Oude kaas: Kenneth Goudmijn

Gepubliceerd op 31 januari 12, 00:00
ALKMAAR- Op AZ.nl besteden we maandelijks aandacht aan een oud-AZ’er. We blikken met hem terug op zijn periode bij AZ en ontdekken wat hij momenteel doet. In aflevering 30 van Oude kaas is het de beurt aan Kenneth Goudmijn (04-12-1970).

Goudmijn werd geboren in het Surinaamse Paramaribo. Hij verhuisde als kleine jongen met zijn ouders al vroeg naar Nederland. Daar groeide hij op in Heerhugowaard en ontdekte hij zijn voetbaltalent. In 1990 debuteerde Goudmijn bij AZ, de club waarvoor hij in totaal 63 duels speelde en daarin vijf goals maakte. In de Noord-Hollandse stad waar hij opgroeide woont hij nu samen met zijn vrouw en twee kinderen Brittney (14) en Kenzo (10). 

Je sloot je voetballoopbaan in 2003 af bij de amateurs van Hollandia. Voetbal je nog?
"Nee, inmiddels niet meer. Na mijn afscheid als veldvoetballer speelde ik nog vier jaar in de zaal bij FC Marlène uit Heerhugowaard. Inmiddels ben ik daar alweer drie jaar trainer. We begonnen ooit in de derde klasse en behoren inmiddels tot de top van Nederland in de Topdivisie zaalvoetbal. Vind ik mooi. Voetballen in de zaal is sowieso prachtig. Weer of geen weer, het gaat altijd door en het is spectaculair om naar te kijken. De ruimtes zijn veel kleiner dan op het veld, je moet veel omschakelen en het gaat soms razendsnel.”

“Of zaalvoetbal me meer aanspreekt dan veldvoetbal? Joh,  ik vind beiden écht geweldig. Inmiddels heb ik al bijna zes jaar mijn eigen bedrijf onder de naam Voetbalzaken.nl. Dat deel ik met twee andere oud AZ-spelers: Phillip Cocu en Mark Snijders. Voetbalzaken.nl is een online businessplatform voor iedereen die zakelijk betrokken is, of wil worden, bij het Nederlandse betaald voetbal. Je kunt het zien als een grote businessclub waar je lid van kunt worden. Het is een unieke kans om je bedrijf te profileren en in contact te komen met sponsors, businessclubleden en clubs. Heb je een zakenrelatie die gek is van bijvoorbeeld Feyenoord? Bij ons regel je in een paar muisklikken een arrangement. Verder organiseren we voor leden speciale evenementen en netwerkbijeenkomsten."

Wat is je mooiste herinnering aan AZ?
"Het is één grote mooie herinnering. Laat ik bij het begin beginnen. Na mijn debuut in 1990 vertrok ik al vrij snel naar Eindhoven en daarna naar de amateurs van Hollandia. Vijf jaar later vroeg toenmalig AZ-trainer Theo Vonk of ik wilde terugkeren in Alkmaar. Ik wilde me echter gaan richten op een maatschappelijke carrière. Achteraf ben ik zo blij dat ik de keuze maakte om terug naar AZ te gaan, want we promoveerden gelijk dat jaar. Moet je voorstellen, je komt vanuit de amateurs in het eerste van AZ, je speelt zowat alles en je wordt nog kampioen van de Eerste Divisie ook!  We hadden echt een te gekke ploeg met allemaal leuke gasten en goede voetballers, zoals Hendrie Krüzen, Michel Doesburg, Danny Hesp en Kenan Durmusoglu. Met Kenan heb ik later nog bij Cambuur gespeeld. Het kampioenschap betekende uiteraard promotie naar de Eredivisie. Ik geloof dat we daarin 13 keer met 1-0 verloren en we degradeerden direct weer. Terecht hoor, maar toch, er zat meer in. Het was een dieptepunt. Degradatie is een verschrikking. Het jaar erop zou AZ weer promoveren, maar toen speelde ik al bij HFC Haarlem."

Heb je nog contact met spelers uit jouw tijd?
"Jazeker, ik spreek menig oud ploeggenoot nog. Doesburg, Pieter Keur, Donny Huysen, Paul Nortan, José Fortes Rodriguez.  Het is altijd goed en leuk om elkaar te zien. Ik zou ook graag een reünie willen organiseren met het AZ van 1995 tot 1997. Ik heb daar al eens met Henk van Rijnsoever van de afdeling Commercie over gesproken. Ik wil de generatie met wie ik heb gespeeld betrokken houden. Het lijkt me mooi om de hele ploeg bij elkaar te krijgen. Wordt lachen gieren brullen, dat verzeker ik je."

Heb je het maximale uit je loopbaan gehaald?
"Nee, zeker niet. Maar los daarvan, ik ben absoluut heel erg tevreden met wat ik bereikt heb. Ik heb  twaalf jaar betaald voetbal mogen spelen. Achteraf had ik misschien andere keuzes moeten maken en al op mijn twintigste kreeg ik te maken met een ernstige kruisbandblessure. Doe je niks aan. Nee hoor, ik kijk met veel plezier terug op mijn voetbaljaren, echt."

Volg je het huidige AZ op de voet?
"Ik ben er elke week, dus absoluut. Ik geef presentaties, waarbij ik sponsors een voorbeschouwing geef op wedstrijden. Dat gebeurt in de Georg Kessler Lounge. Ik bespreek de opstelling en geef mijn visie op waar voor AZ de  kansen liggen om de wedstrijd te winnen. Het is dit jaar wel genieten hoor. Het is toch ook superknap wat Gertjan Verbeek neerzet? Zeker als je weet waar AZ vandaan komt en wat er allemaal is gebeurd. Nog maar een paar jaar geleden werd AZ kampioen. Moet je alle namen eens op een rijtje zetten van spelers die sindsdien zijn vertrokken. Er staat een heel nieuwe selectie en ook organisatorisch staat de club weer als een huis. AZ doet 'gewoon' weer volop mee voor de bovenste plaatsen. Tja, dat is ongelooflijk knap. Of AZ kampioen wordt? Bij de eerste twee eindigt de club zeker. Het gaat tussen AZ en PSV met FC Twente als gevaarlijke outsider. Iedereen moet fit blijven, dat is belangrijk, want PSV heeft een bredere selectie."

Lees ook de andere afleveringen van Oude kaas.


Tekst: AZ Media / Floris Roos

Foto: Archief AZ