Update: Kuijsten & Splinter winnen Football Federations Cup

Gepubliceerd op 29 maart 23, 08:02

ZAANSTAD- De jeugdinternationals van AZ zijn deze week weer op pad met de nationale jeugdploegen. Enoch Mastoras, Julian Oerip, Jasper Hartog, Jur Schipper en Kiyani Zeggen maken deel uit van de selectie van Oranje Onder 17 voor de huidige EK-kwalificatiereeks. Tristan Kuijsten en Ilias Splinter zijn met Onder 18 naar Dubai, terwijl Myron van Brederode, Fedde de Jong, Daniël Beukers en Rome-Jayden Owusu-Oduro voor Oranje Onder 20 uitkomen.

DINSDAG:
Engeland - Oranje Onder 17 0-1
Oranje Onder 17 slaagde erin om zich te plaatsen voor het EK 2023 in Hongarije. De ploeg van Pieter Schrassert Bert was met 0-1 te sterk voor Engeland. AZ'ers Kiyani Zeggen en Enoch Mastoras begonnen in de basis, terwijl Julian Oerip in de tweede helft inviel. In de 32ste minuut maakte Kayden Wolff (Ajax) namens Oranje de enige goal van de wedstrijd.

Oranje Onder 17 plaatste zich dinsdag voor het EK. Foto: Orange Pictures

Mexico - Oranje Onder 18 1-4
Tristan Kuijsten en Ilias Splinter hebben dinsdag Football Federations Cup gewonnen. In de laatste wedstrijd van het toernooi in Dubai waren zij met Oranje Onder 18 te sterk voor Mexico. Met Splinter in de basis kwam Oranje in de eerste helft al op een 0-3 voorsprong door goals van Ezechiel Banzuzi (NAC Breda), Jesse van de Haar (FC Utrecht) en Jaden Slory (Feyenoord). Na de pauze kwam de 0-4 op naam van Julian Rijkhof (Borussia Dortmund). De Mexicanen deden in de slotfase nog iets terug, maar konden het duel niet meer spannend maken. 

ZATERDAG:
Verenigde Arabische Emiraten - Oranje Onder 18 1-2
Ilias Splinter begon zaterdag in de basis bij Oranje Onder 18, dat zijn tweede wedstrijd van de Football Federations Cup speelde. Het thuisland maakte het Oranje knap lastig. In de 63e minuut kwam de Verenigde Arabische Emiraten op voorsprong en het duurde lang voordat Oranje met een antwoord kwam. Pas in de 79e minuut trok David Kalokoh (Ajax) de stand gelijk. De winnende treffer viel diep in blessuretijd, toen Ezechiel Banzuzi (NAC Breda) een voorzet tegen de touwen werkte: 1-2. Dinsdag sluit Oranje het toernooi in Dubai af met een wedstrijd tegen Mexico. 

Ilias Splinter (22) maakt de wedstrijd vol tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Foto: OnsOranje. 

Frankrijk - Oranje Onder 20 1-2
Met Rome-Jayden Owusu-Oduro, Fedde de Jong en Myron van Brederode in de basis ging Oranje Onder 20 - dat door het mislopen van het EK Onder 19 eenmalig werd gevormd - met 1-2 langs Frankrijk. In het Spaanse Marbella Football Center kwam Les Blues na zeventien minuten op voorsprong, maar zorgde Emanuel Emegha vlak voor rust nog voor de gelijkmaker. Kort na de pauze was de spits van SK Sturm Graz opnieuw trefzeker en zette Oranje zo op voorsprong. AZ'er De Jong gaf bij die goal de voorassist. Vlak voor tijd kwam ook Daniël Beukers nog binnen de lijnen. 

Oranje Onder 17 - Denemarken 2-2
De tweede EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje Onder 17 eindigde in een gelijkspel. Tegen Denemarken kwam de ploeg - waar Kiyani Zeggen en Enoch Mastoras weer in de basis begonnen - niet verder dan 2-2. In de eerste helft zag alles nog er nog rooskleurig uit. Mastoras opende na een kwartier de score, waarna Wessel Kuhn (PSV) de marge verdubbelde. Oranje hield de 2-0 voorsprong lang vast, maar moest in het laatste kwartier twee tegentreffers incasseren. Oscar Schwartau (Brøndby IF) maakte vanaf de penaltystip de aansluitingstreffer, waarna Amin Chiakha (FC Kopenhagen) niet veel later de 2-2 maakte. Vlak voor tijd kreeg invaller Julian Oerip nog een grote kans om Oranje alsnog een zege te bezorgen, maar hij miste. Door de remise moet Oranje Onder 17 dinsdag tegen Engeland vol aan de bak om zich te plaatsen voor het EK. Bij winst is de ploeg zeker van groepszege. Bij een gelijkspel wordt het tweede en is het afhankelijk van de resultaten op andere velden.

Kiyani Zeggen in actie bij Oranje Onder 17. Foto: OnsOranje

DONDERDAG:
Saoedi-Arabië - Oranje Onder 18 1-5
Oranje Onder 18 begon de Football Federations Cup in Dubai met een 1-5 zege op Saudi-Arabië. KNVB-trainer Mischa Visser besloot de gehele wedstrijd met dezelfde elf te spelen. Dat betekende dat Tristan Kuijsten het hele duel op doel stond, terwijl Ilias Splinter op de bank bleef. NAC Breda-speler Ezechiel Banzuzi nam met vier treffers een behoorlijk aandeel in de score. De andere Nederlandse treffer kwam van Borussia Dortmund-spits Julian Rijkhoff.

Tristan Kuijsten (16) stond in de basis bij Oranje Onder 18. Foto: OnsOranje

WOENSDAG:
Oranje Onder 17 - Noord-Ierland 2-1
Oranje Onder 17 is woensdagavond de EK-kwalificatie in eigen land begonnen met een 2-1 overwinning tegen Noord-Ierland. Enoch Mastoras speelde een belangrijke rol door in de tweede helft de score gelijk te trekken. KNVB-trainer Pieter Schrassert Bert begon met Zeggen, Mastoras en Oerip aan de aftrap. Oerip ging in de 46ste minuut naar de kant voor Kayden Wolff. In de 67ste minuut trof Mastoras doel voor Oranje Onder 17. De AZ'er schoot een directe vrije trap tegen de touwen. In de slotminuut van de blessuretijd nam Oranje Onder 17 de drie punten in handen door een goal van Tygo Land (PSV).