Nieuwe spelers AZ Jeugd verwelkomd in AFAS Stadion

Nieuwe spelers AZ Jeugd verwelkomd in AFAS Stadion

Gepubliceerd op 25 mei 22, 10:03

ALKMAAR- De nieuwe spelers van de AZ Jeugdopleiding hebben met het oog op volgend seizoen alvast kennisgemaakt met de club. Ze werden dinsdagavond verwelkomd in het AFAS Stadion met workshops, die duidelijk maken waar AZ voor staat en wat de spelers gedurende hun opleiding kunnen verwachten.

In de Kees Kist Lounge is iedereen stil als er een filmpje wordt ingestart met een introductie van de AZ Jeugdopleiding. Er worden beelden getoond van de faciliteiten, van spelers die het ver hebben geschopt en natuurlijk AZ Onder 18 dat net de KNVB Beker heeft gewonnen. Terwijl Onder 18-verdediger Loek Postma met een telefoon filmt, springt hij samen met zijn teamgenoten een gat in de lucht. Na de introductie neemt Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg het woord. Het is tijd om het over de visie van AZ op talent te hebben.

Workshops
De nieuwkomers in de jeugdopleiding van AZ krijgen tijdens de introductieavond een goed beeld van wat het inhoudt om in Alkmaar naar betaald voetbal te streven. Ze volgen samen met hun ouders vier workshops die allemaal te maken hebben met de manier waarop zij bij de club worden begeleid. Brandenburg: "We vinden het belangrijk om de spelers én hun ouders op deze manier mee te nemen in onze manier van denken. Zodat ze, voordat ze bij ons beginnen, optimaal voorbereid zijn op hoe we bij AZ al op jonge leeftijd met topsport bezig zijn."

Constant bezig met ontwikkeling
"Wie heeft er weleens iemand met een iPad gezien die vanaf de tribune allemaal dingen aan het aanklikken is?" Er gaan een paar vingers de lucht in bij de vraag van AZ Onder 12-trainer Tim Appel. In zaal 1 vertelt hij samen met Robert de Vries over het programma SoccerLAB dat onder meer wordt gebruikt om spelers te monitoren. Calvin Stengs, die de AZ Jeugdopleiding doorliep, wordt als lichtend voorbeeld gebruikt: een speler wiens ontwikkeling met hulp van de SoccerLAB-data constant in de gaten werd gehouden en het uiteindelijk tot een transfer naar OGC Nice en interlands voor Oranje schopte.

"Wat is géén topsport?"
In zaal 2 stipt Hoofd Topsportbegeleiding Bart Heuvingh de vraag 'Wat is topsport?' aan. Een ingewikkelde vraag. Zijn tip om, als je twijfelt de vraag om te draaien, helpt. "Wat is géén topsport?" Gelijk komen er antwoorden als 'chips eten', 'alcohol en drugs gebruiken' en 'naar de McDonalds gaan'. Heuvingh zoemt daarna verder in op het hebben van de juiste mindset. Dus niet: ik ben een slechte slaper. Maar wel: ik ga leren om beter te slapen. De workshop begint én eindigt met een foto van Teun Koopmeiners; iemand die vanuit de AZ Jeugdopleiding met de juiste mindset het Nederlands elftal heeft gehaald. Afgelopen seizoen speelde hij met Atalanta Bergamo in de Champions League.

Hoe meer je speelt, hoe sneller je jezelf ontwikkelt
Wie zich voor de workshop over de medische kant van AZ in zaal 3 meldt, krijgt meteen een belangrijk mededeling: deze afdeling probeert ervoor te zorgen dat jij zoveel mogelijk kunt spelen. Want hoe meer je speelt, hoe sneller je jezelf ontwikkelt. Fysiotherapeut Patrick Lagendijk vertelt onder meer over wie de mensen zijn die zich daarvoor iedere dag inzetten. En natuurlijk over de manier waarop ze dat doen. Hij wordt aangevuld door inspanningsfysioloog Denny Noor. Na de workshop is niet alleen duidelijk hoe je fit kunt blijven, maar ook wat er gebeurt en wat de club voor jou betekent als je geblesseerd raakt.

Nét iets beter dan Boadu
Topsportbegeleider Jeroen Peetoom maakt in zaal 4 een sprongetje, voordat hij de zaal een vraag stelt. "Hoe zorg je ervoor dat je nog nét ietsje beter wordt dan iemand als Myron Boadu?" Het sprongetje is typerend voor de manier waarop hij en zijn collega's bezig zijn met de visie op leren. "Wat is het stapje dat jij nodig hebt?" Gevraagd naar voorbeelden uit de zaal, wordt al snel Cristiano Ronaldo genoemd. Een van de nieuwe spelers zegt dat Ronaldo niet alleen goed kan dribbelen, maar ook een goede mindset heeft. Bij Peetom is een grote glimlach zichtbaar. Interessant, vindt hij, want de mindset van spelers is precies een van de dingen waar deze afdeling zich bij AZ mee bezighoudt.

'Geleerd hoe topsport is'
De spelers sluiten af met een rondje door de kleedkamer en de persruimte van AZ. Sam van Wijk (10) is een van de spelers die achter de microfoon gaat zitten. Eerder heeft hij al indruk gemaakt tijdens de introductie van Brandenburg. Hij weet een paar moeilijke voetbaltermen moeiteloos te duiden. "Ik let goed op in de les, ik denk dat het daardoor komt", zegt de speler, die overkomt van SDZ uit Amsterdam. "Ik heb vandaag geleerd hoe het is om met topsport bezig te zijn. Ik heb extra goed opgelet bij voeding en slaap, omdat dat voor mij dingen zijn waar ik nu ook al mee bezig ben."

'Indrukwekkend'
"Ik zie mezelf hier al spelen", zegt Donny van der Lijcke (13) met een grote glimlach. Hij heeft net langs het veld mogen staan. Van der Lijcke komt over van VVHEDW en speelt komend seizoen bij AZ Onder 14. "De hele avond heb ik veel indrukken opgedaan. Ik vond het vooral interessant om dingen te horen over spanning en voeding. Als ik terugkijk op de avond denk ik aan één woord: indrukwekkend."

Nieuw seizoen
De nieuwe teams binnen de AZ Jeugdopleiding gaan op woensdag 8 juni van start met trainingen. Vanaf die datum is het vizier op het AFAS Trainingscomplex volledig gericht op het nieuwe seizoen.

Tekst: AZ Media / Cas Broxterman
Foto's: AZ Media / Cas Broxterman