Nieuwjaarsinterview: Eenhoorn & Huiberts

Nieuwjaarsinterview: Eenhoorn & Huiberts

Gepubliceerd op 09 januari 21, 12:18

ALKMAAR- In Zwolle trapt AZ zaterdag 2021 af. Bij een nieuw jaar hoort ook een nieuwjaarsreceptie, maar een fysiek treffen tussen club en partners is nu om begrijpelijke redenen helaas niet mogelijk. Als next best thing vertellen Algemeen Directeur Robert Eenhoorn en Directeur Voetbalzaken Max Huiberts in een vraaggesprek over de ambities voor 2021, de impact van het coronavirus en de ontwikkelingen rond het nieuwe dak.

Hoe staat de bouw van het nieuwe dak ervoor?
Eenhoorn: “Eerlijk gezegd hadden we gehoopt al verder te zijn. Nu liggen we iets achter op schema en op de achtergrond zijn we hard bezig te zorgen dat de vaart erin komt, zodat onze fans eind dit seizoen onder een dak zitten als zij dan weer welkom zijn. Hoe dan ook gaat het er uiteindelijk heel mooi uitzien. Het stadion wordt veel veiliger – wat niet zo verwonderlijk is gezien wat we hebben meegemaakt – maar ook op allerlei vlakken comfortabeler en beter.”

Wat verandert er concreet?
Eenhoorn: “Met het langere nieuwe dak is kans dat je droog zit groter, de wind wordt er meer uit gehaald, er komt een safe standing voor de fanatieke aanhang en we plaatsen nieuwe business seats. Geluid, licht en akoestiek worden eveneens beter en we verwachten door de nieuwe ‘omloop’ meer horeca-omzet te draaien, aangezien wij daar meer verkooppunten voor eten en drinken gaan realiseren. Het is al met al een uitbreiding van het stadion. Daarbij hebben we gekeken naar alle tribunedelen, met als doel dat het stadionbezoek straks voor iedereen prettiger zal zijn dan voorheen. Zodat de fans genieten van het spel van onze spelers en op weg naar huis terugkijken op een dag waarvan zij echt hebben genoten.”


Wanneer er überhaupt weer publiek in stadion mag zijn is op dit moment nog onduidelijk. Hoe beleven jullie de wedstrijden voor lege tribunes?
Huiberts: “Voor de voetballers zelf is niet zo gek veel veranderd. Zij spelen hun wedstrijden en zijn inmiddels wel gewend aan de entourage, want zij zijn professionals en hebben de focus op hun spel. Maar leuk is het natuurlijk niet. Elke topsporter wil voor zoveel mogelijk publiek spelen. Dat is het mooiste wat er is en met niets te vergelijken. En als dat straks weer mag, zal dat misschien ook weer even wennen zijn. Als iets om je heen verandert, heeft dat altijd wat tijd nodig.”
Eenhoorn: “Zonder publiek is de dynamiek van een stadionwedstrijd volledig anders. Dit moet ook niet te lang duren, want dan komen er geheid clubs in de problemen. Iedereen begrijpt dat de volksgezondheid altijd voorop staat en wij hebben zelf in onze nabije omgeving ook meegemaakt hoe mensen veel last ondervonden van corona. Wij begrijpen de maatregelen dus goed, maar de realiteit is ook dat wij leven van volle stadions.”

De coronacrisis heeft dus veel impact op zakelijk vlak?
Eenhoorn: “Zeer zeker. We verkochten aan het begin van dit seizoen Oussama Idrissi en haalden Europees voetbal. De daaraan verbonden inkomsten betekenen normaal gesproken al dat wij zwarte cijfers schrijven. Dat is nu niet het geval en dat geeft aan hoe groot de impact is. Gelukkig staat AZ er goed voor doordat wij in recente jaren steeds het eigen vermogen konden aanvullen. De situatie is dus niet dreigend, maar ook wij leven uiteindelijk van het spelen met de aanwezigheid van publiek, partners en sponsors. Daarnaast mis je ook de verbinding met supporters en partners, al besteden we er veel aandacht aan om die volop in leven te houden. Bijvoorbeeld door initiatieven in samenwerking met AFAS, waarin wij sowieso een partner hebben die altijd wil meedenken en - doen en daarin echt een voorloper is. En met Vomar hadden we ook een aantal mooie acties, zoals het bezorgen van paas- en kerstpakketten aan onze seizoenkaarthouders. Daarnaast is het belangrijk ook je waardering naar eigen personeel en vrijwilligers toe te laten zien. Je mag nooit onderschatten hoe belangrijk het is om de relaties te onderhouden met de mensen die onmisbaar zijn voor de club.”

Zij zagen in 2020 thuis voor de buis weer vier jeugdexponenten debuteren in AZ 1. De jeugdopleiding draait nog steeds op volle toeren?
Huiberts: “De doorstroming van eigen jeugd is goed op orde en ik verwacht dat dit de komende jaren niet anders zal zijn. Maar wat wij vooral ook belangrijk vinden, is dat onze jeugdexponenten van meerwaarde zijn in het eerste team. Dat is het geval met jongens zoals Teun Koopmeiners, Calvin Stengs, Owen Wijndal, Pantelis Hatzidiakos en Myron Boadu. Met als logische gevolg dat zij inmiddels hun debuut voor Oranje en Griekenland hebben gemaakt. Dat toont aan dat wij op het AFAS Trainingscomplex spelers opleiden die goed genoeg zijn om in de top van Eredivisie te spelen, maar ook voor het internationale podium. Het is een geweldig compliment voor de AZ Jeugdopleiding dat zoveel van onze exponenten nu A-international zijn. Tegelijkertijd zijn we nooit klaar. Wij proberen het programma van de jeugd steeds verder te verbeteren en de jongens nóg beter klaar te stomen voor het eerste elftal.”


Maxim Gullit, Yusuf Barasi en Tijs Velthuis maakten in het najaar hun debuut. Wacht hen een mooie toekomst?
Huiberts: “Het feit dat zij hun debuut hebben gemaakt, geeft aan dat zij flink op de deur kloppen. De technische staf geeft ze al het vertrouwen om minuten te maken. Het is nu wel aan hen om te laten zien dat ze bij Jong AZ bepalende spelers kunnen zijn. Zij moeten in Keuken Kampioen Divisie iedere week laten zien tot de besten te horen. Dan maak je uiteindelijk aanspraak op een plekje in het eerste elftal, bijvoorbeeld als daar een speler vertrekt of geblesseerd raakt.”

Over blessures gesproken: hoe staat het met de ziekenboeg van de A-selectie?
Huiberts: “Dat staat er goed voor. We wisten al dat Jonas Svensson en Dani de Wit langer uit de roulatie zouden zijn, maar ook zij gaan inmiddels goed in hun revalidatie. Zij zijn op de weg terug, ook al moeten we met hen nog even geduld hebben. Jordy Clasie en Bruno Martins Indi trainen weer mee met de groep en Timo Letschert verwacht ik binnen een week weer terug. De ziekenboeg stroomt dus langzaam leeg, wat betekent dat we in de drukke maand januari beschikken over een nagenoeg fitte ploeg.”

Gaat er op de transfermarkt nog iets gebeuren deze maand?
Huiberts: “Ik verwacht weinig actie als het gaat om de spelers die regelmatig in actie komen. Wel is het normaal dat wordt geïnformeerd naar spelers die minder speeltijd krijgen. Verder lijkt het rustig te blijven en dat zou ook prettig zijn, want we houden de groep graag bij elkaar.”

Een aanwinst op ander vlak was afgelopen jaar honkbalicoon Billy Beane. Hij nam een minderheidsbelang in AZ. Hoe steekt dat precies in elkaar?
Eenhoorn: “Billy is natuurlijk geen onbekende. Voor mij zeker niet, maar hij is ook al een aantal jaar betrokken bij AZ. Nu heeft hij ook een minderheidsbelang. Wij staan dus open voor shareholders, maar vinden het wel belangrijk dat zo iemand meer bijdraagt dan alleen het zo nu en dan storten van een som geld. Billy is daarvan een goed voorbeeld, want wij profiteren ook van zijn grote kennis en netwerk. Hij heeft heel veel ervaring in het leiden van een sportorganisatie, in een andere wereld en een andere sport, en kan her en der ook nog wat opsteken van hoe wij bepaalde zaken aanpakken. Denk aan het leiden van een jeugdopleiding. Wij houden onze ogen dus open voor dit soort samenwerkingen, ook richting de toekomst, maar het moet wel altijd een goede fit zijn voor de organisatie.”

Wat zijn op voetballend vlak de doelstellingen voor de tweede seizoenshelft?
Huiberts: “Onze doelstelling is altijd hetzelfde: wij willen altijd in de top vier van de Eredivisie spelen en gaan voor de bekerwinst. Wel mag je hoge verwachtingen hebben wanneer je over nagenoeg dezelfde ploeg beschikt als vorig jaar en hebt gezien waartoe die in staat is. Ik merk dat de spelers die zelf ook hebben. Zij willen de prestaties van vorig jaar evenaren en hebben er veel vertrouwen in dat zij er nog een heel mooi seizoen van kunnen maken.”

Te beginnen met in januari direct zeven duels in drie weken. Mikken op 21 punten?
Huiberts: “Haha, dat zou mooi zijn. Daar gaan we in ieder geval voor. Het wordt hoe dan ook een drukke maand, maar daarover heb ik weinig zorgen. We zijn dat gewend door ons Europese programma en weten dat de spelers fit genoeg zijn om dit aan te kunnen. We weten ook dat we in staat zijn om van iedereen te winnen. Het zou mooi zijn als we dat in januari weer laten zien.”