft vertrouwen.”

Advocaat
“Het was voor mij heel herkenbaar”, zegt Martens over de eerste dagen onder leiding van Advocaat, die ook in het seizoen 2009-2010 werkzaam was in Alkmaar. “Hij deed veel dezelfde dingen als toen. Je kon meteen al zien dat Advocaat de groep op scherp heeft gezet. Hij kan heel goed een groep en individuen motiveren. Dat zal toch nodig zijn om de stap naar boven te zetten. De wisselvalligheid moet eruit. We hebben thuis weer goed gewonnen, nu ook maar eens een uitduel in de competitie winnen.”

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media
Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl