Nak: 'Elke week beter worden'

Gepubliceerd op 03 november 13, 12:38
ALKMAAR- Een ontketend AZ Onder 16 verpletterde zaterdagmiddag Willem II/RKC B2. Met een 6-1 eindstand kwamen de Brabanders er nog vrij genadig vanaf. In een ploeg vol uitblinkers deed middenvelder Julian Nak meer dan zijn duit in het zakje.

AZ Onder 16 is terug uit het dal verrezen. Vergeten lijken de vier opeenvolgende nederlagen van het competitiebegin, want tegen Willem II/RKC B2 won het reeds voor de derde keer en vloog de bal in die drie wedstrijden maar liefst 15 keer binnen.

“Het was een goede wedstrijd van ons”, vond Nak achteraf. “We speelden goed positiespel en bleven rustig aan de bal. Door hen goed vast te zetten dwongen we hen in de fout. Dan sta je met één pass er tussendoor zo aan de goal.” Het resulteerde in de eerste helft in een karrevracht kansen waarvan er uiteindelijk vier tot doelpunt werden gepromoveerd.

Stille kracht
“Dan is het wel lekker om zo de tweede helft in te gaan”, lachte Nak. “Toch is dit dan het belangrijkste moment van de wedstrijd. Zij willen er misschien nog voor gaan en dan is het zaak om niet slap te beginnen. Het duurde even voor we weer in ons spel kwamen, maar toen we weer gingen tikken, kwamen ook weer de kansen. Het is jammer dat het maar zes doelpunten waren.”

Zelf kon de controlerende middenvelder terugblikken op een goede prestatie. Als een stille kracht verzette hij veel werk en zijn steun voor het aanvallende compartiment was niet te onderschatten. De eerste serieuze doelpoging kreeg de handtekening van Nak, waarbij de bezoekende doelman het schot niet al te makkelijk kon pareren.

Machteloos
“Mijn taak in het team is meer verdedigend. Meedoen in de opbouw en zorgen dat ik altijd aanspeelbaar ben voor de verdedigers”, vertelt hij over zijn rol. Waar voorheen de ballen risicoloos in de breedte werden gespeeld is nu meer diepgang te ontdekken. “Het is één van mijn ontwikkelingspunten om meer vooruit te zien. En dat gaat inderdaad al een stuk beter. Ik kijk beter waar de ruimtes liggen waardoor ik zelf ook meer tijd krijg om te draaien en de diepte te vinden.”

Zowel de ploeg als de speler komen uit een moeilijke periode. In de wedstrijd tegen FC Twente liep hij tegen een rode kaart aan waaruit vier dagen schorsing volgden. Toeval of niet, maar net in die periode liep AZ Onder 16 tegen nederlaag na nederlaag aan. “Ik denk niet dat dit kwam door mijn afwezigheid. Er is nog genoeg kwaliteit in het team. Het waren ook sterkere tegenstanders en op dat vlak is het niet leuk om de wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV te moeten missen. Tijdens die duels was het vervelend om machteloos te moeten toezien. Het lukt niet en het liefst van al wil je dan helpen.”

Opgepept
De stijgende lijn is inmiddels ingezet. “Na de nederlagen hebben we elkaar opgepept. We moeten nu doorzetten en de stijgende lijn vasthouden om elke week beter te worden. Elke week moeten we weer stapjes omhoog maken om de top te bereiken, want het kan altijd beter. Na de winter volgen opnieuw de confrontaties met de topteams en daar kijk ik nu al naar uit.”

Tekst: Rudy Huygelen // AZ.nl/Jeugd