Oude kaas: Dries Boussatta

Gepubliceerd op 31 januari 10, 00:00
ALKMAAR- Op AZ.nl besteden we maandelijks aandacht aan een oud-AZ’er. We blikken met hem terug op zijn carrière, zijn periode bij AZ en ontdekken waar hij zich momenteel mee bezighoudt. Na een maand winterstop is het in aflevering 12 van ‘Oude kaas’ de beurt aan Dries Boussatta (23-12-1972).
 
Boussatta speelde vanaf 1998 vier seizoenen voor AZ en groeide in die periode al snel uit tot international. Behalve voor AZ kwam hij ook uit voor Telstar, Ajax, HFC Haarlem, FC Utrecht, Excelsior en Sheffield United. De rechtsbuiten heeft een zoon en een dochter en woont in Amsterdam.
 
Je stopte in 2004 na dertien jaar met je voetballoopbaan. Wat doe je momenteel?
“Ik heb een sportschool in het Olympisch Stadion en een restaurant aan het Max Euweplein. Over twee maanden open ik ook de eerste vestiging van een eigen koffieketen; net zoiets als Starbucks. Sinds de zomer van 2009 ben ik ook spelersbegeleider geworden. Ik ben dus druk bezig.”

“Toen ik stopte met voetbal was ik nog vrij jong, een jaar of 32 geloof ik. Ik had het plezier verloren en had geen zin om op de bank te gaan zitten en zo mijn centjes te pakken. Ik ben er tijdens mijn carrière altijd honderd procent voor gegaan, dus toen ik die wil niet meer had was het een makkelijke keuze om te stoppen.”

Wat is je mooiste herinnering aan AZ?
“Ik heb een mooie periode meegemaakt met de trainers Willem van Hanegem en Gerard van der Lem. Nadat ik in 1998 de transfer van FC Utrecht naar AZ had gemaakt, werd ik binnen vier maanden international. Toen later Henk van Stee trainer werd bij AZ, werd het een zooitje en verloor ik het plezier.”

Tussen 1998 en 2002 speelde je 107 competitiewedstrijden voor AZ. Heb je nog contact met spelers uit je AZ-periode?
“Ja, heel veel met José Fortes Rodriguez. We spreken elkaar bijna dagelijks. Met Ferdino Hernandez heb ik ook nog contact, voor de rest niet echt meer. Meestal hou je aan de voetballerij ook maar één of twee vrienden over.”
 
Heb je het maximale uit je carrière gehaald?
“Zeer zeker. Gezien mijn geringe postuur en lengte heb ik mijn kwaliteiten optimaal benut. Ik was technisch en snel maar heb ook altijd extra aan mijn conditie en kracht gewerkt. Ik had een enorme drang om te slagen en was altijd als eerste op de club en ging als laatste weer naar huis. Ging ik extra trainen op voorzetten en vrije trappen. Uiteindelijk heb ik onder bondscoach Frank Rijkaard vier keer bij Oranje gezeten en drie interlands gespeeld.”

Wat is je indruk van het huidige AZ?
“Lastig te zeggen. Het is, met alles dat er is gebeurd, voor de spelers heel moeilijk om zich op het voetbal te focussen. Je kan bijna geen prestaties verwachten onder deze onrustige omstandigheden. Alles werkt door op de spelersgroep.”

Meer 'Oude kaas'

Bekijk hier alle afleveringen van 'Oude kaas'.


Foto, boven: Selectiefoto van AZ in het seizoen 2001-2002.

Tekst: AZ Media/ Eelke Schulte Nordholt