Olij: 'Uitvoering minder goed'

Gepubliceerd op 15 december 13, 19:19
ALKMAAR- AZ Onder 19 liep in de laatste wedstrijd voor de winterstop verrassend tegen een 0-1 nederlaag aan tegen FC Groningen A1. Daar kon ook doelman Nick Olij niets aan veranderen. “De focus ligt nu op Ajax.”

Kort na de winteronderbreking volgt immers een dubbele confrontatie met Ajax A1. Naast de regulier ingeplande competitiewedstrijd moet er ook nog een duel worden ingehaald. Het worden interessante duels aangezien de Amsterdammers met de minste verliespunten de virtuele koploper in de competitie zijn. Voor het duel met de Groningers bedroeg de kloof tussen AZ Onder 19 en Ajax slechts één punt. “Dan is het jammer dat we net deze wedstrijd verliezen.”

“Terecht”, volgens Olij. “FC Groningen was de bovenliggende partij en had de beste kansen. Toch hadden we er misschien nog een gelijkspel uit kunnen halen. Daarvoor waren er nog kansen voor Stijn Spierings en Nick Doodeman. Als team hebben we geknokt om nog die goal te maken. De intentie was er wel, alleen de uitvoering was wat minder.”

Schuldig
Een precieze oorzaak voor het mindere spel heeft Olij niet direct voor handen. “Als keeper is het niet altijd eenvoudig oordelen waarom het bij bepaalde veldspelers niet lukt. Zij zetten ons goed onder druk en wij hadden het lastig om daar onderuit te voetballen. Er lag wel ruimte centraal in het veld, maar ik vond het risico te groot om daar de ballen naartoe te spelen.”

Zelf voelt hij zich schuldig over het enige doelpunt. “Ik was verrast”, geeft hij toe. “Ik stond positioneel niet goed omdat ik het gevoel had dat de dieptepass door onze verdedigers zou worden onderschept. Die jongen kon daardoor vrij uithalen en pakte me in de korte hoek.”

Redding
Later in de wedstrijd had de doelman wel een sterk moment. Spits Jafra Arias poortte zijn directe tegenstander en kwam zo oog in oog met Olij te staan. “Ik bleef goed kijken naar wat ie deed en stond ook op de juiste manier op mijn voeten. Daardoor kon ik snel reageren toen hij schoot en de bal nog uit de hoek duwen. Het zijn zaken die op training worden aangegeven. Daarom ben ik wel blij met deze redding.”

Olij is tevreden met de huidige gang van zaken. “Ik maak een goede ontwikkeling door. Ik train ook samen met de jongens van Jong AZ, ga mee met de uitwedstrijden, en een paar keer per week met het eerste. Het niveau ligt daar zo veel hoger dat je automatisch heel veel leert.” Hetzelfde geldt voor de wedstrijden bij de nationale ploeg. “Ondanks dat ik veel wedstrijden voor Oranje keepte, is het steeds weer spannend of ik er wel of niet bij ben. Ook daar ligt het niveau weer een stuk hoger. Het zijn toch allemaal jongens die bij hun clubs dicht tegen het eerste aanzitten en hebben allemaal een sterke persoonlijkheid. Zij zijn in alles beter en dan wordt er ook meer van je gevraagd.”

Casillas
Zijn eigen ontwikkelpunten zijn bekend. “Naast het gewoon ballen tegenhouden moet ik verbeteren op hoge ballen en het inschatten van de ruimtes achter de verdediging. Daar hebben we vorig jaar al hard aan gewerkt en dat gaat nu al een stuk beter.” Het constant beter worden stopt niet bij het verlaten van het trainingsveld. “Nee, Iker Casillas is mijn voorbeeld. Wij zijn qua stijl min of meer vergelijkbaar. Thuis zoek ik regelmatig filmpjes van hem op om daar weer van te leren.”

Tekst: Rudy Huygelen // AZ.nl/Jeugd