Ortiz: 'AZ-periode kan nu beginnen’

Gepubliceerd op 01 november 13, 14:12
ALKMAAR- Hij is de nieuwe draaischijf op het middenveld van AZ. De ene trainer ging, de andere kwam. Perspectieven veranderden voor Celso Ortiz (24). De Paraguayaan ziet weer toekomst in Alkmaar: “Misschien teken ik binnenkort wel een nieuw contract.”

In het voorjaar van 2010 bestempelde Dick Advocaat hem als een grote concurrent voor AZ-aanvoerder Stijn Schaars. Drieënhalf jaar later staat de teller van Celso Ortiz op slechts 32 competitieduels voor de Alkmaarders. Enkele vervelende blessures, maar vooral het gebrek aan vertrouwen van Gertjan Verbeek voorkwamen vooralsnog zijn grote doorbraak in Alkmaar.

“Het gaat weer uitstekend met me”, lacht de sympathieke Paraguayaan, als hij aanschuift aan een tafel in Grand Café Van Gaal. “Ik ben fit en krijg van Advocaat volop kansen en vertrouwen. Dat geldt eigenlijk voor iedereen bij AZ. Bijna alle spelers voelen zich vrij en relaxed onder de nieuwe trainer. We lopen met een glimlach rond. Ik ben super blij, joh!”

Advocaat sprak bij zijn hernieuwde aanstelling direct zeer lovend over jou.
“Hij kent me nog van zijn vorige periode bij AZ. Vanaf het eerste moment dat ik hem weer zag, zei hij: ‘Celso, ik vind je een geweldige speler. Als je gewoon naar je kunnen speelt, kan ik niet om je heen’. Dat was al een uitgebreider gesprek dan ik ooit met Verbeek heb gehad.”

Deze periode kan ook weer snel afgelopen zijn, want je contract loopt komende zomer af.
“Misschien teken ik binnenkort wel een nieuw contract bij AZ. De club en de directie zijn altijd goed geweest voor mij en mijn familie. Mijn vrouw heeft een grote vriendenkring opgebouwd in Alkmaar, terwijl mijn zoontje Max op een Nederlandse school zit en beter Nederlands spreekt dan Spaans. Ik hou van mijn leven hier. Het enige probleem was dat ik zo weinig speelde. Dat is verleden tijd. Earnest Stewart heeft me al benaderd voor een nieuw contract. Dat zie ik zeker zitten. Ik wil bij AZ blijven.”

Je hebt direct een centrale rol op het middenveld gekregen. Heeft die plek jouw voorkeur?
“Op deze positie heb ik bijna mijn hele leven gespeeld. In Paraguay ben ik doorgebroken als centrale middenvelder. Ik hou ervan om veel aan de bal te komen en het spel te verdelen. Ik kan ook als linkermiddenvelder uit de voeten, maar op die positie speel ik niet graag. Controlerend ben ik op mijn best. Met Maarten Martens naast me op het middenveld voelt het geweldig. Hij is zo’n slimme speler. Ik heb een klik met hem, we voetballen heel makkelijk samen.”

Als het aan jou ligt spelen jullie de komende jaren nog samen in Alkmaar?
“Dat is mijn ambitie. De komende twee jaar wil ik vaste basisspeler zijn bij AZ. Daarna wil ik naar de Primera Division. Het heeft even geduurd, maar ik wil Europa nu laten zien wie Celso Ortiz daadwerkelijk is.”

AZ Speelt
Het volledige interview met Ortiz lees je zaterdag in AZ Speelt. Dit programmamagazine bevat ook interviews met Roland Alberg en Jan Nederburgh en wordt uitgedeeld aan de bezoekers van AZ - ADO Den Haag.

Tekst: Daan Ruiter / AZ Media
Foto: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl