Mega Truss: nieuw hoogtepunt

Mega Truss: nieuw hoogtepunt

Gepubliceerd op 24 maart 21, 19:42

ALKMAAR- Letterlijk en figuurlijk is de mega truss op het AFAS Stadion het hoogtepunt van het nieuwe dak. Woensdagochtend werd na maandenlang voorbereiden de zware boogconstructie op zijn plek gehesen. Geniet na met de foto’s en video's.

Op 10 augustus 2019 stortte een deel van het dak van het AFAS Stadion in. Na elf 'thuiswedstrijden' in Den Haag en één in Enschede keerden de Alkmaarders in december 2019 weer terug in de eigen thuishaven met een 1-0-overwinning op Ajax. Dat gebeurde in een stadion zonder dak.

Stap vooruit
In mei 2020 werd een akkoord met BAM Bouw en Techniek gesloten over het nieuw te bouwen dak. AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn zei destijds: “Als club zetten we hiermee, ondanks de zware tijd waar we met elkaar in zitten, weer een stap vooruit. We bieden onze fans een veilig, comfortabel en innovatief stadion.”


Mega truss
Op 30 juli 2020 werd de eerst hand gelegd aan de bouw van de mega truss. Dat leidde tot een constructie van 170 meter lang en 600.000 kilo zwaar. Met twee enorme kranen, die werden afgeleverd door meer dan 100 vrachtwagens, werd deze constructie woensdagochtend op zijn plek gehesen.

Eenhoorn
"Het ging vrij rustig", zei Eenhoorn na afloop. "Mooi om een keer mee te maken, maar ik hoop wel dat het de laatste keer was. Het is echt vakmanschap. Ik begreep dat de omstandigheden ook goed waren. Als je de beelden nu ziet, dan krijg je nog meer een gevoel bij hoe het gaat worden. We hebben een heel belangrijke stap gezet."


Gemonteerd
Rond de klok van 08:00 uur werd de mega truss vrijgegeven en kon de operatie van start. Om 10:30 uur hing de constructie nagenoeg op zijn eindbestemming. Even na 14:30 uur lag de mega truss op de bokken en werd hij afgemonteerd.

AZ Media
De hele operatie was live te zien op het YouTube-kanaal van AZ. Ook legden zij de historische dag vast in een foto- en videoverslag. Houd de (social) media-kanalen van AZ in de gaten voor het verdere verloop van de bouw aan het nieuwe dak.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl