Oude kaas: Carlos Hasselbaink

Gepubliceerd op 31 januari 11, 00:00
ALKMAAR- Op AZ.nl besteden we maandelijks aandacht aan een oud-AZ’er. We blikken met hem terug op zijn carrière, zijn periode bij AZ en ontdekken waar hij zich momenteel mee bezighoudt. In aflevering 21 van Oude kaas is het de beurt aan rechterspits Carlos Hasselbaink (13-12-1968).

Hasselbaink begon zijn profcarrière in 1990 bij AZ. Daar kwam de aanvaller tot achttien competitiewedstrijden en twee doelpunten. Na twee seizoenen in Alkmaar vervolgde de snelle buitenspeler zijn loopbaan bij achtereenvolgens Telstar, VVV-Venlo, FC Utrecht en HFC Haarlem. Hasselbaink woont momenteel met zijn vriendin Rachel in Amsterdam.

Je stopte in 2000 na tien seizoenen met je loopbaan als profvoetballer. Wat doe je momenteel?
“Nadat ik in de zomer van 2000 geen nieuw contract meer kreeg bij HFC Haarlem, heb ik eerst nog door middel van stages bij buitenlandse clubs een contract proberen te verdienen. Dat bleek heel moeilijk, aangezien je in een dergelijke proefperiode duidelijk beter moet zijn dan de jongens die er al spelen. Vervolgens heb ik getracht via SV Marken terug te keren in het profvoetbal, maar dat is uiteindelijk niet gelukt.”

“Ik werk tegenwoordig als productieassistent bij Rooff. Dat is het productiebedrijf voor film en fotografie van mijn vriendin. Verder voetbal ik nog bij AFC Zaterdag 2. In dit team speel ik samen met veel andere oud-profspelers en prominenten als Brian Roy, Michel Kreek, Mendel Witzenhausen, Benjamin Pinto, John Ewbank en John van Lottum. Verder speel ik nog regelmatig mee met ‘Goud van De Hout’, een team van oud-AZ’ers.”

Wat is je mooiste herinnering aan AZ?
“Echt een hoogtepunt heb ik niet beleefd in mijn Alkmaarse periode. In mijn eerste jaar werden we vierde in de Eerste Divisie en haalden we de nacompetitie. Ik kwam in dat jaar tot elf competitiewedstrijden en scoorde twee keer. Het tweede jaar speelde ik maar zeven duels. Mijn tijd bij AZ werd uiteindelijk niet het succes waar ik op had gehoopt.”

“Het was natuurlijk wel mooi dat AZ mij een kans bood in het profvoetbal. Mijn toenmalige trainer bij Zilvermeeuwen Henk Wisman, nu coach van Almere City FC, adviseerde Jan Fransz om mij eens op proef te nemen. Ik mocht in een oefenduel meedoen en speelde daarin nog samen met Phillip Cocu, die daarna naar Vitesse vertrok. Het betekende het begin van mijn profcarrière.”

Heb je nog contact met spelers uit je AZ-periode?
“Ik ben na mijn carrière helemaal uit het voetbalwereldje geraakt. Doordat ik sinds enkele jaren meespeel met ‘Goud van De Hout’, zie ik weer enkele jongens uit mijn AZ-tijd. Onder andere Kenneth Goudmijn en Edwin Vork.”

Heb je het maximale uit je carrière gehaald?
“Nee, dat gevoel heb ik niet. Maar wat had ik meer kunnen doen? Succes hangt van veel factoren af. Ik heb er alles aan gedaan. Ik kwam op relatief late leeftijd in het betaalde voetbal. Bij VVV-Venlo, waar ik gehaald werd als opvolger van Tijjani Babangida, en bij FC Utrecht heb ik in de Eredivisie gevoetbald. Dat kan niet iedereen zeggen.”

“Aan het gedwongen einde van mijn carrière heb ik wel een vervelend gevoel overgehouden. Ik was nog topfit, maar werd afgedankt door HFC Haarlem. Toenmalig trainer Karel Bonsink zag het niet in mij zitten en deed er alles aan om mij het leven zuur te maken.”

Wat verwacht je dit seizoen van het huidige AZ?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik het voetbal niet meer op de voet volg. Zo ben ik niet in staat om de gehele selectie van AZ op te noemen. Wel weet ik natuurlijk dat de club een subtopper is en ik verwacht dat ze daar dan ook zullen eindigen.”

Lees ook de andere afleveringen van Oude kaas.

Tekst: AZ Media / Rense Beerepoot (Stag.)

Foto: VI Images