Onderlinge duels AZ Jeugd: 'Mogen ze niet plagen'

Onderlinge duels AZ Jeugd: 'Mogen ze niet plagen'

Gepubliceerd op 15 januari 22, 16:27

ZAANSTAD- De landelijke competities staan door de coronamaatregelen nog altijd op pauze, maar de AZ Jeugd kwam zaterdag 'gewoon' in actie. Op het AFAS Trainingscomplex werd gretig gebruikgemaakt van een alternatieve invulling: onderlinge oefenduels. "Je leert er veel van als je wedstrijden tegen elkaar speelt."

Nog voordat de zon opkomt staan de eerste AZ'ers al op het veld. De Onder 12- en Onder 11 selectie zijn vroeg uit de veren en spelen van 8:00 uur tot 10:00 uur een Twin Games-oefenduel. Niet veel later is het de beurt aan oudere teams. Terwijl Jong AZ en AZ Onder 18 een gezamenlijke training afwerken, staat voor Onder 17 en Onder 16 een sparsessie op de rol. 

Onderkant lat
Een counteraanval van Onder 16, een lekker balletje van Yoël van den Ban en een uitstekende afronding. Julian Oerip bepaalt de eindstand op 5-3 met een schot dat via de onderkant van de lat tegen de touwen vliegt. "Wel jammer dat we nog op achterstand stonden", zegt hij. "Als je 'm zo maakt en het is de winnende, dan is het nog lekkerder."

Leermomenten
Voor Oerip zit dit soort oefenwedstrijden vol leermomenten. Hij speelt al vaak mee bij Onder 17, maar deed nu ‘gewoon’ mee bij zijn oorspronkelijke team. "Tegen een tegenstander spelen is altijd leuker. Het is goed voor onze algemene spelintelligentie en voetbalkwaliteiten. Je leert er veel van als je wedstrijden tegen elkaar speelt. Je leert elkaar beter kennen en kunt dingen uitproberen. Maar ik moet wel zeggen: het is het mooist als er iets op het spel staat. Daarom blijft de competitie het leukst."

Derde blok
Namens Onder 17 komt Erald Krasniqi op het scoreformulier. Vlak voor tijd zorgt hij met een penalty voor de vijfde goal van zijn team. Tevreden is hij niet. "We haalden geen goed niveau. We leden veel balverlies en kregen weinig druk op de bal. In het derde blok ging het weer beter en scoorde ik zelf ook nog."

Pronken
Hoewel Onder 17 de wedstrijd wint, zullen de spelers er komende week niet mee lopen pronken. "Dat hebben de jongens van Onder 16 zelf afgedwongen", vindt Krasniqi. "Ik vind niet dat we ze mogen plagen, maar vooral naar onszelf moeten kijken. We laten een jonger team drie keer tegen ons scoren. Dat is best veel."

Spannende strijd
Als de Onder 17 en Onder 16 van het veld zijn, komt een mix van Onder 14, Onder 13 en Onder 12 opdraven. Terwijl Onder 16 een trainingssessie afwerkt, nemen zij het in een spannende strijd tegen elkaar op. Jessey Jay van der Mije valt het meest op: hij scoort twee doelpunten, waarvan één via de onderkant van de lat.

Honderd procent geven
Nick Perez Mutsaers speelt normaal gesproken in AZ Onder 13. Hij kan als rechtsvoor en rechtsachter uit de voeten. "Ik vond het bij mezelf wel goed gaan, qua duelleren en passing en het daarin onvoorspelbaar zijn. Als team vond ik dat we hard aan het werk waren en elkaar goed hielpen. Ik vind deze oefenwedstrijden eigenlijk hetzelfde als dat je tegen andere clubs speelt. Je moet alsnog honderd procent geven."

Ontwikkelpunten
De oefenduels grijpt Perez Mutsaers aan om van te leren. "Je kunt je ontwikkelpunten verbeteren en in de wedstrijd ook weer nieuwe ontwikkelpunten vinden. Door achteraf naar de beelden te kijken kan iedereen daar weer mee aan de slag gaan."

Tekst: AZ Media / Cas Broxterman & Mitchell Burger
Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch