Moisander: van broodjes naar pasta

Gepubliceerd op 11 juli 08, 00:00
ALKMAAR- Niklas Moisander (22) tekende onlangs een contract dat hem tot de zomer van 2011 aan AZ bindt. De Finse verdediger speelde hiervoor bij FC Zwolle, Jong Ajax en in eigen land bij TPS. Over zijn eerste weken in Alkmaar, de discipline van Louis van Gaal en de bekendheid van AZ in Finland. “Achter elke training zit een idee.”

“Met alle respect voor FC Zwolle, maar het niveauverschil met AZ is groot”, merkt de tweebenige verdediger op na zijn eerste weken in Alkmaar. “Het tempo bij AZ is veel hoger, en er wordt ook vaker getraind.”

Moisander, in vloeiend Nederlands: “Ik merk ook echt dat Van Gaal een toptrainer is. Dat zie je aan alles wat hij doet. En achter elke training zit een idee, hem ontgaat werkelijk niets. Hij hecht ook veel aan discipline, zowel binnen als buiten het veld. Dat is wel even wennen, maar ik heb er geen probleem mee.”

En dan, lachend: “Een ander verschil is dat bij AZ alles voor je wordt geregeld; ik hoef alleen maar aan voetbal te denken. Bij Zwolle en Jong Ajax aten we als lunch broodjes. Hier wordt uitgebreid voor ons gekookt en eten we bijvoorbeeld pasta tussen de middag.”

Moisander kan zowel centraal als links in de verdediging uit de voeten. “Bij Jong Ajax was ik linksback, net als in mijn eerste jaar bij FC Zwolle. Afgelopen seizoen speelde ik bij Zwolle centraal in de defensie. In Finland speelde ik in de jeugd als verdedigende middenvelder. Op welke positie ik me bij AZ moet gaan richten weet ik nog niet, dat zal ik binnenkort wel horen. Natuurlijk heb ik een voorkeur, maar het maakt me niet veel uit. Ik vind het veel belangrijker dát ik speel.”

AZ in Finland
Inmiddels begint de naamsbekendheid van AZ ook in Finland door te dringen. “Sinds twee jaar wordt daar namelijk ook de Nederlandse competitie uitgezonden. Eerst kreeg je alleen flitsen van de Eredivisie te zien bij Eurogoals op Eurosport. En men weet natuurlijk wie Van Gaal is. Bovendien hebben ook de goede Europese prestaties van AZ in de laatste jaren meegeholpen aan de naamsbekendheid.”