Oosting: 'Gelijk naar familie gegaan'

Oosting: 'Gelijk naar familie gegaan'

Gepubliceerd op 21 maart 20, 14:27

ZAANSTAD- Geen wedstrijden, op eigen houtje trainen en zoveel mogelijk thuis blijven. Door de maatregelen tegen het coronavirus ligt het dagelijkse leven van voetballers stil. In de rubriek Thuisblijven met... vertelt Thijs Oosting – speler van Jong AZ – over zijn omgang met de situatie. 

Hoe ziet het dagelijks leven er momenteel uit bij jou?
“Toen bekend werd dat we ons moesten afzonderen ben ik gelijk naar mijn familie in Emmen gegaan. Richard Sedláček is met me meegekomen. Hij kon niet naar zijn eigen familie in Tsjechië doordat de boel daar in lockdown zit. Samen werken we de dagelijkse trainingsprogramma’s af en doen we wat baloefeningen.”

Hebben jullie ook zelf de materialen om die trainingen te kunnen doen?
“Zeker. We hebben zoveel mogelijk fitnessspullen uit ons huis in Wormer in de auto gestopt en meegenomen naar Emmen. Daar hebben we alles in de tuin gezet. Mijn ouders hadden zelf ook nog wat dingen liggen, dus we hebben nu best een uitgebreide gym.”

Sedláček (l.) en Oosting (r.) verblijven samen in Emmen. 

Klinkt goed! Kunnen jullie jezelf na de trainingen ook nog vermaken?
"Het is wel een beetje saai. Er is niet veel te beleven, dus we zijn vooral op elkaar aangewezen. Met Richard en mijn vader speel ik vaak kaartspelletjes. Ook hebben we sinds kort een puppy waar we regelmatig een eindje mee lopen."

Je zingt de tijd voorlopig wel uit dus. Is het voor jou moeilijk om in quarantaine te zitten?
“Normaal gesproken hou ik er wel van om thuis te zijn. Maar tegelijk ben ik ook iemand die graag optrekt met vrienden en jongens van de club. Op dit moment gaat het thuis zitten me best goed af, maar ik moet nog maar zien wat ik daar over drie weken van vind.”

Je hebt met Richard de komende periode al iemand waar je mee kunt optrekken. Spreek je de rest van het team ook nog?
“We hebben dagelijks contact via WhatsApp, Snapchat en andere social media. We delen veel foto’s en filmpjes van waar we mee bezig zijn. Zij zitten in hetzelfde schuitje als Richard en ik, dus ze houden zich ook met vergelijkbare dingen bezig. Het is goed om ze regelmatig te spreken, maar het is natuurlijk wel leuker om dat in het echt te doen.”


De hoop is dat het voetbalseizoen na 6 april weer wordt hervat. Hoe zie je dat voor je?
“Dat wordt waarschijnlijk een heel drukke periode met veel wedstrijden kort na elkaar. Ik heb pas geleden nog een vakantie geboekt, dus ik hoop dat het seizoen tegen die tijd al is afgerond. Maar het is allemaal nog heel onzeker wat er gaat gebeuren. Het is niet ondenkbaar dat er wedstrijden worden geschrapt en dat zou jammer zijn. Je wilt er namelijk zo veel mogelijk spelen. Ik ben benieuwd wat de KNVB gaat doen.”

Jong AZ zat in een wat mindere periode. Kwam deze pauze wat dat betreft als geroepen?
“Ik denk dat iedereen liever had doorgepakt. Het klopt dat we wat wisselvallige resultaten boekten, maar het spel zat wel goed. We hadden allemaal het gevoel dat we het konden doortrekken en ik hoop ook dat we snel weer verder mogen.”

Je bent zelf met acht goals en vijf assists de meest productieve speler van Jong AZ. Is dat waarom ze je de bijnaam El Tornado hebben gegeven?
“Haha, nee dat is iets wat bij trainer Koen Stam vandaan komt. Hij vindt dat die naam goed bij mijn speelstijl past. Ik zie het als iets positiefs, want het is voor een tegenstander niet leuk om tegenover een tornado te staan. Het is op de club een beetje mijn tweede naam geworden, dus ik vind het wel geinig.”

Dat neemt niet weg dat je dit seizoen al goede statistieken hebt. Zie je nog verbeterpunten?
“Er zijn altijd verbeterpunten. Dit is mijn eerste volledige jaar in Jong AZ en ik wil natuurlijk zo snel mogelijk aansluiten bij het eerste team. Dit seizoen heb ik voor mezelf de doelstelling gesteld dat ik bij twintig goals betrokken wil zijn. Ik ben al aardig op weg, maar er moet nog wat bij. Als de competitie nog even doorgaat moet dat haalbaar zijn.”


Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto’s: Soccrates Images