'Moeten er met zijn allen staan'

'Moeten er met zijn allen staan'

Gepubliceerd op 13 december 19, 11:23

ZAANSTAD- Het uur van de waarheid is aangebroken voor AZ Onder 17. Zaterdag moet in de laatste speelronde voor de winterstop een ticket voor de kampioenspoule worden veilig gesteld. Jurre van Aken en aanvoerder Nick Twisk over het cruciale duel met Heerenveen.

AZ kon vorige week een grote stap naar de kampioenspoule zetten, maar leed duur puntverlies tegen ADO: 1-1. “We waren heer en meester”, herinnert Van Aken zich. “Alleen al in de eerste helft hadden we drie of vier goals moeten maken. Doordat we de boel niet in het slot gooiden, gaven we ADO hoop. Tegen het einde van de wedstrijd kregen zij vervolgens één kans en die benutten ze.”

Eigen schuld
“We kregen het deksel op de neus”, vult Twisk aan. “Het was zwaar onterecht, maar wel helemaal onze eigen schuld. We maken onze kansen niet af en laten een speler van ADO op zo’n cruciaal moment vrij staan. Dat mag niet gebeuren.”

Gemiste kansen braken AZ op tegen ADO. 

Laten liggen
Hoewel AZ nog altijd bij de top acht hoort – wat genoeg is om de kampioenspoule te bereiken – kunnen NEC en PEC Zwolle over de Alkmaarders heen. “Dat is iets wat ons als AZ niet mag overkomen”, is Twisk kritisch. “We zouden ons snel moeten plaatsen en het niet op de laatste speeldag laten aankomen. We hebben te vaak onnodig punten laten liggen.”

Trigger
Wel toonde de ploeg aan over ongekende veerkracht te beschikken. Tegen achtereenvolgens Ajax (2-4), Vitesse (2-2) en FC Groningen (1-2) kwam AZ terug van een achterstand. “Dat doen we knap, maar zou niet nodig moeten zijn”, vindt Van Aken. De voorbereidingen zijn volgens de verdediger prima en ook de wil om te winnen is aanwezig. “Alleen is de eerste helft telkens van een te laag niveau en hebben we blijkbaar een trigger nodig om een comeback te maken.”

Levi de Wilde was trefzeker in het met 2-4 gewonnen duel met Ajax. 

Op het spel

Het is een trigger die tegen Heerenveen niet mag ontbreken, beseft ook Twisk. “Die is er sowieso. Iedereen beseft wat er op het spel staat. De kampioenspoule is namelijk iets waar je het allemaal voor doet. Je speelt er de mooiste wedstrijden en het gaat echt ergens om. Daar kun je jezelf als team onderscheiden.”

Met z’n allen
“We werken vol vertrouwen toe naar de wedstrijd tegen Heerenveen”, vervolgt de middenvelder. “We hebben alles in eigen hand en beschikken over meer dan genoeg kwaliteit om te winnen. Het is aan ons om het zaterdag te laten zien en er met zijn allen te staan.”

Slecht doelsaldo
Van Aken heeft zich in aanloop naar de wedstrijd al verdiept in de statistieken en ziet kansen tegen de Friezen. “Ze hebben een slecht doelsaldo door veel tegendoelpunten. Wel wordt het waarschijnlijk een moeilijke wedstrijd tegen een verdedigend Heerenveen. Wij moeten dus volle bak gaan, snel scoren en dan doorpakken.”


Programma
Het AZ Onder 17 van trainer Kenneth Goudmijn speelt zaterdag om 14:30 uur in Heerenveen tegen De Superfriezen. Ook vijf andere jeugdteams van AZ spelen zaterdag hun laatste competitiewedstrijd voor de winterstop. Klik hier voor het volledige programma.

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch

Wedstrijd

1
Onder 17 Najaar - 2020 - 2021
sc Heerenveen - AZ
zaterdag 14 dec 2019, 14:30
Wedstrijd informatie
5